Spausdinti šį puslapį

Ukmergės ūkininkai prašyti paramos neskuba

„Sodra“ pradėjo mokėti specialias vienkartines ir periodines išmokas smulkiesiems ūkininkams, tačiau Ukmergės rajone prašymus kol kas pateikė tik apie 40 proc. visų galinčiųjų kreiptis.

„Sodra“ skelbia, kad pretendentų šias išmokas gauti – 550 iš 1 300. Terminas ribotas – liko mažiau nei mėnuo pateikti prašymus.

Panaši situacija visoje šalyje. „Sodrai“ prašymus mokėti išmokas pateikė apie 33 tūkst. šalies  smulkiųjų ūkininkų, o pretendentų jas gauti yra per 80 tūkst. Norėdami gauti išmokas smulkieji ūkininkai savo savivaldybėms ar seniūnijoms iki gruodžio 11 dienos turi pateikti prašymus.

„Iš savivaldybių gavę prašymus, mes taip pat įvertiname žmonių karantino laikotarpiu (nuo kovo 16 d. iki birželio 16 d.) turėtas pajamas bei gautas išmokas ir priimame sprendimus mokėti išmokas“, – sako „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Ježy Miskis.

Vienkartinių arba periodinių išmokų už karantino laikotarpį gali kreiptis visi smulkieji ūkininkai, taip pat ir sulaukę pensinio amžiaus, kurių žemės ūkio valdos ar ekonominis ūkio dydis pernai buvo iki 4 EDV, bet to, jie yra deklaravę žemės ūkio naudmenas (išskyrus deklaravusius vien tik ganyklas, pievas arba daugiametes žoles) už 2019 m. arba turėjo ne mažiau kaip vieną sąlyginį gyvūną.

Taip pat jie minėtu laikotarpiu gyvenamąsias vietas turėjo būti deklaravę kaimo vietovėse, kuriose gyventojų skaičius neviršija 6 tūkst. 

„Sodra“ jau išmokėjo apie 6 mln. eurų išmokų smulkiesiems ūkininkams. Tauragės, Kretingos, Jurbarko, Šalčininkų r. ir Druskininkuose prašymus yra pateikę daugiau nei pusė šiose teritorijose ūkininkaujančių pretendentų gauti išmokas. O vangiausi – Trakų, Širvintų, Jonavos, Molėtų, Kaišiadorių, Panevėžio, Kauno, Raseinių r., Elektrėnuose ūkininkaujantieji.

Smulkieji ūkininkai, kurių ūkio dydis mažesnis nei 4 EDV, priklausomai nuo to, ar dirba dar ir pagal darbo sutartis, gali gauti vienkartines arba periodines išmokas.

Periodinės išmokos skiriamos smulkiesiems ūkininkams, kurie papildomai dirba ir karantino laikotarpiu per mėnesį uždirbo ne daugiau kaip minimalią algą. Už kiekvieną karantino mėnesį, kai žmogaus darbo užmokestis nesiekė minimalios mėnesio algos, mokama 200 eurų išmoka. Jei karantinas truko dalį mėnesio – išmoka proporcingai mažesnė. Visa susikaupusi suma išmokama vienu kartu.

Pirmojo karantino laikotarpiu nedirbusiems ir nedarbo išmokų bei išmokų savarankiškai dirbusiems asmenims negavusiems smulkiesiems ūkininkams mokamos vienkartinės išmokos, kurios siekia 200 eurų.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)