Daugiabučių gyventojai naujokų neprisileidžia

Autorius Ukmergės žinios

 

2014-09-12-4 straipsnio nuotr

 

Ge­di­mi­no Ne­mu­nai­čio nuotr. Dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai tarp ad­mi­nist­ra­to­rių ne­si­blaš­ko.


Uk­mer­gės dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai ren­ka­si dvi na­mų ad­mi­nist­ra­vi­mo ga­li­my­bes – tai pa­ti­ki UAB Uk­mer­gės bu­tų ūkiui ar­ba ku­ria ben­dri­jas. Ad­mi­nist­ruo­ti dau­gia­bu­čius ne­se­niai uk­mer­giš­kiams pa­si­siū­lė dar vie­na nau­ja įmo­nė. Ta­čiau kol kas ne­at­si­ra­do nė vie­no, „per­bė­gu­sio“ pas nau­jo­ką.

Dau­gia­bu­čių ad­mi­nist­ra­to­riaus pa­slau­gas siū­lan­ti UAB „Būs­to ar­ka“ prieš ke­le­tą mė­ne­sių apie tai pa­si­skel­bė sa­vait­raš­ty­je „Uk­mer­gė“.

Vil­niu­je re­gist­ruo­tos „Būs­to ar­kos“ di­rek­to­rius Min­dau­gas Za­va­lis pa­sa­ko­jo, kad skam­bi­nan­čių ir su­si­do­mė­ju­sių gy­ven­to­jų bu­vo. Ta­čiau kon­kre­čių už­sa­ko­vų iš mū­sų mies­to ne­su­lauk­ta. Ne­pa­dė­jo įti­kin­ti uk­mer­giš­kių ir tai, kad įmo­nės dar­buo­to­jai vy­ko į su­si­ti­ki­mus su dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jais, iš­dės­tė sa­vo są­ly­gas.

Di­rek­to­rius įsi­ti­ki­nęs, kad įsi­tvir­tin­ti mū­sų mies­te ne­pa­vy­ko, nes žmo­nės ne­pa­tik­liai žiū­ri į dau­gia­bu­čių ad­mi­nist­ra­to­rių iš ki­to mies­to.

Tie­sa, įmo­nės va­do­vas pri­si­pa­ži­no, kad nė vie­no dau­gia­bu­čio kol kas ne­ad­mi­nist­ruo­ja ir sos­ti­nė­je. Yra su­da­rę su­tar­tis tik dėl ke­lių vie­šo­sios pa­skir­ties ob­jek­tų Vil­niu­je bei Elek­trė­nuo­se.

Į ben­dri­jas ne­iš­bė­gio­ja

Uk­mer­gė­je dau­gia­bu­čių na­mų ad­mi­nist­ra­vi­mas vyks­ta dviem bū­dais – gy­ven­to­jai ku­ria ben­dri­jas ar­ba per­duo­da ad­mi­nist­ra­vi­mą sa­vi­val­dy­bės įmo­nei Uk­mer­gės bu­tų ūkiui.

Šios įmo­nės di­rek­to­rius Jo­nas Rin­ke­vi­čius sa­ko, kad jie dau­gia­bu­čius ad­mi­nist­ruo­ja nuo 2000 me­tų. Tuo­met Ci­vi­li­niams ko­dek­se at­si­ra­do ad­mi­nist­ra­vi­mo są­vo­ka. Ta­čiau re­a­liai dau­gia­bu­čių tech­ni­nę prie­žiū­rą Uk­mer­gės bu­tų ūkis vyk­do dar il­giau.

Šiuo me­tu įmo­nė ad­mi­nist­ruo­ja 184 dau­gia­bu­čius. Pas­ta­rai­siais me­tais jų skai­čius žen­kliai ne­si­kei­čia. Anot di­rek­to­riaus, vyks­ta ne­žy­mus ju­dė­ji­mas – vie­nų įmo­nės ad­mi­nist­ruo­ja­mų dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai su­ku­ria ben­dri­jas, ki­tų, at­virkš­čiai, ap­si­gal­vo­ja ir nuo ben­dri­jos vėl grįž­ta prie bu­vu­sio ad­mi­nist­ra­to­riaus.

Per vi­sus šiuos me­tus ne­at­si­ra­do ir pa­si­rin­ku­sių­jų ki­tą ad­mi­nist­ruo­jan­čią įmo­nę.

Tu­rė­tų su­de­rin­ti su sa­vi­val­dy­be

Uk­mer­gės bu­tų ūkis prieš ke­le­tą mė­ne­sių siū­lė per­ei­ti prie di­fe­ren­ci­juo­to ad­mi­nist­ra­vi­mo mo­kes­čio, pri­klau­so­mai nuo na­mo am­žiaus, jo dy­džio. Ra­jo­no ta­ry­ba tam ne­pri­ta­rė – po­li­ti­kai pa­tvir­ti­no vie­no­dą vi­siems ad­mi­nist­ra­vi­mo mo­kes­čio ta­ri­fą, ku­ris su­da­ro 0,14 li­to be PVM už 1 kv. m nau­din­go plo­to.

J. Rin­ke­vi­čius sa­ko, kad per mė­ne­sį įmo­nė su­ren­ka 35 tūkst. li­tų. Anot jo, ad­mi­nist­ra­vi­mui jų ne­už­ten­ka – kas mė­ne­sį trūks­ta apie 10–15 tūkst. li­tų.

Įmo­nė­je apie 10 dar­buo­to­jų ša­lia ki­tų pa­rei­gų pri­skir­tos ir dau­gia­bu­čių ad­mi­nist­ra­vi­mą lie­čian­čios pa­rei­gos.

Per­nai Ci­vi­li­nia­me ko­dek­se bu­vo įtei­sin­tos pa­tai­sos, lie­čian­čios dau­gia­bu­čių ad­mi­nist­ra­vi­mą, ku­rio­se iš­dės­ty­ta ga­li­my­bė pa­si­rink­ti ad­mi­nist­ra­to­rių.

Pa­si­do­mė­jus, ko­kios įta­kos tai tu­rės dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jams, J. Rin­ke­vi­čius tvir­ti­no, kad re­a­lių pa­si­kei­ti­mų jos ne­ža­da – rink­tis ad­mi­nist­ra­to­rių gy­ven­to­jai ga­lė­jo ir anks­čiau.

Anot pa­šne­ko­vo, Uk­mer­gės bu­tų ūkio ad­mi­nist­ruo­ja­mų dau­gia­bu­čių gy­ven­to­jai, no­rin­tys kur­ti ben­dri­jas, tu­rė­tų pir­miau­sia šį sa­vo spren­di­mą su­de­rin­ti su sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja.

Ben­dri­jai iš­ti­ki­mi de­šimt­me­čiais

Uk­mer­gė­je šiuo me­tu yra su­si­kū­rę apie 70 dau­gia­bu­čių na­mų ben­dri­jų. Kai ku­rios iš jų nau­do­ja­si Uk­mer­gės bu­tų ūkio pa­slau­go­mis, bet tuo­met kiek­vie­nam kon­kre­čiam dar­bui yra su­da­ro­mos at­ski­ros su­tar­tys.

Tre­jus me­tus na­mo Vil­niaus g. 94A ben­dri­jai „Pu­šy­nas“ pir­mi­nin­kau­jan­tis Man­tas Gri­ga­liū­nas pa­sa­ko­jo, kad jų ben­dri­ja gy­vuo­ja 36 me­tus – nuo pat na­mo pa­sta­ty­mo.

Anot pa­šne­ko­vo, su­si­rin­ki­muo­se net nė­ra ke­lia­mas klau­si­mas dėl ad­mi­nist­ra­vi­mo rei­ka­lų per­lei­di­mo nei Uk­mer­gės bu­tų ūkiui, nei kam ki­tam.

Jis tei­gia ne­si­i­man­tis spręs­ti, kas yra nau­din­giau gy­ven­to­jams – na­mo ben­dri­ja ar ad­mi­nist­ra­to­rius.

Tai ne­ma­žai pri­klau­so nuo pir­mi­nin­ko. Jei jis ne­la­bai su­pran­ta apie na­mo prie­žiū­rą, gy­ven­to­jų pi­ni­gus ga­li vė­jais iš­lai­dy­ti. Tuo tar­pu su­si­gau­dan­tie­ji ad­mi­nist­ra­vi­me at­ski­ria svar­biau­sius dar­bus nuo ne to­kių svar­bių. Toks dau­gia­bu­čio sa­va­ran­kiš­ku­mas gy­ven­to­jams fi­nan­siš­kai nau­din­gas.

Jų ben­dri­ja yra su­da­riu­si su­tar­tį su ši­lu­mos ūkį pri­žiū­rin­čia įmo­ne, taip pat su­tar­tis dėl ki­tų dar­bų at­li­ki­mo su­da­ro su Uk­mer­gės bu­tų ūkiu.

Pa­slau­gų tei­kė­jus ren­ka­si at­sar­giai

M. Gri­ga­liū­nas įvar­di­jo ir grės­mes, su ku­rio­mis su­si­du­ria ben­dri­jų gy­ven­to­jai. Jis sa­ko, kad ren­kan­tis ko­kią nors įmo­nę dar­bams at­lik­ti, svar­bu įsi­ti­kin­ti dėl jos pa­ti­ki­mu­mo.

„Vi­so­kių lai­ki­nų įmo­nių su­si­ku­ria, ku­rios pa­da­ro bet kaip, pi­ni­gus su­si­že­ria ir dings­ta. Kai bro­kas iš­len­da, jų ne­ži­nia kur ieš­ko­ti“, – per­spė­ja pa­šne­ko­vas.

Anot M. Gri­ga­liū­no, ne­ma­žai pir­mi­nin­kų su­si­du­ria su pro­ble­ma, kuo­met di­des­nė da­lis gy­ven­to­jų dau­gia­bu­ty­je yra gar­baus am­žiaus. To­kia­me na­me sun­ku žmo­nes pri­kal­bin­ti nau­jo­vėms. Pa­vyz­džiui, dėl to ne­re­tai strin­ga ir dau­gia­bu­čių re­no­va­ci­jos klau­si­mas.

Autorė: Li­gi­ta JUODVALKIENĖ

Dalintis
Parašykite komentarą

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *