Kuo taps buvęs karinis miestelis, spręs ukmergiškiai

Ukmergės karinio miestelio teritoriją ketinama pritaikyti miesto plėtrai. Kokie objektai turėtų „išdygti“ šioje vietoje, bus sprendžiama, atsižvelgiant į ukmergiškių pasiūlymus.

Redakcijos archyvo nuotr. Senieji karinio miestelio pastatai liko tik nuotraukose.


Kadangi karinio miestelio teritorijos gruntas nuo sovietmečio laikų buvo ypač užterštas, prieš keletą metų nuspręsta jį išvalyti. Ukmergės rajono savivaldybės Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vedėjas Arvydas Džiugas sako, kad sutvarkius teritoriją, ketinama ją panaudoti miesto plėtroje. 

Numatyta statyti namus

Jau parengtas teritorijos tarp Žiedo, Žalgirio, A. Smetonos ir Deltuvos gatvių detalusis planas, kuriame išdėstyta pritaikymo koncepcija.

Numatyta gyvenamoji teritorija – vienbučiai ir dvibučiai namai 6,8 hektaro plote. Tiek pat skirta komercinės paskirties objektų teritorijai. Didžiausiame – 11,8 hektaro – plote numatyta įrengti želdynus. Siūlomas ir vienodas gatvių tinklas.

Šių detaliųjų planų viešinimas numatytas sausio pabaigoje. Ekspoziciją ketinama surengti miesto seniūnijoje. Susipažinę su ja, ukmergiškiai galės pateikti savo pasiūlymus sausio 21 dieną įvyksiančio viešo susirinkimo metu. 

Ištyrė gruntą

Karinio miestelio teritorija buvo sutvarkyta įgyvendinus projektą „Užterštų teritorijų Ukmergės kariniame miestelyje sutvarkymas“. Projekto vertė – apie 1,2 milijono litų.

Ukmergės rajono savivaldybės vyriausioji specialistė Rasa Kumetaitienė sako, kad šis projektas buvo itin svarbus ukmergiškiams. Mat buvęs karinis miestelis yra prie pat miesto centro. Gretimose A. Smetonos, Deltuvos, Artilerijos gatvėse – gyventojų kiemai ir daržai.

Visas teritorijos plotas sudaro apie 22 hektarus. Sovietmečiu šioje vietoje buvo dislokuota apie 2000 kareivių su jiems priklausančia karine technika.

Juose buvo išdėstyti karinės paskirties pastatai ir statiniai. Sovietų daliniams apleidus mūsų respublikos teritoriją, didžioji jų dalis buvo apleista, avarinės būklės. Kai kurie pastatai buvo nugriauti, tačiau teritorija taip ir liko užteršta.

Pasak R. Kumetaitienės, tyrimų metu buvo ištirtas gruntų ir gruntinio vandens užterštumas 2 hektarų teritorijoje.

Ypač kenksmingomis medžiagomis „prisotinta“ buvo šiaurės vakarinė teritorijos dalis. Joje – kariuomenės dalinio garažai, automobilių remonto dirbtuvės ir degalinė. Degalinės teritorijoje buvo įrengtos naftos produktų talpyklos – cisternos tiesiog sustatytos žemės paviršiuje ir apipiltos grunto pylimu.

Asfaltbetonio, betono danga padengtas aikšteles kariškiai naudojo karinės technikos parkavimui, remontui ar saugojimui.

Aptiko taršalų

Tyrimai parodė, kad tikrai buvo dėl ko nerimauti. Gręžiniuose prie taršos šaltinių kenksmingų medžiagų koncentracijos viršijo iki 50 kartų. Labiausiai gruntinis vanduo užterštas šalia esančių įkastų naftos produktų talpyklų.

Karinio miestelio teritorijoje užfiksuota ir dirvožemio tarša – aptikta sunkiųjų metalų, naftos produktų.

Atlikus šiuos ekogeologinius tyrimus, ataskaita pristatyta į Lietuvos geologijos tarnybą. Iš jos gautoje išvadoje nurodyta, jog užterštos teritorijos tvarkymas būtinas.

Gruntą teko ir išgabenti

Vykdant projektą išvalytas smarkiai užteršto naftos produktais grunto plotas – 1,2 tūkstančio kvadratinių metrų.  Iš šios teritorijos gruntas išvežtas į specializuotą valymo aikštelę. Išgabenta jo 843 kubiniai metrai. Mažiau užterštas gruntas išvalytas vietoje – aeracijos būdu.

Taip pasiektas pagrindinis – aplinkosauginis – projekto tikslas. Ženkliai sumažinta požeminių ir paviršinių vandenų tarša aplinkai naftos produktais.

Ukmergės rajono savivaldybė įsipareigoja ne mažiau kaip 5 metus rūpintis sutvarkytos teritorijos aplinkosauginės būklės palaikymu. Bus skiriamas finansavimas teritorijos priežiūros ir tvarkymo darbams atlikti.

Planus suvalgė krizė

Prieš ekonominę krizę, apie 2006-uosius metus, Ukmergės rajono savivaldybė puoselėjo mintį buvusiame kariniame miestelyje įkurti milžinišką militarinių pramogų parką. Šio ambicingo projekto rengėjai tikėjo, kad modernus parkas taptų ne tik šalies, bet ir užsienio turistų traukos centru.

Ukmergės rajono savivaldybės Strateginės plėtros ir investicijų skyriaus vedėja Rima Boškevičienė sako, kad projektas nebuvo įgyvendintas, nes planus sujaukė ekonominė krizė. Jam įgyvendinti būtų reikėję kelių dešimčių milijonų litų.

Nors šios koncepcijos atsisakyta, kai kurie joje numatyti objektai galėtų rasti vietos šiuo metu planuojamoje karinio miestelio teritorijoje. Tačiau aišku, kad ši teritorija nebus vien pramogų zona.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų