Išsivežė žiauriomis sąlygomis laikytus šunis

Šunelis, paimtas iš Valų, pavadintas Pūkeliu. „Klajūno“ feisbuko nuotr. Šunelis, paimtas iš Valų, pavadintas Pūkeliu. „Klajūno“ feisbuko nuotr.

Tai, ką gyvūnų globėjai rado Žemaitkiemio seniūnijoje, Valų kaime, jie vadina tikru košmaru. Vienišos senolės namuose buvo rasti baisiomis sąlygomis laikomi, išsekę, žaizdoti šunys, o tvarte aptikta jų gaišenų. Apie įvykį informuoti policijos pareigūnai.

VšĮ „Klajūnas“ vadovė Ilma Germanienė pasakojo, kad į Valus savanoriai važiavo kelis kartus. Deja, išgelbėti pavyko ne visus keturkojus.

Apie Valų kaimo gyventoją Birutę ir jos polinkį prižiūrėti ir šerti svetimų žmonių išmestus gyvūnus aplinkiniai kaimo žmonės žinojo seniai. Prieš porą metų buvo net iškvietę žurnalistus dėl savotiška gyvūnų prieglauda paverstų moters namų. Rodyta, kad Birutė iš savo pensijos perka jiems maisto, priglaudžia priklydėlius.

Tačiau pastaruoju metu situacija tapo nebevaldoma, akivaizdu, kad garbaus amžiaus jau sulaukusi moteris gyvūnais neįstengia tinkamai pasirūpinti. Pati mano, kad juos prižiūri, o iš tiesų – kankina.

I. Germanienė pasakojo, kad Valuose gyvenančią Birutę ir jos globotinius „Klajūno“ savanoriai kartas nuo karto aplankydavo – nuveždavo pašarų, apklotų, kitų globai reikalingų būtiniausių dalykų.

Pastarąjį kartą lankėsi pernai rugpjūčio mėnesį. Jau tada savanoriams kilo įtarimas, kad gyvūnai per daug apleisti, o jų ėdesio dubenėliai tušti.

Dabar – kovo pradžioje – aplankius moterį situacija pasirodė dramatiška. Sodyboje rastas šuo Pūkelis, kuriam skubiai reikėjo veterinarų pagalbos.

„Pamatėm tai, nuo ko net Martynui sutraukė skrandį... Lenciūgas įaugęs į mėsą, atvira žaizda pūliuoja. Toliau lįsti net nebedrįsome. Staigiai susimetėm kenčiantį šunelį į mašiną ir ieškojome pagalbos“, – rašo feisbuke žiauriai apleistą šunelį Valuose radę ukmergiškiai.

Visų sodybos pastatų šeimininkė Birutė apžiūrėti neleido. Buvo matyti tik prie būdų pririšti ir palaidi keturkojai.

Baimindamiesi, kad nelaimėlių sodyboje gali būti ir daugiau, kitą dieną savanoriai vėl apsilankė pas tą pačią moterį. Šįkart tvarte rado dar kelis suaugusius apleistus gyvūnus ir du mažyčius šunelius.

„Po vakarykščių radybų skubėjome gelbėti likusių keturkojų. Deja, ne visai sėkmingai... Tos pačios bobutės tvarte radome kalytę, kurios nesitikėjome pagauti, bet šiandien ji lyg pati prašėsi pagalbos. Buvo lyg šoko ištikta, po to supratome dėl ko...

Kalytė sulysusi, išsekusi, išsibadavusi, todėl beveik visai neturi pienuko, o jos mažiukams vos 3–4 savaitės. Reikalingas sotus, kaloringas, kokybiškas maistas, vitaminai“, – feisbuko paskyroje pagalbos prašė savanoriai. Deja, labai greitai paaiškėjo, kad šunelių išgelbėti nepavyks.

I. Germanienė pasakojo, kad ši visa žiauriomis nuotraukomis iliustruota istorija perduota policijos tyrėjams. Tikimasi, kad jie įvertins situaciją.

Kaimynų teigimu, Birutė kitoje savo sodyboje glaudžia kates. Gyvūnų globėjai ketina apžiūrėti ir įvertinti, kaip jais rūpinamasi.

Valų bendruomenės pirmininkė Angelė Jokubynienė sako, kad pastaruoju metu su Birute susikalbėti tapo tikrai sunku. Gyvūnėlius ji slapsto, esą baiminasi, kad jų kas nenunuodytų.

„Paskutiniu metu ji neadekvačiai vertina situaciją. Atrodo dūšios žmogus. Tiems beglobiams visą savo pensiją skiria, pašarus perka. Bet susišnekėti paskutiniu metu su ja sunku“, – apgailestauja bendruomenės pirmininkė. Sako, kad prieš porą metų, po to, kai apie Birutę rodyta televizijos laidoje, buvo atsiradę daug geradarių, kurie veždavo moteriai pašarų. Tačiau dabar gal jau ir tos paramos sumažėjo.

Tuo tarpu „Klajūno“ vadovė I. Germanienė apgailestauja, kad beglobių gyvūnų pastaruoju metu labai padaugėjo, o jų globos namuose ir vėl trūksta vietos niekam nereikalingiems keturkojams.

Neseniai prieglaudoje įrengė papildomus voljerus. Vylėsi, kad dabar užteks vietos visiems, tačiau yra priešingai – praėjusią savaitę naujus namus pavyko rasti tik vienam šuneliui, o atvežti net septyni nauji gyventojai. Jie iš karto užpildė visą naujai parengtą vietą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų