Spausdinti šį puslapį

Deltuviškės stebina išradingumu – Velykų vaišes nuvėlė iš vilnos

Dainiaus Vyto nuotr. Deltuviškės darbščiųjų rankų būrelio narės nustebino savo išradingumu. Dainiaus Vyto nuotr. Deltuviškės darbščiųjų rankų būrelio narės nustebino savo išradingumu.

Velykų vaišes, pasirodo, galima ne tik iškepti ar išvirti, o ir labai tikroviškai nuvelti iš vilnos. Ir sukurti taip, kad žiūrint į veltą skilandį, šakotį, ananasą ar vynuoges būtų sunku patikėti, jog jie netikri. Apžiūrėti tokią veltų velykinių vaišių parodą galima Deltuvoje – į ją kviečia šio krašto auksarankės.

Ukmergės kultūros centro Deltuvos skyriaus renginių organizatorė Daiva Stimburienė pasakojo, kad parodai eksponatus kūrė keliolika moterų, gyvenančių jų seniūnijoje.

Moterims vadovauja, anot Daivos, auksinių rankų meistrė Rasa Laskauskienė, subūrusi moteris į darbščiųjų rankų būrelį „Ką akys pamatys – tą rankos padarys“.

R.Laskauskienės vadovaujamos deltuviškės kasmet surengia po unikalią rankdarbių parodą: yra kūrusios žolynais puoštas suk-neles, koliažus, žolynų kilimus, šiaudinius sodus.

O šiemet visus nustebino veltomis velykinėmis vaišėmis. D. Stimburienė sako, kad ši idėja kilo pernai, pamačius reportažą apie Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos jubiliejų. Jame rodytos karalienei teiktos dovanos. Tarp jų – iš vilnos velti patiekalai.

Deltuviškės nutarė, kad šią mintį gali įgyvendinti ir jos. Pradėjo ruoštis bemaž prieš tris mėnesius.

Pirmiausia sugalvojo, kokius patiekalus gamins. Kiekviena pasirinko, ką kuri kurs. Tada  įsigijo vilnos.

Vienoje Ukmergės įmonėje ji parduodama jau dažyta. Spalvų paletė labai plati. Įsigijo ir priemonių šiam amatui – specialių adatų ir kempinėlių. O jau tada sėdo prie darbo, kuris truko tris mėnesius.

Iš vilnos moterys nuvėlė pačius įvairiausius ant stalo dedamus velykinius tradicinius patiekalus: supjaustytus virtus kiaušinius, margučius, kviečių želmenis, silkę, ant lentelės gulintį sūrį, skilandį, pyragą, keptą vištą ir net tradicinį sviestinį avinėlį...

Nuvėlė ir labiau šiuolaikiškus stalo gardėsius – vynuoges, kriaušes, braškes, ananasą, šakotį, šokoladiniu glajumi apteptus grybukus...

Praėjusią savaitę, per vykusį parodos atidarymą, nutarė žiūrovams pristatyti ne tik veltus patiekalus, bet ir lygiai taip pat išdėliotus tikrus. Tai buvo tarsi veidrodinis vaišių stalo atspindys. Prie tikro vaišių stalo buvo pakviesti visi parodos atidarymo svečiai.

D.Stimburienė tikino, kad moterys įgyvendino viską, ką buvo užsibrėžusios – ką nutarė, tą ir pagamino. Ji pati vėlė kiaušinių puseles ir vynuogių kekę. „Pirštai nuo darbo tikrai kentėjo“, – tvirtino moteris, puikiai supratusi, kiek daug kantrybės reikalauja šis kūrybinis procesas. Pasakojo, kad vieną nedidelį gaminį suvelti trunka kelias valandas.

Sako, kad bene sudėtingiausias vaišių patiekalas ant jų stalo – šakotis, kuriam atskirai buvo nuvelti net keli šimtai ragelių.

Anot D. Stimburienės, kūrybingų ir darbščių moterų būrelyje – įvairaus amžiaus ir profesijų Deltuvos seniūnijos gyventojos. Joms patinka kartu dirbti ir džiaugtis bendru rezultatu.

Sako, kad bendras darbas kartu ir socialinė veikla priverčia nejausti vienatvės, pamiršti savo bėdas. Moterys jau išbandė įvairias kūryboje naudojamas technikas ir tikrai dar išbandys naujų.

Įdomu tai, kad tokius tikroviškus vaišių stalo patiekalus sukūrusius deltuviškės vėlimo technikos lig šiol nebuvo išbandžiusios.

Lėšų savo sumanymams įgyvendinti moterys užsidirba pačios – kultūros centro Deltuvos skyrius įgyvendina kelias mokamas edukacijas apie bitininkystę, žvakių liejimą, muilo gaminimą.

Reportažus apie šią mūsų rajone vykstančią parodą jau parodė kelios televizijos – į Deltuvą buvo atvykę TV3 ir LRT žurnalistai. „Dabar jaučiamės tikros televizijos žvaigždės“, – juokauja šio skyriaus renginių organizatorė, kviesdama visus ukmergiškius atvykti ir pamatyti jų parodą.

Ukmergės kultūros centro Deltuvos skyriuje paroda veiks iki balandžio 21 d.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)