Spausdinti šį puslapį

Ukrainiečius šildys ukmergiškių dovanotos kojinės

Autorės nuotr. Kojines galima palikti pas kultūros centro budėtojus. Autorės nuotr. Kojines galima palikti pas kultūros centro budėtojus.

Ukmergės kultūros centras kviečia visus megzti ir dovanoti kojines Ukrainos žmonėms.

Už laisvę kovojančios šalies miestai ir kaimai po bombardavimų liko be šildymo ir elektros, tad tikimasi, kad kojinės ir dėmesys padės sušilti. Dalis surinktų kojinių jau išsiųsta. Kitos dar renkamos.

Akcijos sumanytoja ir koordinatorė – kultūros centro etnokultūros specialistė Vilma Mulevičiūtė-Sabaliauskienė. Paklausta, kaip kilo mintis rinkti kojines, ji priminė senolių išmintį: „Kojas laikyk šiltai.“

„Kai šilta kojoms, tai ir visam kūnui šilta, o ten žmonės – be elektros, be šildymo, be saugumo. Dieve mano, kaip ten dabar nešilta“, – kalbėjo specialistė.

Tai, ką dabar patiria ukrainiečiai, V. Mulevičiūtė-Sabaliauskienė išgyvena labai jautriai, periodiškai paaukoja po keletą eurų ir nori dar bent kažkuo padėti. Mano, kad ir daugelis kitų panašiai jaučiasi.

Pavasarį kultūros centras nupirko didelį kiekį vyriškų kojinių ir trumpikių, kurias per klubą „Miško broliai“ išsiuntė ukrainiečių kareiviams. Artėjant žiemai pamanė, jog prasminga būtų nusiųsti šiltų kojinių.

Iš pradžių rinktos tik vyriškos kojinės, skirtos kareiviams, tačiau greitai pradėtos rinkti ir moteriškos bei vaikiškos. „Vargstančių ir šąlančių skaičius didžiulis. Ukraina ruošiasi evakuoti 3 mln. žmonių – tai visa Lietuva, – kalbėjo V. Mulevičiūtė-Sabaliauskienė. – Labai graudu dėl jų. Darome, ką galime.“

Pasak pašnekovės, žmonės į paramos akciją įsitraukia labai geranoriškai. Kai kurie nori įdėti ir antklodžių, tačiau jų nepriima. „Antklodes būtų sudėtinga nuvežti. O jeigu tiems žmonėms reikės trauktis iš savo vietos, tai kur jas dėti?“

Yra žmonių, kurie dovanoja pirštinių, atnešta viena liemenė. Jos bus perduotos kartu su kojinėmis. Kiti atneša pirktines storesnes kojines – tokios irgi tinka.

V.Mulevičiūtės-Sabaliauskienės duomenimis, iki lapkričio 23 dienos buvo surinkta 417 porų kojinių. „Yra visokių: vaikams, visai „lėliukams“, bet dauguma – suaugusiesiems“, – vardijo specialistė. Vien tautodailininkė Regina Žvirblienė atnešė 36 poras, Elena Gasperksienė – 45, Aušra Macijauskienė – 27 poras. Dauguma aukoja po 2–4 poras, kiti daugiau – po 10 porų. O lopšelis-darželis „Žiogelis“ surinko ir padovanojo net 64 poras, Želvos seniūnija – 45, Vidiškių seniūnija – 30 porų.

Kultūros centre surašyta, kas, kiek kojinių atnešė. „Kad neatrodytų, jog sau renkam“, – sakė V. Mulevičiūtė-Sabaliauskienė. Jau daugiau kaip 35 vyrai ir moterys atnešė megztų ir pirktų šiltų  kojinių, neskaitant jas perdavusių per kitas institucijas.

Lapkričio 9-ąją ukmergiškiai šauliai išvežė iki tos dienos surinktas 65 vyriškų kojinių poras tiesiai į frontą. Vaikiškos ir moteriškos liko neperduotos. Jas ir vėliau surinktas vyriškas kojines ketinama įdėti į rajono savivaldybės ruošiamą humanitarinės paramos siuntą.

Kojinės bus renkamos iki gruodžio 9 dienos, tad dar yra laiko. Pasak akcijos sumanytojos, tamsūs vakarai – tinkamiausias laikas megzti ir taip pagelbėti kenčiantiesiems. Jei kas nemoka megzti, kojinių gali nupirkti. Svarbu atkreipti dėmesį, kad siūlai būtų vilnoniai.

Parama renkama Ukmergės kultūros centre darbo dienomis nuo 10 iki 18 val. Palikti galima prie bilietų kasos pas budėtojus.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)