Ligoninės parke stovės moterų suolelis

Baigiamuoju akcentu tapo Ukmergės ligoninėje surengta konferencija. Baigiamuoju akcentu tapo Ukmergės ligoninėje surengta konferencija.

Ukmergės rajono moterų centras „Gaja“ kartu su savanorėmis iš kitų organizacijų įgyvendino projektą „Baltojo kaspino akcija Ukmergės rajone“, kurio metu vyko įvairūs renginiai.

Baigiamuoju akcentu tapo Ukmergės ligoninėje surengta konferencija bei ligoninės parke įkurdinto moterų suolelio „Artuma“ atidengimas.

Gruodžio 9 dieną vykusioje konferencijoje veiklų organizatorė, Lietuvos socialdemokratų partijos Ukmergės skyriaus Moterų klubo pirmininkė Indrė Kižienė pristatė, kas nuveikta. „Projekto tikslas – sutelkti kuo daugiau nevyriausybinių organizacijų, socialinių įstaigų specialistų ir fizinių asmenų kovai su smurtu prieš moteris“, – pasakojo projekto vadovė. 

Projektas pradėtas 16 kilometrų žygiu už moteris Ukmergės gatvėmis. Jame dalyvavo įvairių sričių specialistai, kuriems rūpi smurto tema. Vyko diskusija, kurioje aptartos tikros, išgyventos, su seksualine prievarta bei prekyba moterimis susijusios istorijos.

Taujėnų, Vidiškių ir Pivonijos seniūnijose vyko susitikimai su moterimis ir aktyviais bendruomenių nariais, suteikta informacija, kaip atpažinti smurtą, kokios yra jo rūšys, kaip dirbama su smurtautoju ir auka. Pažymėta, jog smurtą patiriančių moterų sveikata yra nuolatinėje rizikoje – išlieka ilgalaikis poveikis tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai. Labiausiai dėl smurto artimoje aplinkoje kenčia vaikai. Jie kaltina save, kad negali keisti situacijos, auga nuolatinėje baimėje, todėl negali jaustis pilnaverčiais. Paskaitas vedė psichologės Ilona Krasauskienė ir Jurgita Zakarauskienė.

Kur galima kreiptis, patyrus smurtą, kas konsultuoja ir teikia teisinę pagalbą, sprendžiant ikiteisminius ir teisminius ginčus, informavo Ukmergės rajono savivaldybės Teisės skyriaus specialistė Justina Markevičiūtė. Nustebino statistika: teisinės pagalbos ieško smurtautojai, o nukentėjusiosios lieka ja nepasinaudojusios.

Tiek psichologinė, tiek teisinė pagalba yra teikiama Ukmergėje. Svarbiausia – netylėti.

Tačiau moterys dažnai nedrįsta kreiptis pagalbos. Tai lemia įvairios aplinkybės: nežino, kur, baiminasi, kad informacija neliks konfidenciali, gėdijasi ir dėl to ilgus metus tyli ir taikstosi. „Gaila, kad daugeliu atvejų pagalbos neįmanoma suteikti, tačiau kalbėtis ir kviesti moteris netylėti yra mūsų projekto tikslas“, –  sako I. Kižienė.

Dar vienas projekto renginys – apsilankymas policijos komisariate. Socialiniai darbuotojai, socialiniai pedagogai ir psichologai susipažino su policijos pareigūnų darbu, sprendžiant smurto artimoje aplinkoje atvejus, pamatė, kur laikomas smurtautojas, kaip atrodo kameros areštinėje, sužinojo, kokie žingsniai seka nuo tos akimirkos, kai policija gauna pranešimą apie smurtą artimoje aplinkoje.

Ukmergės ligoninėje projekto vykdytojos galėjo padėkoti partneriams, savanoriams ir ukmergiškiams, prisidėjusiems prie prevencinės akcijos.

Projekto parteriai – Taujėnų, Vidiškių ir Pivonijos seniūnijos, Ukmergės ligoninė, policijos komisariatas. Prie veiklų įgyvendinimo, informacijos sklaidos bei moterų telkimo prisidėjo socialinės darbuotojos Jurgita Levickienė, Marytė Savickė, Vilma Uselienė, Lina Razumienė. Daug ir aktyviai bendradarbiauta su rajono policijos komisariato atstovais Rolandu Butkumi bei Asta Krogertiene, ligoninės vyriausiuoju gydytoju Rimvydu Civilka bei jo pavaduotoja Rūta Sriogiene.

Projektą vainikavo idėjos pastatyti moterims skirtą suolelį pristatymas. Skulptorius Viktoras Žentelis sugebėjo suolelį paversti meno kūriniu ir jame įprasminti socialiai jautrią savitarpio pagalbos idėją. Suolelis su globojančiais angelo sparnais pavasarį bus įkurdintas ligoninės parko skverelyje. Tebūna tai ne tik išsikalbėjimo apie nuoskaudas, bet ir moterų svajonių, kurios išsipildytų, suolelis.

„Baltojo kaspino akcija Ukmergės rajone“ finansuota Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos lėšomis, laimėjus projektų konkursą „16 aktyvumo dienų prieš smurtą“. Taip pat prisidėjo socialiai atsakingi Ukmergės verslininkai.

Skaistė VASILIAUSKAITĖ-DANČENKOVIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų