Spausdinti šį puslapį

Pašalpos globėjams atrodo per mažos

Valstybiniu mastu vykdoma vaikų globos namų gyventojų mažinimo politika. Tačiau tai, kad ji susiduria su šį procesą stabdančiais veiksniais, išduoda ir Ukmergės vaikų globos namų pavyzdys. Keletą pastarųjų metų globotinių skaičius juose nesikeičia.

 

Į redakciją paskambinusios ukmergiškės Danutės nuomone, viena iš priežasčių, dėl ko neatsiranda daugiau norinčiųjų į savo šeimas pasiimti vaikų iš globos namų, – skurdi valstybės parama globėjams.

Globėjams vieno vaiko išlaikymui per mėnesį yra skiriama 520 litų.

Moteris pernai dalyvavo Seime globėjams surengtoje konferencijoje. Joje buvo išsakyta mintis, kad padidinus išmokas, atsirastų daugiau šeimų, norinčių priglausti vaikų globos namuose gyvenančius vaikus.

Danutė pasakojo pati globojanti du vaikus. Ir kaip pati tvirtina, tikrai ne dėl pinigų. Tiesiog taip susiklostė aplinkybės giminėje – jei nebūtų jų priglaudusi, mažyliams tektų nuolat gyventi vaikų globos namuose.

Moteris neneigia, kad Ukmergės vaikų globos namuose yra sukurtos geros gyvenimo sąlygos – buitis patogi, vaikai sotūs, gražiai aprengti. Tačiau tai vis tik yra valdiški namai ir lyginant su gyvenimu šeimose, daugiau privalumų tenka pastarosioms.

Tik, pasak pašnekovės, kažkodėl vaikus globoti norinčios šeimos yra skriaudžiamos materialiniu atžvilgiu.

„Juk vieno vaiko išlaikymas per mėnesį globos namuose įvertintas net keletą kartų didesniais pinigais. Tai kodėl ši suma taip ženkliai susitraukia, kai vaiką apsiima globoti tam pasiaukojusi šeima?“ – svarsto Danutė.

Ji teigia kalbanti ne apie atlygį globėjams, bet juk šeimoje augančiam vaikui taip pat reikia valgyti, drabužių, pramogų: „Tuo labiau, kad ši valstybės skiriama suma nesikeičia jau daugiau kaip dešimtmetį. Kodėl nepagalvojama apie tai, kad per tą laiką infliacija gerokai pakoregavo kainas.“    

Ukmergės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Asta Leonavičienė sako, kad ši tema aukščiausiame lygmenyje yra gvildenama jau seniai. Tiesa, kol kas tik teoriniais pasvarstymais ir baigiasi.

Antra vertus, kartais į viešumą iškyla ir tokie faktai, kurie įrodo, kad globos imamasi dėl pinigų ar kitokių neskaidrių motyvų.

„Manoma, kad apsisprendus globoti vaikus, nulemti turi pirmiausia idėjinis požiūris“, – sako ji.

Šiuo metu 130 Ukmergės vaikų globos namų ugdytinių turi globėjus. Šis skaičius keletą metų ženkliai nesikeičia.

A. Leonavičienė sako, kad pastaruoju metu labiau pajudėjęs procesas – įvaikinimas. Kasmet Ukmergėje įvaikinami 5–6 mažyliai.

Ukmergės vaikų globos namuose gyvenantiems vaikams skiriama po 1650 litų per mėnesį. Tačiau daugelis klaidingai supranta, kad šie pinigai – tik tiesioginiams vaiko poreikiams. Taip nėra – už juos mokami atlyginimai darbuotojams, tvarkoma globos namų buitis.

Savivaldybėms palikta teisė skirti globėjams papildomų lėšų globotinių išlaikymui. Tačiau mūsų savivaldybėje šios praktikos nėra.

Autorė: Ligita JUODVALKIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)