Spausdinti šį puslapį

Karas jaukia būstų statybos planus

Prieš metus UAB Ukmergės butų ūkis pranešė apie ketinimus statyti gyvenamuosius būstus. Siekta darbus pradėti pernai vasarą, bet statybų dar nepradėjo, o kainos smarkiai pakilo. Ar įmonė, pabrangus kaštams, neatsisakė savo planų?

Pernai pavasarį „Ukmergės žiniose“ rašėme, kad savivaldybės bendrovė Ukmergės butų ūkis įsigijo 34 arų namų valdos sklypą mieste, Žemaičių gatvėje, kuriame planuoja statyti kotedžų tipo namus, atitinkančius A++ kategoriją, sutvarkant ir teritoriją: įrengiant saugias vaikų žaidimų aikšteles, įvažiavimus ir parkavimo vietas automobiliams. Tikėtasi, kad projektavimo darbai bus užbaigti per pusmetį, o statybų darbai prasidės vasarą.

UAB Ukmergės butų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis sakė, kad darbai iki šiol nepradėti, nes užtruko, kol buvo gautas leidimas statyboms.

„Įprastai projektavimas vyksta metus ar pusantrų. Standartinis projektas paruošiamas greičiau, bet netipinio projekto, kaip šiuo atveju, paruošimas užtrunka ilgiau.

„Mes norėjome paspartinti procesą, tačiau buvo įvairių darbų, kuriuos reikėjo atlikti“, – sakė R. Baltaduonis.

Pasak įmonės direktoriaus, teisės aktai per laiką kinta. Atsiranda papildomų reikalavimų. Reikėjo atlikti geologinius grunto tyrinėjimus dėl tinkamų pamatų suprojektavimo. Šie tyrinėjimai trunka pusę metų ir ilgiau.

Įmonė savo lėšomis turėjo įrengti nuotekų infrastruktūros sistemą, sumokėti nuotekų įrengimo mokestį, užregistruoti ir perduoti savivaldybei.

Keletą savaičių truko sąlygų suderinimas su Energijos skirstymo operatoriumi. Buvo reikalaujama iš karto sumokėti už įvadą.

Pasitaikė ir projektavimo klaidų, kurias reikėjo ištaisyti. Per projekto viešinimą gyventojai pastabų dėl jo nepareiškė, o vėliau surinko parašus, kad objektai suprojektuoti pernelyg arti namų valdos. Teko projektą koreguoti. 

 „Viską darome oficialiai, skaidriai, todėl procesai užtrunka“, – sakė įmonės vadovas, teigdamas, kad dabar, kai dėl situacijos pasaulyje didėja infliacija, rizikingų sprendimų nepriiminės.

Nors Ukmergės rajono savivaldybė savo įsteigtai įmonei skolinimuisi pernai sutiko suteikti garantiją, karo fone bendrovė atsargiai vertina savo galimybes. Susiduriama su medžiagų kainų šuoliu.

Per tą laiką, kol vyko projektavimo darbai ir gautas leidimas, pasikeitė ir bankų sąlygos, padidėjo palūkanų normos. Be to, sąlygose reikalaujama, kad rangovas bei techninės priežiūros vykdytojas būtų pasirenkami iš banko pateikto sąrašo. „Darbus perkant iš rangovų, jie labai pabrangsta, mes planuojame statybas vykdyti ūkio būdu, – kalbėjo direktorius. – Dėl karo – labai daug nežinios. Leidimas statybai gautas. Dabar ieškome finansavimo šaltinių, kad darbai galėtų startuoti. Įmonės tikslas – būstus pastatyti už gyventojams priimtinas kainas. Ieškosime geriausio varianto.“

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)