Lietuva šiemet ruošiasi trejiems rinkimams ir vienam referendumui. Tačiau dabar sudaromoms apygardų ir apylinkių rinkimų komisijoms teks dirbti ne visuose iš jų.

 

Skaistė VASILIAUSKAITĖ-DANČENKOVIENĖ

 

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė sakė, kad sudarytos apygardų, kurių šalyje yra 60, ir šiuo metu sudaromos apylinkių komisijos darbuosis gegužės 12 dieną vyksiančiuose Respublikos Prezidento rinkimuose ir tą pačią dieną rengiamame referendume dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 12-o straipsnio, susijusio su pilietybės išsaugojimu, pakeitimo.

Kiek vėliau, birželio 9 dieną, tų pačių komisijų laukia rinkimai į Europos Parlamentą.

Šiemet vyks ir Seimo rinkimai – spalio 13 d. Tačiau apygardos keisis, todėl bus sudaromos naujos apygardų, kurių iš viso šalyje patvirtinta 71, ir apylinkių komisijos.

Respublikos Prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose bei referendume visi ukmergiškiai balsuos Ukmergės apygardoje. Ukmergės apygardos komisijos pirmininkė – Aušra Šičkinienė.

Ukmergės rajono rinkimų apygarda yra 53-ioji. Ją šiuo metu sudaro 25 rinkimų apylinkės: Anykščių, Maironio, J. Basanavičiaus, Kęstučio, Kauno, Smėlių, Krekšlių, Linų, Pivonijos ir Pašilės mieste ir Siesikų, Taujėnų, Vidiškių, Rečionių, Deltuvos, Dainavos, Lyduokių, Pabaisko, Šešuolių, Antakalnio, Krikštėnų, Laičių, Veprių, Želvos bei Žemaitkiemio rajone.

Iš viso rajono savivaldybėje priskaičiuoti 28 748 balsavimo teisę turintys asmenys. Mažiausios apylinkės yra Krikštėnų – 259, Lyduokių – 354,  Antakalnio – 357 rinkėjai, o didžiausios – Anykščių, kuriai priskirti 2 476, Krekšlių – 2 372 ir Linų – 2 352 rinkėjai.

Visos apylinkės, išskyrus Pašilės, yra pritaikytos neįgaliesiems. Ukmergės apygardos rinkimų komisijos pirmininkė A. Šičkinienė sakė, kad Pašilės apylinkę stengtasi pritaikyti neįgaliesiems, bet tai pavyko tik iš dalies. Patekimas į balsavimo patalpas nėra šimtu procentu užtikrintas visokio pločio neįgaliųjų vežimėliams. A. Šičkinienė priminė, kad, pagal galiojančią tvarką, rinkėjai turi teisę balsuoti bet kurioje apylinkėje, nepriklausomai, kuriai yra priskirti. Tad, iškilus dvejonių, ragina rinktis tą apylinkę, kur patekimas į patalpas yra užtikrintas.

Pagal rinkėjų skaičių skiriasi ir apylinkių komisijų narių skaičius, vis tik, pagal nuostatus, jų negali būti mažiau nei 5.

Maksimalus komisijos narių skaičius – 12, tačiau mūsų apygardoje išsiverčiama su 10. Teisę siūlyti kandidatus į komisijų narius mūsų savivaldybėje turi 12 politinių jėgų (partijų, politinių susivienijimų), pasiūlymus pateikė 10 iš jų.

Šiuo metu kaip tik vyksta apylinkių komisijų formavimas ir jis, A. Šičkinienės manymu, užtruks dar savaitę. Šią savaitę buvo rengiami susitikimai su pasiūlytais kandidatais, sutinkantieji dirbti komisijose pasirašė rašytinius pasižadėjimus.

Būna ir nesutinkančių. „Visko pasitaiko – gal kas siūlomas pirmą kartą, neapskaičiuoja savo laiko, o sužinojęs, kiek laukia darbo, supranta, kad negalės. Kitas suserga ar pasikeičia gyvenimo aplinkybės“, – dalijosi pastebėjimais A. Šičkinienė, kuri apygardos komisijos pirmininke patvirtinta pirmą kartą, tačiau rinkimų komisijų darbe turi patirties.

Atsisakius vieniems, ieškoma kitų kandidatų į apylinkių komisijų narius. Pakartotinai savo kandidatus gali siūlyti politinės partijos, išnaudojamas ir iš anksto sudarytas rezervas.

Vienas pagrindinių reikalavimų apylinkių komisijų nariams  – rinkimuose dirbantis asmuo turi būti pilnametis. Iš komisijų pirmininkų reikalaujama turėti pirmininkavimo patirties arba aukštąjį išsilavinimą.

Baigus formuoti apylinkių komisijas laukia darbas. Pirmiausia išrenkami pirmininkų pavaduotojai, sekretoriai, atspausdinama informacija apie komisijos darbą, nariai dalyvauja mokymuose.

Iki balandžio 19-osios laukiama pirmosios dalomosios medžiagos siuntos iš VRK. Kokia konkreti informacinė medžiaga sudarys rinkinį dar nežinoma. Tada prasidės jos dalijimas Ukmergės rinkėjams.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų