Spausdinti šį puslapį

„Bočiai“ keliavo iki Ventės rago

Ukmergiškiai aplankė Šilutės krašto įžymybes. Ukmergiškiai aplankė Šilutės krašto įžymybes.

Lionė KULIEŠIENĖ

LPS „Bočiai“ Ukmergės valdybos narė

Lietuvos pagyvenusių žmonių sąjungos „Bočiai“ Ukmergės rajono bendrijos nariai neseniai aplankė Šilutės rajono įžymybes.

Kelionės tikslas buvo pasiektas per rekordiškai trumpą laiką, nes visą kelią pasakorius Antanas Linkevičius mums pasakojo linksmas istorijas.

Ventės rage klausėmės gamtininko pasakojimo apie paukščių rūšis, kurios atskrenda į Kuršių marių Ventės pusiasalį, jų žiedavimą.

Į Ventės paukščių žiedavimo stotį atvažiuoja tūkstančiai turistų pamatyti migruojančių paukščių populiacijų, pamatyti kaip žieduojami paukščiai.

Mūsų senjorai užlipo į seniausią Lietuvos švyturį, kuris buvo pastatytas 1863 m., o jo signalas matomas 3,5 km atstumu. Dėl signalo laivai galėjo perplaukti pavojingas marių vietas.

Aplankėme profesoriaus Tado Ivanausko muziejaus keičiamą ekspoziciją, paskui degustavome žuvis, sužinojome, kaip jas paruošti rūkymui ir kaip buvo verdama tradicinė kuršmarių žuvienė.

Ekskursijoje laivu gidas pasakojo apie Šilutės krašto istorijos ir architektūros ypatumus, buvo įdomu pamatyti Lietuvos Venecija vadinamą Mingės kaimą, kur pagrindinė  gatvė – Minijos upė.

Mingė rašytiniuose šaltiniuose minima nuo 1540 m. Minija ir jos kanalai buvo vandens kelias tarp sodybų ir kaimų bei prekybos kelias, vietos gyventojai vertėsi žvejodami ir parduodami sugautas žuvis.

Grožėjomės vokiška architektūra ir išskirtine gamtos vaizdų simfonija...

Plaukiant mariomis, gamta iškrėtė piktą išdaigą – pakilo stiprus vėjas su lietumi. Laivas, bangų blaškomas kanalais, atplaukė į uostą.

Sužinojome, kad Šilutės miestas yra unikalus tvarkinga miesto restauracija, prižiūrimais pastatais ir aikštėmis, viena iš jų – turgaus aikštė – gausiai lankoma turistų.

Manoma, kad Šilutės miestas, pradėjo plėstis prie turgaus pastačius karčiamą, nes garsiausias pamario krašto žuvų turgus čia veikė kelis šimtus metų...

1848 m. čia pastatyti apskrities teismo ir kalėjimo pastatai, talpinę kelis šimtus kalinių. Šilutės miestui padovanotame sklype 1911 m. buvo pastatyta gaisrinė, kurios pastatas nepakitęs išliko iki mūsų dienų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)