Spausdinti šį puslapį

Vėjo jėgainės suksis tik pakeitus planą

Jėgainės jau atgabentos, dar reikia palankaus vėjo savivaldybėje. Jėgainės jau atgabentos, dar reikia palankaus vėjo savivaldybėje.

Važiuojant autostrada, netoli posūkio į Alionis, ruošiamasi statyboms. Privatus investuotojas įsigijo žemės sklypą ir nutarė čia statyti vėjo jėgaines. Bet, pasirodo, viskas yra ne taip paprasta. Tokios jėgainės nenumatytos bendrajame savivaldybės plane.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas sakė, jog sulaukė gyventojų reakcijų dėl planuojamų statybų Pivonijos seniūnijoje. Paaiškėjo, kad rengiamasi statyti vėjo jėgaines. Statiniai jau atvežti, tačiau šie veiksmai dar nesuderinti su rajono savivaldybe. Skambinusieji gyventojai nuogąstavo, kad įrenginiai kels triukšmą jų gyvenamojoje aplinkoje.

Rengiamas planas

Savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Artūras Sakalauskas informavo, kad vėjo jėgainių statymui, jeigu jos neviršija reglamente numatyto galingumo ir aukščio, leidimo nereikia. Tačiau iš esmės tokio pobūdžio statiniai turi būti numatyti bendrajame plane. O patvirtintame Ukmergės rajono savivaldybės bendrajame teritorijų plane būtent toje vietoje vėjo jėgainės nėra numatytos.

„Rengiant bendrąjį planą, buvo gautas vienintelis pasiūlymas dėl vėjo jėgainių Taujėnų seniūnijoje, Paąžuolių kaime. Atsižvelgiant į jį, toje vietoje ir buvo numatyta atitinkamo dydžio zona vėjo jėgainėms. Daugiau pasiūlymų nebuvo gauta“, – sakė A. Sakalauskas. Jis paaiškino, kad seniau technologijos atsinaujinančių išteklių energetikos vystymui buvo nepalankios, mat vėjo stiprumo mūsų rajone nepakako, kad investicijos atsipirktų. Tad niekas apie Ukmergę, kaip vėjo jėgainių kraštą, negalvojo. Ištobulėjus technologijoms, dabar užtenka mažesnio vėjo ar net vėjo gūsių, kad jėgainių darbas būtų produktyvus ir atsipirktų, todėl greičiausiai naujas investuotojas ir nutarė, kad Ukmergė yra tinkama vietovė vėjo jėgainėms suktis. Tačiau, norint pradėti statyti, reikia jas įtraukti į bendrąjį planą.

Dabar investuotojas savo lėšomis rūpinasi specialiojo plano parengimu, kuriuo, rajono savivaldybės tarybai pritarus, būtų papildytas bendrasis planas. Prieš priimant sprendimą, investuotojo parengtas specialusis planas turi būti pristatytas visuomenei. Pasak A. Sakalausko, kiti leidimai – reikia jų ar nereikia – priklausys nuo statybos mastų. „Leidimas konkrečiam statiniui yra daugiau techninis dokumentas, o bendrasis planas yra esminis dokumentas, suteikiantis teisę vykdyti statybas konkrečioje vietoje“, – sakė skyriaus vadovas.

„Savivaldybė nėra nusistačiusi prieš žaliąją energetiką, tačiau viskas turėtų būti daroma, laikantis nustatytų tvarkų“, – teigė administracijos direktorius D. Varnas.

Aukščiausia magistralės vieta

Žemės sklypą, kuriame planuojama statyti vėjo jėgaines, įsigijo UAB „Intuva“. Įmonės direktorius Ričardas Giriūnas sakė, jog šiuo metu planuojama statyti 3 vėjo jėgaines, o ateityje galbūt ir daugiau. Kokių tam prireiks investicijų, nenorėjo atskleisti. UAB „Intuva“ dirba energetikos srityje, tačiau Ukmergėje veiklos nevysto.

Vietą vėjo jėgainių statybai įmonė Ukmergės miesto pašonėje pasirinko sąmoningai. „Važiuojant autostrada Vilnius–Panevėžys, neįmanoma nepastebėti, kad tai – aukščiausia šios magistralės vieta“, – sakė R. Giriūnas. Pasak jo, pasirinkimą lėmė ir daugiau veiksnių: aplink nėra arti gyventojų, patogu privažiuoti, atvestos elektros linijos.

Šiuo metu teritorijoje sandėliuojamos vėjo jėgainės, kurios galimai čia ir bus pastatytos, kai bus gauti visi reikiami leidimai. Kadangi vėjo jėgainių statymo procedūra gana griežtai reglamentuojama, o įmonė teigia, kad laikysis visų terminų, jėgaines planuojama statyti tik kitų metų vasarą. Sandėliuojamos elektrinės yra sertifikuotos, pagamintos Vokietijoje. Jos saugomos vietoje, nes perkėlimas būtų gana brangus.

Energiją tieks rinkos kaina

Visos trys jėgainės bendrai bus iki 5 MW (megavatų) galios ir gamins apie 12 tūkst. MWh (megavatvalandes) elektros energijos per metus, kuri bus tiekiama į elektros tinklus ir parduodama rinkos kaina. 1 MWh atitinka 1 000 kWh (kilovatvalandžių).

Energetikos ministerijos duomenimis, vidutiniškai viename bute per metus yra suvartojama apie 1 200 kilovatvalandžių (kWh) elektros energijos. Mažame individualiame name elektros sąnaudos sudaro apie 3 000 kWh, o dideliame – maždaug 5 000 kWh per metus.

Tad 12 tūkst. MWh energijos pakaktų 10 tūkst. butų arba 4 tūkst. mažų individualių namų, arba 2 400 didelių namų metams.

Paties investuotojo paskaičiavimu, jei viena šeima per mėnesį suvartoja apie 150 kWh, per metus – 1 800 kWh arba 1,8 MWh, tai pagaminto elektros kiekio užtektų 6,7 tūkst. šeimų poreikiams patenkinti.

UAB „Intuva“ vadovo teigimu, įsigyjant žemes, bendrauta su gyventojais. R. Giriūnas paaiškino, kad dėl triukšmo nėra ko baimintis. „Vėjo jėgainių skleidžiamas triukšmas neturėtų išeiti už sklypo zonos ribų. Ūžesys yra mažesnis nei nuo autostrados sklindantis triukšmas“, – sakė jis. Tuo pačiu atkreipė dėmesį, kad tokios jėgainės didina šalies energetinę nepriklausomybę ir, kaip „žaliosios“ energijos gamintojos, teikia naudą šalies ekologijai.

„Kadangi elektros energija bus parduodama rinkos kaina, vietinių gamintojų pagausėjimas lems ir elektros rinkos kainos mažėjimą arba bent kainos augimo lėtėjimą. O tai naudinga ir rajono gyventojams“, – sakė R. Giriūnas.

Sprendimas jau ruošiamas

Spalio 29 d. vyksiančiame savivaldybės tarybos posėdyje įtrauktas klausimas dėl vėjo elektrinių išdėstymo Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje specialiojo plano parengimo. Atsižvelgiant į UAB ,,Intuva“ spalio 7 d. prašymą, siūloma pradėti rengti vėjo elektrinių išdėstymo Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje, Vidiškių seniūnijoje, Pijorų, Jasiuliškio kaimuose ir Gaidelių viensėdyje, Pivonijos seniūnijoje, Skominų, Miliaučiznos, Gailiūnų ir Raguvos kaimuose, Siesikų seniūnijoje, Vidugirio kaime, specialųjį planą.

Sprendimo projekte taip pat siūloma numatyti galimą vėjo elektrinių įtaką gamtinei ir gyvenamajai aplinkai, suformuoti ilgalaikes savivaldybės vėjo jėgainių plėtros kryptis, siekiant užtikrinti saugų ir patikimą gaunamos elektros tiekimą mažiausiomis sąnaudomis bei neviršijant leidžiamo neigiamo poveikio aplinkai, sudaryti sąlygas plėtoti vėjo elektrinių veiklą privačioms investicijoms.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)