Autorės nuotr.Idėją pristatė jos autorė Jurga Jackevičiūtė (dešinėje). Autorės nuotr.Idėją pristatė jos autorė Jurga Jackevičiūtė (dešinėje).

Pačiame miesto centre, šalia buvusios universalinės parduotuvės pastato „išdygo“ neįprastas namelis ant kojelės. Tai – viena iš rajone besirandančių atvirų bibliotekėlių, kurių paskirtis – dalytis skaitymo malonumu.

Bibliotekėlė, tikimasi, bus visada pilna knygų, o jomis mėgstantieji skaityti gali naudotis nemokamai. Žmonės kviečiami padovanoti jiems nebereikalingų knygų, ateiti jų pasiimti iš bibliotekėlės, o perskaitytas vėl čia atnešti, kad jomis galėtų naudotis kiti. Patirti skaitymo malonumą kviečiami čia pat, tiesiog prisėdus ant suolelio. 

Šią bibliotekėlę „įkurdinti“ miesto centre sumanė Vilniuje šiuo metu gyvenanti ukmergiškė menininkė Jurga Jackevičiūtė, žinoma Sally slapyvardžiu. Ketvirtadienį, atidarant bibliotekėlę, ji pasakojo norėjusi nudžiuginti gimtojo miesto žmones, skleisti idėją šviestis ir bendrauti dalijantis knygomis.

Papasakojo, kaip pasaulyje atsiradusi tokia idėja. 2009 m. vienas amerikietis po mamos, kuri labai mėgo skaityti, mirties savo kieme pastatė jos knygoms skirtą namelį. Jomis galėjo naudotis kaimynai, draugai. Dabar tokių atvirų bibliotekėlių pasaulyje – daugiau kaip 26 tūkstančiai. 

Šioji, turinti, kaip ir visos kitos, savo unikalų registracijos numerį, įrengta bendradarbiaujant su Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centru bei VšĮ „Lyderių karta“. Už pagamintą bibliotekėlę menininkė dėkinga bičiuliams, įgyvendinti idėją padėjusiems rėmėjams, knygynų, bibliotekų darbuotojams.  

Atidarymo metu bibliotekėlė iškart pasipildė knygomis – skirtomis tiek vaikams, tiek vyresniems skaitytojams, žurnalais. Leidinių atnešė idėjos autorė J. Jackevičiūtė, savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Agnė Balčiūnienė, savivaldybės, Vlado Šlaito viešosios bibliotekos darbuotojai, kiti sveikintojai. Labiausiai susidomėję dovanas vartė mažieji renginio dalyviai, atlydėti savo auklėtojų.  

Pati pirmoji tokia atvira bibliotekėlė neseniai atsirado Siesikuose, o greitai bus įrengta ir šalia Vlado Šlaito viešosios bibliotekos. 

Ar nesibaiminama, kad nerakinamas ir nesaugomas „inkilėlis“ užklius piktavaliams? „Priklausys nuo žmonių sąžinės ir gerumo. Viena idėjų ir yra auklėti visuomenę. Jei sulaužys – taisysim, dar sulaužys – ir vėl taisysim, kol laužyti atsibos. Tačiau norisi tikėti, kad taip nebus, nes ukmergiškiai yra sąmoningi ir vertina gerus darbus“, – įsitikinusi Turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Lina Baublienė.

Prasmingų idėjų puoselėjimu tiki ir savivaldybės Kultūros ir viešųjų ryšių skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė. Sveikindama susirinkusiuosius, ji priminė, jog kiti – 2016-ieji – Seimo paskelbti Bibliotekų metais, kurie knygoms ir skaitymui suteiks dar didesnę prasmę.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų