Didžiausiu pomėgiu tapo augalai

Išėjus į pensiją, kai visuomenei tampi nebereikalingas, atsiveria galimybės naujiems pomėgiams ir veiklai. Buvusi biologijos mokytoja Janina Janulevičienė išėjusi į pensiją ypatingai susidomėjo dendrologija.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Janina Janulevičienė prie savo augalų.


 

Dendrologija – botanikos mokslo šaka, tirianti sumedėjusius augalus (medžius, krūmus ir krūmokšnius), jų morfologiją, anatomiją, fiziologiją, ekologiją, geografiją, aklimatizaciją.

Viena svarbiausių dendrologijos problemų – sumedėjusių augalų adaptacija naujoje aplinkoje. Tai labai domina ir buvusią biologijos mokytoją.

Daugina augalus

Nors po kelio operacijos sunkiai vaikšto, pasiramsčiuoja lazda, moteris nenusimena ir tvirtina viską, ką reikia, savo sklype nudirbanti. Ko nepajėgia – padeda talkininkai. Jai pačiai svarbiausia – stebėti augalus, bandyti įvairiais būdais juos padauginti. O kai tai pavyksta – džiaugtis rezultatu.

Maironio gatvėje nedideliame privataus namo sklype – gausu įvairių pačios mokytojos padaugintų augalų. Piktžolės šiame sklype – retos viešnios. Idealiai supurenti gėlynai ir daržas tiesiog blizga.

Moteris džiaugiasi, jei litą kitą už parduotus dekoratyvinius krūmelius pavyksta užsidirbti. Tačiau tikina, kad tai tikrai nėra jos triūso tikslas. Svarbiausia – dauginant augalus patiriamas malonumas.

Rūpinosi bandomuoju sklypu

Visa, kas susiję su augalais ir jų priežiūra, mokytoja kruopščiai užsižymi sąsiuvinyje. Sako – užrašai dažnai praverčia, kai reikia konkretaus patarimo.

J. Janulevičienė su nostalgija prisimena bandomąjį sklypelį prie buvusios Penktos vidurinės mokyklos, kuriam su kolege vadovavo. Mena, su kokiu džiaugsmu mokiniai skubėdavo prie savo augaliukų, mokėsi pažinti jų įnorius, auginimo ypatumus, atlikdavo įvairius tręšimo bandymus.

Mokytoja tiki, kad ir dabar tokie sklypeliai neštų didelę naudą.

Gydo trąšomis

Paaugintus augalus moteris perka labai retai – viską stengiasi pasidauginti pati. Ir savo gyvatvorės sodinukus pati išaugino, labai įdomiai suformavo.

Kaip gydo augalus? Tik trąšomis. Būdama chemike jų nebijo. Sako, kad trąšos augalams – kaip vaistai, tik reikia žinoti, kokių ir kiek jų naudoti...

Moteriai nepatinka, kai augalų pardavėjai bruka savo prekę, giria kaip įmanydami, žada gausiausią derlių. Deja, parsinešus ir pasodinus pirkėjui dažnai tenka nusivilti. Jei netinka dirvožemis, kažin ką daryk, o augalas skurs, nyks. Net ir jai pačiai taip yra nutikę. Susigundė kultūrinėmis spanguolėmis, o dabar, kad ir kaip rūpinasi, šios neauga, kaip tikėtasi.

Ką mano apie gana aukštas verslininkų parduodamų sodinukų kainas? Iš dalies pateisina, nes žino, kaip sunku kai kuriuos augalus padauginti.

Geriausia dovana – augalas

Augalus mylinti ir juos kaip gyvus sutvėrimus žiūrinti ukmergiškė papasakojo iš anksto pasirūpinusi net savo pačios kapo apželdinimu.

Šeimos kape dabar ilsisi artimiausi žmonės. Suprasdama, kad be jos niekas tinkamai augalais ant kapo nepasirūpins, susitvarkė taip, kad gėlynų nebūtų – tik santūrūs krūmeliai...

Buvusi mokytoja per augalus įsigijo daug draugų ir bendraminčių. Sako trumpai pabendravusi tuoj supranta, ar žmogus nusimano šioje srityje. Geriausia dovana, kurios prašo, – naujas augaliukas.

Autorė: Vilma NEMUNAITIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų