Užuovėjos įstaigose ieško benamiai

Policijos teigimu, Ukmergėje benamių problema, atsidarius nakvynės namams, nebėra tokia opi. Gedimino Nemunaičio nuotr. Policijos teigimu, Ukmergėje benamių problema, atsidarius nakvynės namams, nebėra tokia opi. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Vėstantys orai reiškia kiek specifinius rūpesčius kai kurioms Ukmergės įstaigoms: jose pradeda glaustis... benamiai. Tarp tokių – autobusų stotis, ligoninė, kitos vietos.

Darbuotojams jau dabar tenka sukti galvas, kaip išprašyti pastogės ieškančius nelauktus „svečius“. Štai Ukmergės autobusų stotyje, teigiama, keleivių ir pačių stoties darbuotojų ramybę drumsčia ne vienas asocialus asmuo. Ypač jų, pasak UAB Ukmergės autobusų parko direktoriaus padėjėjos ekonomikos ir personalo klausimams Dalios Misevičienės, padaugėja atšalus orams.

„Tačiau vienas toks asmuo pasižymi ypatingu netvarkingumu, specifiniu kvapu, dėl kurio nuolat gauname skundų iš keleivių, užeinančių iš pravažiuojančių autobusų arba laukiančių autobusų stoties keleivių laukimo  salėje, – pasakojo ji. – Jis nėra agresyvus, tačiau jo skleidžiamas kvapas piktina aplinkinius.“

Dėl šio žmogaus buvo kreiptasi į Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centrą. Būna ir nemažai atvejų, sako padėjėja, kai tenka šauktis policijos pagalbos. Ji kviečiama girtiems, tualetuose užmigusiems asocialiems asmenims.

„Kai kurie iš jų elgiasi agresyviai, šiukšlina, teršia aplinką, neklauso stoties darbuotojų prašymo apleisti patalpas. Tokiu atveju irgi kviečiama policija“, – pasakojo D. Misevičienė.

Asocialių asmenų dažno lankymosi stotyje problema, teigė ji, atsirado prieš porą metų – netoliese atidarius nakvynės namus. „Kadangi ryte iš šių namų patalpų jie yra išprašomi, esant prastesniam orui dažnai renkasi mūsų stoties keleivių laukimo salėje. Policija reaguoja į mūsų kvietimus atvykti, tačiau tai nėra problemos sprendimo būdas“, – mano ji.

Su nekviestų „pacientų“ keliamomis bėdomis susiduria ir Ukmergės ligoninė. Apie žiemą joje įsitaisiusį vieną tokį nuolat girtaujantį agresyvų benamį, kuris slapstydavosi įstaigos patalpose, čia miegodavo, rašėme ir „Ukmergės žiniose“. Medikai skundėsi, kad žmogus piktybiškai lenda į ligoninę, eina į įvairius skyrius, užsirakina tualete.

Pastebėtas ir išvarytas laukan gudraudavo: stengdavosi niekieno nematomas prasmukti pro duris, įlįsti ir kur nors pasislėpti. Kadangi elgdavosi piktybiškai, būdavo agresyvus, darbuotojai jo bijodavo. Maža to, būdavo išgėręs, vaikščiodavo apsišlapinęs.

Pasak VšĮ Ukmergės ligoninės vyriausiojo gydytojo Rimvydo Civilkos, panašūs rūpesčiai niekur nedingo. „Šis klausimas aktualus ligoninei. Benamių yra ne vienas, jie atšalus orams stengiasi pernakvoti ligoninės bendro naudojimo patalpose – rūsyje, laiptinėse, užsidarę tualeto patalpose“, – pasakojo įstaigos vadovas.

Šią problemą, gydytojo teigimu, bandoma spręsti: „Į duris sumontavome kodines spynas, kad nepageidaujami asmenys vakarais nepatektų į ligoninę. Svarstome apie pagalbos sutarties su saugos tarnyba pasirašymą.“

Ukmergiškiai prisipažįsta, kad būna nemalonu ir parduotuvėse, kuriose lankosi švara nepasižymintys asocialūs asmenys. Nemažai jų – įvairaus amžiaus – pastebima prie „Eifelio“. Gyventojai skundžiasi, kad būna užkabinėjami, jų prašoma pinigų cigaretėms, benamiai girtauja ant suoliukų.

Tokie asmenys – ir parduotuvių apsaugos darbuotojų galvos skausmas. Šie pasakoja, kad pasitaiko tokių atvejų, kai, nuo atėjusio žmogaus sklindant nepakeliamam kvapui, jį tenka dezinfekuoti, purškiant ant jo specialų skystį...

Valkataujančius asmenis tenka „paauklėti“ ir policijos pareigūnams. Tiesa, pastebi rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininkas Vladas Butkus, atsidarius nakvynės namams ši problema nebėra tokia aktuali.

„Tačiau kadangi nakvynės namai savo gyventojus priima tik nuo 16 val. ir blaivius, pasitaiko atvejų, kai asocialūs asmenys dienos metu būna prekybos centruose ar autobusų stotyje. Su autobusų stoties administracija nuolat palaikome kontaktą ir šią problemą išsprendėme. Tačiau būna taip, kad tie asmenys bando ieškoti nakvynės ligoninėje. Juos iš ten išprašome“, – pasakojo pareigūnas.

Anot jo, jei pašalinis asmuo kelia problemų, reikia kviesti policiją.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(2 balsai)

Komentarai  

-3 # Ona 2019-10-31 16:35
Lietuvos Respublikos Konstitucija
Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija
Visuotinė Žmogaus teisių deklaracija
Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartija
Konvencija prieš kankinimą ir kitokį žiaurų, nežmonišką ar žeminantį elgesį ar baudimą
Europos socialinė chartija
Tarptautinis ekonominių, socialinių ir kultūrinių teisių paktas
Tarptautinis pilietinių ir politinių teisių paktas -Ukmerges savivaldybei negalioja. Tik isakymus leidžia ir visus benamiais daro!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-2 # Ukmerge 2019-10-31 18:33
Nors vienas yra skaites minetus dokumentus? Benamiu Lietuvoje but negali! Kur socialines darbuotojos? Nera sebeliu namu? O ir vanduo nakvynes namuose baigesi! Skalbimo masinos, milteliai? Ir kodel jie turi but lauke? Arestynei vietos nera, kad kitos istaigos kentet turi? Kas per tvarka? Kas ja sugalvojo? Vysa diena arestine(nakvynes namai) tusti!!!! Tam jie ir skirti!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # Aha 2019-11-01 20:01
Prie dabartines valdzios Ukmerge tapo bomzynu. Anksciau zinoma irgi buvo benamiu,bet tikrai ne tokios ordos,ir ne taip viesai visiems ant akiu. Eifelis pastoviai prasmirdes taip,kad iejes kartais net ziaugciot pradedi,Lidl pastoviai dvokia slapimu,autobusu stotis ir t.t. Problema jau didziulio masto,bet niekas jos nesiima spresti. Neuztenka zmogui suteikti tik nakvyne,dar reikia kur apsiprausti ir issiskalbti drabuzius. Gal net reikia keisti istatymus del priverstinio gydymo. Zmones turi priklausomybes ar psichikos sutrikimu ar ir ta ir ta palikti likimo valiai ir visi nuo ju nusiplauna rankas. Benamiai jau tapo Ukmerges rykste. Belaukdamas autobuso gali apsikrest utelem,tuberkulioze ar dar galai zino kuo ir dar turi pastoviai kesti ikyru centu kaulyjima ir klausytis pasiuntimu toli toli kai neduodi centu.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-3 # STT 2019-11-01 22:03
Jurgelaiciui turim dekot! Jis gi teises zinovas ukmerges sav. Milijonus krauna ant pilueciu pieciu! Ukmergei toj bankrota teks skelbt, visi toj bomzais tapsim jurgelaicio deka!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Anonimas 2019-11-11 00:19
Na nei Eifelyje nei Lidl jokios smarvės nėra. Nefantazuokit pasipūtėliai
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Zero 2019-11-02 17:22
Manau,čia tų patalpų šeimininkų ir jas prižiurinčiu firmų aplaidumas ir abejingumas,o gal ir elementarus nemokėjimas ar baimė suvaldant tokius asocialius žmones. Pvz.ar teko kokiame nors didmiesčio prekybos centre matyti tokį patogiai isitaisiusi ir visus į keturias pasaulio puses "siuntinėjanti" asocialą? Nemanau.Ten taip "ozonuoti"orą pavyktu gal max ~10 min.Taip kad viską lemia požiūris į patikėtą darbą.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-1 # Pritariu 2019-11-03 08:43
Visiems komentarams kontroles nera bomzu miestas jau ukmerge :oops:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų