Prasidėjo perkusinės muzikos festivalis

Sekmadienį Ukmergėje prasidėjo 4 dienas truksiantis tradicinis tarptautinis perkusinės muzikos festivalis „Percussion Ukmergė 2015“. Šis renginys – vienas ryškiausių ir pats brangiausias mūsų mieste. Žiūrovus festivalio atidarymo dieną sveikino Ukmergės rajono meras Vydas Paknys, koncertų vedėjas muzikologas Darius Užkuraitis.

 

Gedimino Nemunaičio nuotr. Perkusinės muzikos festivalio globėjas – Vygaudas Ušackas.


Festivalio globėjas – Ukmergės rajono Garbės pilietis, diplomatas Vygaudas Ušackas linkėjo, kad šis renginys būtų žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje...

Festivalį paskelbė pradėtu jo meno vadovas Edgars Saksons.

Sekmadienį, kovo 8-ąją, vykusiame pirmajame festivalio koncerte „Mes grojame Jums, Moterys!“ žiūrovų širdis melodingais garsais virpino svečiai iš užsienio.

Ukrainietis Andrei Pushkarev, būgnus mušantis nuo paauglystės, pirmą prizą už solo vibrafonu pelnė 1995 metais. Jo kompaktinis diskas JAV yra pelnęs „Grammy“ apdovanojimą. Perkusininkas daug keliauja ir koncertuoja prestižiniuose pasaulio festivaliuose. Šiuo metu gyvena Latvijoje. Vibrafonu A. Pushkarev atliko J. S. Bacho, įvairių autorių bei savo kūrinius. Pasirodymą jis baigė pirmą kartą atlikdamas savo naujausią kūrinį „In the Mood of Blue“. Kadangi žiūrovai atlikėjo paleisti nenorėjo, jis bisui sugrojo garsios grupės „Queen“ kūrinį.

Kiti sekmadienį vykusio koncerto svečiai – latvių grupė „Xylem Trio“. Pianinu, saksofonu ir marimba ar mušamaisiais instrumentais grojo Oskars Petrauskis, Raimonds Petrauskis ir Rihards Zalupe.

Kovo 9-ąją, pirmadienį, koncertuos svečiai iš Norvegijos „SISU Percussion Ensemble“.

Ukmergės kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė pasakojo, kad surengti tokio aukšto lygio festivalį, kuriame dalyvauja aukščiausio lygio pasaulinės žvaigždės bei vyksta meistriškumo kursai, – didelis iššūkis jų kolektyvui.

Tenka ne tik suorganizuoti dalyvių keliones, pasirūpinti maitinimu, apgyvendinimu, aparatūros nuoma, bet ir nuolat galvoti apie festivalio finansus, svarstyti, kaip neperžengti leistinos ribos. Be to, niekada neaišku, kokio tiksliai finansavimo sulauks festivalis.

Šis tarptautinis renginys šiemet atsieis apie 30 tūkst. eurų.

Jo finansavimo šaltiniai – rajono savivaldybės, Kultūros ministerijai teiktų projektų finansavimo ir rėmėjų lėšos.

Didžiausia dalis iš šios sumos bus skirta atlikėjų honorarams bei piniginėms premijoms jaunųjų  atlikėjų konkurso nugalėtojams. Taip pat – muzikinių instrumentų nuomai, dalyvių apgyvendinimui, maitinimui, šventiniam renginiui bei patalpų nuomai Taujėnų dvare bei kitoms išlaidoms.

Kokia suma bus skirta projektui, teiktam Kultūros ministerijai, visada paaiškėja jau po festivalio.

Nepaisant didelių išlaidų, tikimasi, kad ši šventė suteiks daug džiaugsmo ukmergiškiams ir miesto svečiams.

„Tai festivalis tikrąja to žodžio prasme – ne šiaip koncertas. Šiemet jis truks net keturias dienas, sulauks tarptautinio lygio žvaigždžių“, – pasakojo Ukmergės kultūros centro direktorė R. Graužinienė.

Festivalio „Percussion Ukmergė“ globėjas jau ne pirmus metus – žymus mūsų kraštietis, Ukmergės garbės pilietis, pats perkusine muzika besidomintis Vygaudas Ušackas, mecenatas – įmonių grupė „Baltic American concord“, generalinis rėmėjas – UAB „Statybos montavimo darbai“. Rėmėjais tapo daug kitų įmonių ir organizacijų.

Pirmą kartą visi festivalio koncertai yra nemokami. Tiesa, įėjimas – su pakvietimais, kuriuos reikėjo pasiimti Kultūros centro kasoje.

„Norėjome pasitikrinti, ar tai tik gurmaniška, ne kiekvienam įdomi muzika, ar tai, ką nori išgirsti ir su malonumu klausosi kiekvienas“, –  pasakojo direktorė.

Darbuotojų nuostabai visi pakvietimai kasoje buvo šluote iššluoti. Dabar truputį nerimaujama, ar neatsiras tokių, kurie dykai pakvietimą paėmė, bet gal neateis...

Pirmoji koncerto diena parodė, kad kai kas būtent taip ir pasielgė. Nors salė buvo artipilnė, pastatytų pristatomų kėdžių tikrai neprireikė.

Vilma NEMUNAITIENĖ

1 straipsnio 2 nuotr.03-09  1 straipsnio 3 nuotr.03-09 1 straipsnio 4 nuotr.03-09 1 straipsnio 5 nuotr.03-09


 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų