Spausdinti šį puslapį

Puoselėja partizanų atminimą

Gėlėmis pasveikinta LPKTS Ukmergės filialo valdybos pirmininkė Aldona Kalesnikienė. Gėlėmis pasveikinta LPKTS Ukmergės filialo valdybos pirmininkė Aldona Kalesnikienė.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) Ukmergės filialas organizavo renginį „Atmintis mūsų širdyse“, kurio metu prisiminti pokario partizanai.

Ukmergės kultūros centro salėje jis pradėtas Lietuvos Respublikos himnu, po to tylos minute pagerbti iškeliavusieji anapilin.  

Pranešimą „Septyni Taujėnų partizanų keliai“ pristatė kraštietis Mykolo Romerio universiteto profesorius daktaras Saulius Nefas.

„Tai – pasakojimas, pagrįstas istoriniais tyrinėjimais, prisiminimais, faktais apie kelią, kurį praėjo Vyčio apygardos partizanai kovoje už Lietuvos laisvę. Vyčio apygardos partizanai buvo vieni iš aktyviausių kovotojų ir jų kovos ženklų Taujėnų apylinkėse yra tikrai nemažai“, – įspūdžiais dalinosi LPKTS Ukmergės filialo valdybos pirmininkė Aldona Kalesnikienė.

Taip pat S. Nefas prisiminė apie žygį Taujėnų partizanų keliais, vykusį praeitą rudenį, parodė žygio nuotraukas.

Svečias sakė, kad yra parengęs turistinius maršrutus tais keliais ir perdavęs Ukmergės krašto muziejui. Jei kas susidomės, visada pasiryžęs pravesti.

Ataskaitą apie LPKTS Ukmergės veiklą už praėjusius metus pristatė filialo valdybos pirmininkė A. Kalesnikienė.

Ji priminė svarbiausius organizacijos uždavinius, idėjas ir siekius, papasakojo apie nuveiktus ir numatomus darbus, vykdomas akcijas, tvarkomus paminklus, atminimo ženklus tremtiniams, partizanams. Taip pat, kad per ataskaitinį laikotarpį vykdyta projektinė veikla, edukacinės programos, sveikatingumo projektai. Daug keliauta po Lietuvą, aplankytas ir Seimas, kuriame lankėsi ne tik filialo nariai, bet ir moksleiviai, akcijos „Būk pilietiškas“ dalyviai.

Pasak A. Kalesnikienės, ateities planuose – atidengti paminklą partizanams Kaušų kaime, sutvarkyti atminimo ženklą Deltuvoje ir paminklą partizanams Vaivadiškyje.

Toliau bus renkama istorinė medžiaga ir paruoštas atmintinų vietų Ukmergės rajone katalogas, baigtas filmuoti filmas apie tremtinius, jų prisiminimus. Žadama parengti moksleiviams viktoriną apie laisvės kovas pokario laikotarpiu, vyks edukacinė veikla, organizuojami įvairūs renginiai, akcijos, minėjimai, išvykos, ekskursijos.

Susirinkusiuosius pasveikino Seimo narys Juozas Varžgalys, Ukmergės rajono meras Darius Varnas ir savivaldybės tarybos narė Irma Vaitaitienė.

LPKTS valdybos pirmininkas Vladas Sungaila įteikė apdovanojimus „Už nuopelnus Lietuvai“ filialo narei Laimai Mališauskienei ir Ukmergės kraštotyros muziejaus istorikui Vladui Kovarskui.

Padėka už pagalbą filialo veikloje įteikta Ukmergės rajono merui. Padėkos įteiktos Stanislavui Gilvydžiui, Onai Krukauskienei ir Aldonai Kalesnikienei.

Renginio metu koncertavo Ukmergės kultūros centro choras „Tremtinys“ (vadovė Julė Juodienė), Širvintų neįgaliųjų draugijos ansamblis „Viltis“ (vadovė Irena Vasiliauskienė), Alytaus choras „Atmintis“, (vadovas Vidas Simanauskas).

Pabaigoje smagia muzika visiems nuotaiką pakėlė Ukmergės kultūros centro kaimo kapelija „Provincija“, kurios vadovas Alvydas Padriezas.

Gegužės mėnesį yra net kelios progos prisiminti pokario įvykius Lietuvoje. Tradiciškai trečiąjį gegužės savaitgalį minima Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės diena, o gegužės 22–23 d. minima operacijos „ Vesna“ sukaktis. Tai – Sovietų Sąjungos 1948 m. įvykdyta operacija, kurios tikslas buvo – „nacionalistinių grupuočių Lietuvoje susilpninimas ir likvidacija“. Operacijos metu iš Lietuvos ištremti partizanai, jų šeimų nariai, kiti antitarybiniai veikėjai, iš viso – 39 766 žmonės.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)