Ukmergietiškos Kalėdos – nekuklios

Dainiaus Vyto nuotr. Šiemet pirmą kartą Kalėdoms papuošta Šventosios pakrantė. Dainiaus Vyto nuotr. Šiemet pirmą kartą Kalėdoms papuošta Šventosios pakrantė.

Perskaitęs, kad Ukmergės miesto erdvių kalėdinis papuošimas šiemet kainavo 65 tūkst. eurų, savo mintimis pasidalino vienas mūsų rajono verslininkas.

Jo manymu, tai – labai didelė suma, vertinant tai, kad eglės statyti nereikia – ji natūraliai auga miesto centre. Atkreipė dėmesį, kad eglės įžiebimo šventės ir koncerto išlaidos į šią sumą tikriausiai neįeina.

Ukmergės kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė patvirtino, kad šeštadienį vykęs grupės „69 danguje“ koncertas, kainavęs 4 500 Eur, į minėtą 65 tūkst. Eur sumą tikrai neįskaičiuotas. Buvo ir daugiau šventės išlaidų – scenos nuoma, įgarsinimas, fejerverkai.

Pasak direktorės, kultūros centras yra atsakingas už kalėdinį miesto papuošimą – konkursus skelbia pastaruosius ketverius metus. Anksčiau tuo rūpinosi miesto seniūnija.

r.Graužinienė sakė, kad ankstesniais metais kalėdinio papuošimo išlaidos siekė 50 tūkst. Eur. Šiemet, jubiliejiniais Ukmergei metais, suma didesnė, nes nutarta papuošti daugiau miesto erdvių, o be to ir paslaugos pabrango.

„Nemanau, kad tai – per didelė suma, vertinant tai, kad šiemet  papuoštas ne tik miesto centras“, – sako direktorė.

Vardijo, kad pagal temą „Rockmergės Kalėdos“ gitara papuošta Vilkmergės skulptūra Pivonijos mikrorajone, palei Šventosios pakrantę papuošta arka ties upeliu, lemputėmis tviska palei taką augantys keturi medžiai. „Ateityje puošiamas erdves planuojama dar daugiau plėsti“, – patikino R. Graužinienė, pažymėdama, kad į eglės įžiebimo šventę renkasi minios žmonių, tad norima, kad jie turėtų ką pamatyti.

Pasak jos, konkursą miestui papuošti jau ne pirmus metus laimėjusi bendrovė, prieš įgyvendinant darbus, buvo pateikusi vizualizaciją, kaip atrodys papuoštas miestas. Ar viską pagal ją ir įgyvendino laiku? R. Graužinienė sakė, kad iki numatytos datos – praėjusį savaitgalį vykusios eglės įžiebimo šventės – liko neįgyvendintas vienas sumanymas – Vienuolyno gatvės arkos iki galo nepapuoštos. „Paskambinau ir pasakiau, jog tikiuosi, kad taip nutiko dėl per didelio darbų kiekio. Bendrovė puošia daug objektų Lietuvoje“, – sakė direktorė.  

Taip pat pasidžiaugė, kad į raginimus papuošti savo prieigas sureagavo įstaigos ir organizacijos – pastatė prie įėjimų gyvas eglaites, išpuošė vitrinas. Konkursas, kas pasipuošė gražiau, šiemet neskelbtas, tad esą smagu, kad žmonės Kalėdoms puošiasi ne dėl konkurso.

Ukmergę šiemet, kaip ir praėjusiais metais, puošė UAB „Lumidėja“, laimėjusi rajono savivaldybės skelbtą eglės ir miesto viešųjų erdvių puošybos idėjos ir jos įgyvendinimo paslaugos konkursą. „Rockmergės Kalėdų“ puošimo idėjos išpildymas kainavo 65 tūkst. Eur.

Pagal bendrovės pateiktą sąmatą kalėdinės eglės papuošimas kainavo 13 310 Eur, piliakalnio apšvietimas šviesos efektais – 3 630 Eur, kultūros centro pastato papuošimas – 5 445 Eur, Pilies parko – 6 050 Eur, tilto – 3 025 Eur, upės pakrantės dekoravimas – 6 050 Eur, Vilkmergės skulptūros dekoravimas – 1 815 Eur. Brangiausiai – 23 595 Eur – kainavo gatvių ir aikštės papuošimas.

Bendrovės „Lumidėja“ direktorius Karolis Balvočius pasakojo, kad iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad sumos yra milžiniškos. Tačiau darbo įdedama išties daug. „Pavyzdžiui, kad ir papuošti palei Šventąją augančius medžius. Dvi dienas du žmonės dirbo po 12 valandų“, – pasakojo pašnekovas. Pasak jo, specifinė užduotis buvo ir gitara ant Vilkmergės – reikėjo ją sukurti, suvirinti, apvynioti girliandomis, privesti elektrą...

Pasak direktoriaus, didžiausia suma sąmatoje – elektros stulpų, kurių tikrai daug, papuošimams. Tam reikėjo specialios technikos ir darbai truko ne vieną savaitę.

Kaina esą padidėjo ir dėl nestandartinės rokenroliškos idėjos. Standartiniai parduodami papuošimai netiko – reikėjo patiems gaminti.

Pasak direktoriaus, lyginant su kitomis šalies savivaldybėmis, kurios naudojosi jų bendrovės paslaugomis, Ukmergės kalėdiniam papuošimui skirtos lėšos yra vidutinės. Nėra prabangu, bet ir nėra minimalu“, – sakė kelių dešimčių šalies objektų puošybą šiemet atlikusios bendrovės direktorius. Pasak jo, nemažai savivaldybių puošia tik egles, kas kainuoja apie 9–15 tūkstančių, o kitais miesto papuošimais pasirūpina pačios savivaldybių įmonės. Kiti miestai, kaip ir Ukmergė, jiems patiki atlikti visus darbus.

Direktorius pasakojo, kad šia veikla – puošti egles bei miestų ir įmonių erdves Kalėdoms – užsiima nuo 2016 metų. Užsiima tik šia veikla, tad gyvena nuo Kalėdų iki Kalėdų. Darbas yra sunkus ir labai atsakingas – reikia spėti laiku vienu metu įvykdyti daugybę projektų. Paprastai tą pačią dieną eglių įžiebimo šventės vyksta daugelyje miestų. Taip buvo ir šiemet, tad visuose miestuose reikėjo koordinuoti atskirų komandų darbus.

Nors pagal oficialiai pateiktus duomenis šioje bendrovėje dirba vos pora darbuotojų, pasak direktoriaus, prieš Kalėdas daug  žmonių samdoma pagal trumpalaikes sutartis arba vykdančių individualią veiklą. „Gal dėl tam tikros specifikos, konkurentų turime nedaug“, –  pasakojo vadovas.

Beje, kalėdinius papuošimus bendrovės darbuotojai ne tik pakabino – pasibaigus šventėms visus juos turės ir nukabinti.

***

Už kokią sumą Kalėdoms pasipuošė Lietuvos miestai?

 

Kalėdinei eglei papuošti iš Panevėžio miesto savivaldybės biudžeto skirta apie 42 tūkst. Eur, o miesto erdvėms papuošti – dar 79 tūkst. Eur.

***

Kaune puošimo idėja ir jos įgyvendinimo paslaugos miestui kainavo 160 tūkst. Eur.

***

Kėdainių savivaldybė eglutei papuošti skyrė 30 tūkst. eurų (be PVM). Dar 20 tūkst. Eur – įžiebimo šventės renginiams.

***

„Alytaus naujienos“ skelbė, kad šio miesto kalėdinis grožis mokesčių mokėtojams atsiėjo per 60 tūkst. Eur.

***

Šiauliuose eglei papuošti išleista  per 30 tūkst. Eur, o visas šventinis papuošimas ir renginys kainavo apie 75 tūkst. Eur.

***

Klaipėdoje papuošta dovanota gyva eglė, kurios pastatymo išlaidų savivaldybė nedengė, tik už jos viršūnės žvaigždę sumokėjo 1 000 Eur. Puošybos elementams, įskaitant ir elektros suvartojimą, skirtas biudžetas – 125 tūkst. Eur.

***

Žiniasklaida yra skelbusi, kad Vilniaus Kalėdų eglė kainavo beveik 90 tūkst. Eur, o gatvių papuošimai – apie 205 tūkst. Eur.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų