Spausdinti šį puslapį

COVID-19 židiniai dezinfekuojami

Viena iš Ukmergėje taikomų priemonių, kovojant su koronaviruso plitimu, – patalpų dezinfekavimas.

UAB Ukmergės būtų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis informavo, kad ši paslauga atliekama „faktiškai kasdien“, išskyrus savaitgalius, kada negaunami duomenys iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC).

Anot įmonės vadovo, per dieną dezinfekuojama apie 10–13 objektų. Daugiausia tai daugiabučių namų laiptinės, pasitaiko viena kita valstybinė įstaiga.

Objektų kiekis skaičiuojamas pagal adresus, kuriais tenka vykdyti dezinfekciją tą pačią darbo dieną. Todėl kaip vienas objektas gali būti įvardijama ir viena daugiabučio namo laiptinė, ir trys to paties namo laiptinės. Priklausomai nuo dezinfekuojamų patalpų, pavyzdžiui, laiptinės, dydžio (pločio, aukščio) skaičiuojama kvadratūra. Skirtinguose mikrorajonuose laiptinių dydis skiriasi. Anykščių gatvėje jos siauros, o Dariaus ir Girėno gatvėje plačios, erdvios.

Apskaita vedama kasdien, rašant tarnybinius protokolus, kiek kvadratinių metrų kokiuose objektuose dezinfekuota. O mėnesio pabaigoje išrašoma sąskaita Ukmergės rajono savivaldybei. Per lapkričio mėnesį teko dezinfekuoti apie 20 tūkst. kvadratinių metrų.

Kur dezinfekuoti, Butų ūkiui nurodo Ukmergės rajono savivaldybė. Savivaldybės administracijos vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas paaiškino, kad savivaldybė šiuos duomenis gauna iš NVSC ir jų nefiltruodama persiunčia įmonei, atliekančiai dezinfekavimo paslaugas.

Pagrindinis kriterijus – dezinfekuojami tik tie objektai, kuriuose yra nustatyti aiškūs COVID-19 plitimo židiniai. Daugiabučių namų laiptinės, kur gyvena saviizoliacijos besilaikantys asmenys ar pavieniai užsikrėtę asmenys, nedezinfekuojamos.

Savivaldybės taryba yra patvirtinusi dezinfekavimo paslaugos tarifą – 1 kv. m mieste kainuoja 0,58 Eur, o kaime – 0,66 Eur. Šią paslaugą užsisakyti gali ir privatūs objektai.

Tačiau pasak R. Baltaduonio, prašymų iš privačių namų savininkų nepasitaikė. Greičiausiai savo namus žmonės dezinfekuoja savo jėgomis, pačių įsigytomis priemonėmis.

Atliekant dezinfekavimą, naudojamas specialus spirituotas skystis, darantis mažiausią poveikį aplinkai. Dezinfekuojant chloru, pirmiausia reikėtų laiptines išplauti, tuomet dezinfekuoti, o po to vėl išplauti. Tad darbų kaštai išaugtų. Be to chloras reaguoja su metalu, juo nebūtų galima dezinfekuoti dažytų paviršių. Naudojant spirituotą skystį, dezinfekuojami visi paviršiai be išimties – durys, laiptai, turėklai, langai, sienos – viskas.

Į dezinfekavimo vietą paprastai vyksta du asmenys, nors pagrindinį darbą atlieka vienas žmogus, tačiau reikalinga pagalba.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)