Virtuvėse laukia revoliucija – rūšiuosime maisto atliekas

Gedimino Nemunaičio nuotr. Susitikime su gyventojais rajono vadovai sulaukė nemažai klausimų. Gedimino Nemunaičio nuotr. Susitikime su gyventojais rajono vadovai sulaukė nemažai klausimų.

Ukmergės daugiabučių gyventojai nuo gegužės pradės rūšiuoti maisto atliekas.

Šį žingsnį jau žengė ir daug kitų miestų, tačiau Ukmergė taps pirmuoju, kurio gyventojai maisto atliekas rūšiuos naujoviškai. Apie tai buvo pranešta antradienį vykusiame susitikime su gyventojais. Taip pat atsakyta į daug kitų rūpimų klausimų.

Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje vykusio susitikimo metu kadenciją baigiantis rajono meras Rolandas Janickas ir savivaldybės administracijos direktorius – išrinktasis meras – Darius Varnas pirmiausia pateikė savo praėjusių metų veiklos ataskaitas, pristatė svarbiausius nuveiktus darbus. Ši rajono savivaldybės veiklos ataskaita taip pat yra išleista atskiru leidiniu – su ja gali susipažinti visi norintys.

Maisto atliekų rūšiavimo klausimas – susitikime pristatyta naujovė. Apie ją papasakojo rajono meras R. Janickas. Sakė, kad į ją pirmiausia bus įtraukti visi miesto daugiabučių namų gyventojai. Tai – pilotinis, Lietuvoje dar neišbandytas projektas, kurio tikslas rūšiuoti maisto likučius, nestatant atskirų konteinerių ir nedidinant komunalinių atliekų rinkliavos kainos.

Sumanymo esmė – išdalinti gyventojams specialius oranžinius maišelius, kurių turėtų užtekti pusmečiui. Į juos turėsime krauti visas virtuvėje susidarančias atliekas. Kai maišelis bus pripildytas, jį reikės užrišti ir įdėti į bendrą atliekų maišą. Šį užrišus mesti į bendrą komunalinių atliekų konteinerį.

Visos mūsų gyventojų mišriosios atliekos gabenamos į Vilniuje esančią atliekų rūšiavimo gamyklą. Ten atliekas rūšiuoja ir žmonės rankiniu būdu, ir specialūs įrenginiai.

Ant gamyklos konvejerių patekę ukmergiškių šiukšlių maišai bus atrišami ir iš vidaus išimami oranžiniai virtuvės atliekų maišeliai. Jų turiniai bus iškratyti atskirai ir kompostuojami, o visas kitas atliekų turinys dar kartą rūšiuojamas.

Sakoma, kad šis projektas truks pusmetį. Po to paaiškės rezultatai ir bus matyti, ar jis pasiteisino.

Į oranžinius virtuvės atliekų maišelius gyventojai bus raginami mesti maisto likučius, sugedusius maisto produktus, vaisių ir daržovių lupenas, riebalais suteptus popierius, kavos tirščius, kambarinius augalus.

Prieš prasidedant projektui žmonėms bus išdalinti ne tik oranžiniai maišeliai, bet ir visa instrukcija apie būsimą naujovę.

Pasak R. Janicko, įgyvendinant sumanymą svarbiausia  – bendras susitelkimas.

Kiti jau rūšiuoja

Nuo kitų metų maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimas gyventojams taps privaloma pareiga visoje Lietuvoje. Nuo 2024 m. sausio 1 d. įsigalios ES direktyva, reikalaujanti iš bendro atliekų srauto atskirti maisto ir virtuvės atliekas.

Kitos rajono savivaldybės tam taip pat ruošiasi, tačiau išbando kitokius rūšiavimo metodus. Antai Panevėžyje praėjusių metų pradžioje 67-ių vieno mikrorajono daugiabučių gyventojams buvo išdalinta 1 700 specialių 7 litrų kibirėlių, skirtų augalinės kilmės maisto atliekoms rinkti.

Kolektyvinio naudojimo atliekų surinkimo aikštelėse papildomai buvo pastatyti maisto atliekų surinkimo konteineriai, į kuriuos pilamos atliekos.

Skelbta, kad per pirmą mėnesį į maisto atliekų konteinerius panevėžiečiai išmesdavo apie  5 tonas atliekų, o per 4 mėnesius iš viso – daugiau kaip 22 tonas.

Panašiais būdais atliekas rūšiuoja ir kitų miestų gyventojai.

Vieni pirmųjų nuo 2018 metų virtuvės atliekas pradėjo rūšiuoti Alytaus regiono gyventojai. Jas rūšiuoti privalo miestų ir miestelių individualių namų gyventojai, neturintys galimybės kompostuoti atliekų ir gavę specialius komplektus maisto atliekoms surinkti. 

Atskyrus maisto atliekas ne tik sumažėja mišrių komunalinių atliekų, bet jos tampa ir gerokai sausesnės, švaresnės. Be to, iš maisto atliekų gaminamas labai vertingas kompostas.

Ukmergės rajono vadovai žada ateityje plačiai kalbėti apie laukiančią rūšiavimo naujovę.

Atsakė į klausimus

Susitikimo su gyventojais pabaigoje buvo atsakyta į ukmergiškiams rūpimus klausimus. O jų būta pačių įvairiausių.

Teirautasi, ar miesto šventės metu vyks eitynės. Atsakyta, kad tikrai taip.

Ar Ukmergė prisijungs prie akcijos bausti nenaudojamų automobilių, užgriozdinančių aikšteles, savininkus? Jungiasi, tačiau tai padaryti sudėtinga, kol galioja automobilių techninė apžiūra.

Ar skatinama darbovietėse steigti profsąjungas? Pagal įstatymus, didesnėse kolektyvuose turi būti arba profsąjunga arba darbo taryba.

Kada bus naujas tiltas per Šventąją? To tikrai niekas nežino, tačiau svarsto, kad po dvejų metų.

Kaip pritraukti kuo daugiau gyventojų į panašius kaip šis susitikimus? Gal ir nepavyks, bet yra ir kitų aktyvios pozicijos reiškimo priemonių, pavyzdžiui, socialiniai tinklai, virtualūs susitikimai.

Ar bus tęsiamas Šventosios pakrantės takas link „Senukų“? Taip. Ir labai greitai – jau skirtos lėšos ir nupirkti rangos darbai. Taip pat numatyta takelius nutiesti ir Šventosios pakrantėje nuo Užupio pusės, toje pusėje, kur yra  Gruodžio 17-osios gatvė.

Ar Ukmergėje veikia viešieji tualetai? Taip, yra trys ir veikia.

Taip pat teirautasi apie smarkiai išaugusias Ukmergės butų ūkio paslaugų kainas. Tačiau paaiškinta, kad kainų kilimas neišvengiamas.

Į klausimus atsakė ir rajono vadovai, ir susitikime dalyvavę specialistai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+4 # Nerūšiuosiu 2023-03-29 13:20
Kodėl turiu rūšiuoti? Kokia man iš to nauda? Jokios! Tik papildomas darbas. Sakė, kai įdiegė plastikui, stiklui rūšiavimą, kad jei rūšiuosim bus mažesnis mokestis tiems kurie rūšiuoja. Kažkodėl sąskaitose to nesimato. Mokame vienodai ir tas kas rūšiuoja, ir tas kuris nerūšiuoja.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Neapsikrausiu 2023-03-30 22:53
Pritariu, juk kam bereikalingai apsikrauti, jei nera jokio suinteresuotumo. Duos maisu oranziniu, nereiks is maximos pirkti, liuks :), geriau kelius tvarkykite, o tai visur vien duobes...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # nesupratau 2023-03-29 22:59
ar visai negerai su galva?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Rūšis 2023-04-01 12:40
Įdomu,ar sveikatai nekenkia pusę metų laikyti šiukšles namuose?juk maisto atliekoms yrant,išsiskiria įvairių elementų. Balkonuose laikyt?Bet ir jie įstiklinti.Įdomus sprendimas. Logiškiau būtų atskirus konteinerius lauke laikyt,By the way,smulkiai buitinei technikai ir tekstilei išmesti turėtų būti konteineriai mieste kiekviename rajone bent po vieną.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų