„Socialinis taksi“ užpildo nišą, kurios neužpildo kiti paslaugos teikėjai. „Socialinis taksi“ užpildo nišą, kurios neužpildo kiti paslaugos teikėjai.

Prieš pusmetį ukmergiškiams buvo pasiūlytos naujos „socialinio taksi“ – neįgaliųjų pavėžėjimo ir asmeninio palydėjimo – paslaugos. Pasidomėjus, kaip įmonei sekasi įsitvirtinti rajone tarp kitų panašias paslaugas teikiančių organizacijų, paaiškėjo, kad atsiradus naujam paslaugos teikėjui, seniesiems darbo nesumažėjo.

„Socialinio taksi“ vadovė Solveiga Ratkevičiūtė sako, kad laikas startui nebuvo dėkingas, kadangi tik pristačius paslaugą Ukmergėje, netrukus buvo paskelbtas karantinas, visos socialinio užimtumo vietos buvo uždarytos. Dėl šios priežasties dauguma suplanuotų kelionių negalėjo būti vykdomos, be to, žmonės su negalia priklauso rizikos grupei.

Tai turėjo įtakos veiklos įsibėgėjimui – ją teko apriboti, žmonės galėjo vykti tik į būtinąsias keliones, dažniausiai – į gydymo įstaigas. Vis dėlto pašnekovė džiaugiasi, kad karantino metu paslauga nebuvo visiškai sustabdyta ir žmonės galėjo ja naudotis. Atšaukus karantiną jie tai daro aktyviau.

Poreikis auga

Įmonės duomenimis, „Socialinio taksi“ paslaugomis šalyje naudojasi 9 savivaldybių gyventojai. Lietuvoje turi per 3 500 klientų. S. Ratkevičiūtės teigimu, Ukmergės rajone yra 37 prisiregistravę klientai. Pasak vadovės, pagal projekto, kurį rėmė savivaldybė, kriterijus, buvo numatyta įtraukti 30 asmenų. „Kas paslaugą išbandė, tie kviečia nuolat“, – sakė S. Ratkevičiūtė. Dažniausiai keliaujama į maisto prekių parduotuves, gydymo įstaigas, tačiau žmonės po truputį drąsėja – renkasi keliauti ir į kiną, koncertus, drabužių parduotuves, kirpyklas, aplankyti giminių. Kol kas tolimiausios ukmergiškių išvykos – į Vilnių bei Kauną, tiesa, taip pat į gydymo įstaigas.

Ukmergei priskirtas vienas vairuotojas-asistentas. Vadovės teigimu, tai –  savo darbui atsidavęs, komunikabilus žmogus. Kol kas Ukmergėje nėra viso užimtumo nuo ryto iki nakties, tačiau paslaugų poreikis auga. Tiesa, palyginus su Vilniumi, kur darbuotojai vos spėja suktis, Ukmergėje iškvietimų ne tiek daug.

Klientai, ypač vyresnio amžiaus, dažnai prašo palydėjimo paslaugos. Žmonėms reikalinga įvairi pagalba – tiek fizinė, tiek tarpininkavimo. Prašo padėti nueiti, panešti daiktus, užpildyti dokumentus. Asmeninio asistento pagalba itin aktuali, kai pastatas nepritaikytas neįgaliųjų poreikiams.

Iš dalies kompensuojama

Kelionė „Socialiniu taksi“ yra mokama, tačiau iš dalies kompensuojama savivaldybės. Kompensacija suteikiama tik asmenims, turintiems neįgalumo ar specialiųjų poreikių pažymėjimus. Kitu atveju mokama visa kaina. Registruotiems klientams kaina – 1,50 Eur (jei keliaujama iki 5 km), 2 Eur (nuo 5 km iki 10 km). Žmonės gali keliauti ne tik savo rajone – vieno miesto vairuotojo-asistento asmuo palydimas ir įsodinamas į autobusą ar traukinį, o kito miesto darbuotojo pasitinkamas ir pavežamas iki pageidaujamos vietos.

Visą parą

Paslauga prieinama visą parą, ištisą savaitę, tačiau būtina išankstinė registracija.

Pasak įmonės vadovės, siekiant didinti paslaugos žinomumą, vyksta nemokamo pavėžėjimo akcijos. Klientai nemokamai keliavo į kiną po atviru dangumi bei koncertą. Dabar skelbiama akcija, kurios laimėtojai galės pasirinkti kelionę.

„Lietuvoje neįgalieji vis dar jaučia baimę ar nepatogumą kviesti taksi“, – pastebi S. Ratkevičiūtė. Pabrėžia, jog pagrindinė jų misija – didinti žmonių su negalia mobilumą ir gerinti jų socialinį gyvenimą, todėl klientai kviečiami rinktis ne tik būtinas keliones, bet ir lankytis muziejuose, teatruose, kultūriniuose renginiuose.

Vienodas tarifas

Neįgaliųjų pavėžėjimo paslaugas teikia ir Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centras, Ukmergės krašto neįgaliųjų sąjunga bei Ukmergės rajono neįgaliųjų draugija. Dvi organizacijos tris kartus per savaitę veža ligonius dializei, kitu laiku teikia paslaugas platesniam ratui. Ukmergės rajono savivaldybės tarybos sprendimu nustatytas pavėžėjimo tarifas vienodas – 0,20 euro už kilometrą, tačiau, nustatant galutinę kainą, atsižvelgiama ir į kitus kriterijus.

Nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorė Sigita Bakanauskienė informavo, kad įstaiga paslaugas teikia tik darbo dienomis, darbo valandomis. Yra reglamentas, pagal kurį asmenys vežami į sveikatos priežiūros įstaigas. Pasak vadovės, dirbama lanksčiai: jeigu žmogui gydymo įstaigoje reikia būti 7 val., tuomet važiuojama ir 6 val. Savaitgaliais ir švenčių dienomis, kada nedirba ir gydymo įstaigos, paslauga neteikiama.

Ja naudotis gali neįgalieji ir mažas pajamas gaunantys žmonės. Didžiausios klientų grupės – šeimos, auginančios mažus vaikus, bei pagalbos į namus gavėjai. Paslauga teikiama ne tik mieste, bet ir seniūnijose. Pernai suteikta 221 paslauga 129 klientams, neskaitant įstaigos dienos centrą lankančių asmenų pavėžėjimo kiekvieną dieną.

Asmenys, kurių pajamos viršija 250 eurų per mėnesį, moka nustatytą tarifą. Kieno pajamos mažesnės, svarstoma galimybė atleisti nuo mokesčio.

Vežami tik į sveikatos priežiūros įtaigas

Ukmergės krašto neįgaliųjų sąjungos pirmininkė Dalia Unikienė informavo, kad dažniausiai vežami dializuojami asmenys. Šia paslauga naudojasi 7– 9 nuolatiniai klientai, jeigu tuo metu jie neguli ligoninėje. Taigi, šis skaičius kinta. Pernai tokių paslaugų suteikta 1 058 kartus.

Kitomis darbo dienomis galimas pavėžėjimas pagal poreikį. Kadangi paslauga teikiama pagal reabilitacijos projektą, dažniausiai klientai vežami į gydymo įstaigas ar Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą.

Taip pat vežami mieste bei rajone gyvenantys žmonės į sąjungos užimtumo dienos centrą.

Karantino laikotarpiu sąjunga teikė pagalbą, atveždama maistą ar vaistus žmonėms į namus. Per metus aptarnauti 137 žmonės, kuriems pernai suteiktos 1 067 pavėžėjimo paslaugos.

Į dializes vykstantiems klientams kelionių didžiąją dalį finansuoja Ukmergės rajono savivaldybė, jiems nustatyta 0,06 euro kaina už kilometrą. Kitiems Ukmergėje pavėžėjimo paslauga teikiama nemokamai, o vykstant toliau, skaičiuojamas minėtas mokestis. Į Vilnių ar Kauną vienu automobiliu kartais vežami ir keli žmonės.

Kadangi organizacijos automobilis dažnai užimtas, paslaugą būtina užsisakyti iš anksto. Pasak vadovės, tai žinodami, kai kurie klientai savo keliones suplanuoja prieš mėnesį ar du.

Veža ir senjorus

Ukmergės rajono neįgaliųjų draugija taip pat aptarnauja asmenis, kuriems reikia atlikti dializes. Kitomis dienomis – galimos kelionės kitur. Pasak draugijos pirmininkės Zitos Kviklienės, prireikus, neatsisakoma nuvežti ne tik į gydymo įstaigas, bet ir į kirpyklą, vaistinę, parduotuvę, laidotuves, kapines, paštą ar aplankyti giminaičių.

Karantino metu buvo pristatomas maistas, vaistai į namus. Yra tekę vežti ir į renginius Ukmergėje. Organizacijos vadovės teigimu, užsakymų nuvežti į koncertus už rajono ribų dar neteko sulaukti, tačiau, jeigu žmogus kreiptųsi su tokiu prašymu, draugija neatsisakytų padėti.

Paslauga gali naudotis ne tik draugijos nariai, bet ir kiti rajono neįgalieji bei senyvo amžiaus žmonės, kuriems savarankiškai keliauti per sunku.

Rajono teritorijoje paslauga yra nemokama, o už jo ribų – pagal nustatytą kainą. Taikomas mokestis priklauso ir nuo neįgalumo grupės.

Draugijos pirmininkė teigia, jog žmonėms paslauga naudotis patogu, nes kiekvienas klientas nuvežamas iki pat vietos, jeigu reikia, palydimas, suteikiama kitokia pagalba. Per metus aptarnaujama 100 žmonių. Nors organizacija turi nustatytas darbo valandas, išskirtiniais atvejais klientai vežami ir po jų.

Ukmergėje atsiradus naujam paslaugos teikėjui, seniesiems darbo nesumažėjo, nes paslaugų pobūdis skiriasi. Rajone veikiančių organizacijų pavėžėjimo tikslai griežtai reglamentuoti, paslaugas savaitgaliais ar po darbo valandų teikia tik išimtiniais atvejais, tad „Socialinis taksi“ užpildo šią nišą.


SEO paslaugos SEOpaslaugos.com

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų