Spausdinti šį puslapį

Maišais perkamos bulvės – pigiausios

Bul­vės lie­tu­viams iš­lie­ka vie­nas pa­grin­di­nių pro­duk­tų. Ru­de­nį į rū­sius ke­liau­ja mai­šai bul­vių – tai be­ne vie­nin­te­lė dar­žo­vė, ku­rios už­si­per­ka­ma vi­sai žie­mai. Nors par­duo­tu­vė­se ir tur­gu­je jų tik­rai ne­pri­trūks, pirk­ti di­de­lį kie­kį kur kas pi­giau.

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Ūkininkai rudenį sprendžia galvosūkį – kaip realizuoti bulvių derlių.


 

Bul­ves kas­met at­sar­gai per­kan­tie­ji sa­ko, kad pats ge­riau­sias me­tas tai da­ry­ti – rug­sė­jo, spa­lio mė­ne­siai. Tuo­met kai­na bū­na že­miau­sia. Be to, par­da­vė­jai lin­kę de­rė­tis, jei per­ki ne ki­log­ra­mais, bet mai­šais.

Pra­si­dė­jus bul­via­ka­siui, ne­tu­rin­tie­ji kur jų san­dė­liuo­ti per žie­mą sku­ba kuo grei­čiau re­a­li­zuo­ti der­lių. Kai to­kia sku­ba, kai­nos daug ne­iš­kel­si. Pir­kė­jo pu­sė­je – ir per­pil­dy­ta rin­ka.

Skel­bi­mais apie par­duo­da­mas bul­ves mir­ga re­kla­mi­nis sa­vait­raš­tis „Uk­mer­gė“. Tik pra­dė­ję bul­via­ka­sį, ūki­nin­kai jau sku­ba ga­ben­ti mai­šus bul­vių į Uk­mer­gės tur­ga­vie­tę.

Pa­gal skel­bi­mus par­duo­dan­tys bul­ves jų au­gin­to­jai šie­met už ki­log­ra­mą bul­vių pra­šo nuo 60 iki 80 cen­tų už ki­log­ra­mą. Per­kant ke­le­tą mai­šų iš kar­to, ne­sun­ku nu­si­de­rė­ti iki 50 cen­tų už ki­log­ra­mą.

Tur­gu­je bul­vių – nors ve­ži­mu vežk. Jei va­sa­rą švie­žios bul­vės bu­vo svars­to­mos po ki­log­ra­mą, da­bar daug kur pre­kys­ta­liai mai­šais ap­sta­ty­ti.  

Kai­na ge­ro­kai svy­ruo­ja. Ji pri­klau­so nuo bul­vių dy­džio. 10 li­tų už 10 ki­log­ra­mų mai­šą – tai pa­čių di­džiau­sių, rink­ti­nių bul­vių kai­na. To­kio pa­ties svo­rio mai­šas ma­žes­nių – po 5 li­tus.

Bul­vės ir pa­čios ga­li „at­ke­liau­ti“ į na­mus. Pri­sik­ro­vę jų į au­to­mo­bi­lio prie­ka­bą kai ku­rie au­gin­to­jai va­ka­rais lei­džia­si ieš­ko­ti pir­kė­jų. Vaikš­čio­da­mi po bu­tus siū­lo bul­vių ir net pa­tys į rū­sius su­ga­be­na.

Par­duo­ti sun­kiau

Dau­gu­ma Uk­mer­gės ra­jo­no ūki­nin­kų jau įpu­sė­jo šių­me­tį bul­via­ka­sį. Žem­dir­biai džiau­gia­si, kad bul­vių der­lius ge­ras, ta­čiau gau­siai už­de­rė­ju­sios bul­vės ža­da ir su­dė­tin­ges­nę jų re­a­li­za­ci­ją.

„Tie­siog bul­vių me­tai. Jų ne tik daug, bet ir di­de­lės, „ce­pe­li­ni­nės“, – sa­ko Tau­jė­nų se­niū­ni­jo­je ūki­nin­kau­jan­tis Sau­lius Gal­vo­nas.

Šie­met bul­vė­mis ap­so­di­no 30 arų, iš ku­rių pla­nuo­ja pri­kas­ti apie 5 to­nas. Anot jo, ma­tyt prie­smė­lio dir­va bul­vėms šie­met la­bai ti­ko. Sėk­lai nė­ra iš­ran­kus – bran­gios ne­per­ka, o pa­si­lie­ka iš per­nykš­čio der­liaus.

Miš­rų ūkį tu­rin­tis vy­ras sa­ko, kad bul­ves au­gi­na „sa­vo reik­mėms“. Da­lį pa­si­lie­ka mais­tui, ne­ma­žai per žie­mą gy­vu­liams su­še­ria. Ta­čiau, pa­sak ūki­nin­ko, at­lie­ka­mų vi­suo­met ran­da­si, ypač jei ge­rai už­de­ra.

Tau­jė­nų se­niū­ni­jo­je, Ma­žei­kių kai­me, ūki­nin­kau­jan­tis Ei­mon­tas Že­ruo­lis su bul­vių re­a­li­za­ci­jos sun­ku­mais su­si­dū­rė dar per­nai. Dėl to šie­met pa­va­sa­rį jų ma­žiau ir so­di­no – vie­tą už­lei­do ko­pūs­tams ir mor­koms.

Ūki­nin­kas sa­ko, kad kol kas bul­ves par­duo­da po 60–70 cen­tų už ki­log­ra­mą. Pri­si­me­na, kad pa­na­ši kai­na rug­sė­jį bu­vo ir per­nai. Bul­via­ka­siui įsi­bė­gė­jus, rin­ka pri­si­pil­dė ir kai­na Uk­mer­gės tur­ga­vie­tė­je nu­kri­to.

Pir­kė­jams svar­bus bul­vių dy­dis – la­biau­siai no­ri di­de­lių. Ka­man­ti­nė­ja ir apie sko­nį, spal­vą, su­kri­ti­mą ver­dant.

Vi­diš­kių se­niū­ni­jos ūki­nin­kas Ra­mū­nas Ska­pas au­gi­na 5 hek­ta­rus bul­vių. Jis sa­ko, kad re­kor­di­nė kai­na bu­vo anks­ty­viau­sių­jų – bir­že­lio pa­bai­go­je. Tuo­met ko­kią sa­vai­tę ki­log­ra­mas kai­na­vo 4 li­tus.

Ūki­nin­kas ma­no, kad pi­giau­sios bul­vės bus rug­sė­jo pa­bai­go­je ir spa­lio mė­ne­siais, kol jo­mis at­si­kra­tys ne­tu­rin­tie­ji san­dė­lių. Pas­kui kai­na tu­rė­tų nu­si­sto­vė­ti ir pi­gi­mo ti­kė­tis ne­ver­ta.

Pats že­miau kaip 80 cen­tų už ki­log­ra­mą leis­ti kai­nos ne­nu­si­tei­kęs – au­gin­to­jui ne­be­lik­tų pel­no.

Pre­ky­bi­nin­kai pi­gin­ti ne­sku­ba

Tuo tar­pu pre­ky­bos cen­tro „Ma­xi­ma“ len­ty­no­se bul­vės bran­ges­nės. Pi­giau­sių ir ma­žiau­sių lie­tu­viš­kų bul­vių kai­na – 85 cen­tai už ki­log­ra­mą. Stam­bios – po 1,40 li­to.

Re­kor­di­nė eko­lo­giš­kų bul­vių kai­na – ki­log­ra­mas kai­nuo­ja 4 li­tus.

Pa­sak „Ma­xi­mos“ pre­ky­bos tin­klo ko­mu­ni­ka­ci­jos va­do­vės Re­na­tos Sau­ly­tės, rin­kos kai­noms kol kas kai­my­nai jo­kios įta­kos ne­tu­ri.

Prog­no­zuo­ja­ma, kad Lie­tu­vos ūki­nin­kų bul­vių der­lius šiais me­tais bus maž­daug 15–20 pro­cen­tų ma­žes­nis nei per­nai. Ne­va taip tvir­ti­na bul­ves pre­ky­bi­nin­kams tie­kian­tys ūki­nin­kai. Vie­na iš įvar­di­ja­mų prie­žas­čių – vė­ly­vas pa­va­sa­ris.

„Bul­vių sty­gius ga­li pa­si­jus­ti ne­bent sau­sio mė­ne­sį, jei Lie­tu­vos ūki­nin­kai su­lauks pir­kė­jų iš Ru­si­jos. Pa­pras­tai Lie­tu­vos ūki­nin­kai no­riai bul­ves par­duo­da sve­tur“, – tei­gia pa­šne­ko­vė.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)