Spausdinti šį puslapį

Vaiko globėju – tik po mokymų

Ukmergės rajone šiuo metu globojama per 80 vaikų.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės rajone šiuo metu globojama per 80 vaikų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Į redakciją paskambinusi moteris teiravosi, ar yra kontroliuojamos šeimos, priėmusios globoti vaikus.

Moteris pasakojo, kad šiuo metu gyvena ne Ukmergėje, bet norėtų paimti globoti ukmergiškį.

„Kokios patikros globėjų šeimoms vyksta ir kokia pati tvarka, norint tapti globėjais?“ – teiravosi skaitytoja.

Pasak Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjos Astos Leonavičienės, vaikui nustatoma globa (rūpyba) tais atvejais, kai jo tėvai dėl įvairių nepalankiai susiklosčiusių aplinkybių  negali patys auginti vaiko.

Vardijamos net kelios tokios aplinkybės – tai priklausomybės, ligos, socialinių įgūdžių stoka, nesirūpinimas vaiku ar piktnaudžiavimas tėvų valdžia.

Pasirengimą globoti organizuoja savivaldybių administracijos, globos centrai, kitos šio darbo patirties turinčios organizacijos ir institucijos.

„Jeigu norite globoti šeimoje be tėvų globos likusį vaiką, reikia kreiptis į Ukmergės rajono savivaldybės Socialinės paramos skyrių, kurio darbuotojams padedant, bus pradėta globos (rūpybos) šeimoje procedūra. Galite kreiptis telefonu (8 340) 60341“, – informavo vedėja.

Savivaldybės administracijai reikia pateikti prašymą, medicininį pažymėjimą bei kartu gyvenančių vyresnių kaip 16 metų asmenų rašytinius sutikimus, kad pritaria šiam sprendimui.

„Dokumentai yra vertinami. Jei nenustatoma aplinkybių, dėl kurių negalėtumėte būti globėjais, jie perduodami mokymus vykdysiančiam Ukmergės globos centrui, kurio specialistai jus pakvies į GIMK mokymus“, – tvarką paaiškino A. Leonavičienė.

Mokymai yra privalomi visiems, norintiems globoti ar rūpintis vaiku, išskyrus artimuosius giminaičius. Tokiais yra įvardijami seneliai, broliai, seserys. Jiems mokymai tik rekomenduojami.

Po mokymų specialistai parengs išvadą dėl pasirengimo vaiko globai.

Jei išvada teigiama, globos centro darbuotojai pateiks informaciją apie galimą globoti vaiką, jeigu nesikreipėte dėl konkretaus vaiko globos.

Vedėja atkreipė dėmesį, kad ne šeimai parenkamas vaikas, o vaikui ieškoma šeimos, kuri galėtų geriausiai tenkinti konkretaus vaiko poreikius.

Tikino, kad vaiko globos procese skiriamas globos koordinatorius, kuris teiks pagalbą ir rūpinsis globojančios šeimos visų narių poreikiais.

Kovo 31 d. duomenimis Ukmergės rajono savivaldybėje yra 4 budintys globėjai, 16 socialinių globėjų, 40 globėjų giminaičių. Iš viso globojami 85 vaikai.

Nuo šių metų vienam globojamam vaikui priklauso 156 Eur globos rūpybos išmoka ir 156 Eur tikslinis priedas. Šie pinigai vienam globojamam vaikui skiriami visoje Lietuvoje.

Ukmergės rajono savivaldybė skiria papildomą paramą globėjams. Jos dydis priklauso nuo vaikų amžiaus ir vaikų, apgyvendintų globėjų šeimose, skaičiaus.

Už vieną vaiką iki 18 metų ir vyresnį, jeigu jis mokosi pagal bendrojo ugdymo programą, šiuo metu iš savivaldybės biudžeto skiriama 156 Eur per mėnesį.

Už du vaikus skiriama 304,20 Eur, už tris vaikus – 460,20 Eur, už keturis ir daugiau vaikų – 616,20 Eur išmoka per mėnesį.

Už kiekvieną globojamą vaiką iki 3 metų papildomai didinama išmoka 39 Eur per mėnesį.

Nors mūsų rajono savivaldybė už vaikų globą skiria papildomas išmokas, A. Leonavičienė mano, kad tik dėl pinigų vargu ar kas ryžtasi globoti vaikus ir tikrai nenutiko taip, kad visi vaikai būtų paimti globai.

Tai ypatingos atsakomybės ir atsidavimo reikalaujantis darbas, kuriam ryžtasi tikrai ne kiekviena šeima.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)