Skirstyti lėšas trukdo konfliktai

Bendruomeninės veiklos rėmimo projektai susiję ir su žaidimų aikštelėmis. Gedimino Nemunaičio nuotr. Bendruomeninės veiklos rėmimo projektai susiję ir su žaidimų aikštelėmis. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Rajono seniūnijos ketina pasidalyti bendruomeninei veiklai remti Vyriausybės skirtas lėšas. Jų tikisi ir mieste veikiančios organizacijos, kurių planus neseniai mėginta aptarti susirinkime. Tačiau, išsiskyrus dalyvių nuomonėms, jis baigėsi be jokių rezultatų. Maža to, į konfliktą ketinama įtraukti ir aukštesnes institucijas.

Bendruomeninė veikla seniūnijose remiama, savivaldybei įgyvendinant Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 m. veiksmų planą. Finansavimas skiriamas seniūnijų aptarnaujamų teritorijų gyventojų veiklai stiprinti.

Mūsų rajonui Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiemet skyrė 30 673 Eur. Iš jų miesto seniūnijos aptarnaujamai teritorijai – 18 135 Eur.

Rengdamos paraiškas, organizacijos prioritetinėmis rinkosi kultūrinę ir švietėjišką veiklą, sporto ir sveikatinimo, taip pat vaikų ir jaunimo užimtumo. Numatytos ir įvairios bendruomenių akcijos bei iniciatyvos.

Miestas „pakibo“

Paraiškos buvo registruojamos iki rugpjūčio 14 dienos, pastaruoju metu seniūnijose vyko susirinkimai: paraiškos aptartos, spręsti lėšų skyrimo klausimai. Jie jau įvyko beveik visose rajono seniūnijose.

Tik su miesto seniūnijos aptarnaujama teritorija susijusių paraiškų nepavyksta įvertinti be nesklandumų.

Jų, pasakojo savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistė Violeta Širmenė, sulaukta penkių. Užmojai susiję su viešųjų erdvių tvarkymo ir aplinkos kokybės gerinimo planais.

Įvertinti paraiškas neseniai miesto seniūnijoje rinkosi seniūnaičiai, bendruomenių atstovai. Šioje išplėstinėje seniūnaičių sueigoje paraiškas pateikusieji turėjo pristatyti savo planus. Sueigai pirmininkavo šioms pareigoms kitų seniūnaičių išrinktas seniūnaitis, Ukmergės miesto Pašilės bendruomenės vadovas Eduardas Zeziulevičius. Jo pareiga – šaukti tokius susirinkimus, organizuoti darbo planus.

„Visiška nesąmonė“

Susitikime dalyvavo ne tik seniūnaičiai, bet ir keletas rajono valdžios, savivaldybės tarybos atstovų. Sueigos pirmininką papiktino, anot jo paties, šių „miesto seniūnės pasikviestų svečių“ dalyvavimas.

Pirmiausia, teigė jis, tai susiję su konfidencialumu. Apie tai kalbama Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017–2019 m. veiksmų plano įgyvendinimo 2.3 priemonės „Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse“ įgyvendinimo apraše. Vadovaujantis juo, prieš vertindami paraiškas išplėstinės seniūnaičių sueigos nariai pasirašo konfidencialumo pasižadėjimus viešai neskelbti ir neplatinti su projektų atranka susijusios informacijos, taip pat – nešališkumo deklaracijas dėl objektyvių sprendimų priėmimo bei siekiant išvengti viešųjų ir privačių interesų konflikto.

To, anot E. Zeziulevičiaus, minėti dalyviai nepadarė. Turi jis ir kitų priekaištų, susijusių su seniūnaičių sueigos nuostatais. Dėl kai kurių jų punktų, sako jis, pastabų mūsų savivaldybės taryba yra sulaukusi ir iš Vyriausybės atstovo Vilniaus apskrityje tarnybos.

„Tik seniūnaičiai turi teisę balsuoti dėl projektų, o dabar išeitų, kad visa Ukmergės valdžia atėjo žiūrėti, tikrinti ir neva jie nuspręs. Juk čia visiška nesąmonė, – dėstė pašnekovas. – Ne bet kas gali vertinti paraiškas – vertina seniūnaičiai. Jie ir tik du bendruomenės nariai turi teisę balsuoti. Juk turim vadovautis ne paprastos sueigos punktais, o išplėstinės, nes kitaip posėdis – neteisėtas, ne pagal įstatymą.“

Teisininku dirbantis vyras neslepia paprašęs išeiti iš salės tuos, „kam nepriklauso“: „Juk jie neturi teisės balsuoti, tai ir dalyvauti negali. Tačiau atsisakius išeiti, pamatėm, kad nieko nebus.“ Pasak jo, posėdyje būta „daug procesinių pažeidimų“, todėl išsamesnių kalbų apie lėšų skirstymą net ir nebuvo.

Nori visos sumos

Tai, kas įvyko, jis vadina konfliktu. Mano, kad prie to prisidėjo ir jo vadovaujamos Pašilės bendruomenės pateikta paraiška.

„Pašilė visai nuskriausta: kokie keliai, gatvės, įvažiavimų kiemai neturi... Trisdešimt metų Pašilei nebuvo nė cento duota. Todėl prašom lėšų nors krepšinio aikštelei, kad būtų vaikams. Dabar stovai be lankų, apie dangą jau net nešneku. Įkūriau bendruomenę, nes reikėjo greitai tą padaryti, parašiau ir pateikiau projektą“, – pasakojo vyras.

Įgyvendinti projektą, teigia jis, reikia 20 tūkst. eurų. Porą tūkstančių, tikino, gautų iš rėmėjų, o likusių 18-os tikimasi iš minėtos programos.

Tačiau kaip tuomet kitos keturios paraiškos, kurios irgi turi „tilpti“ į būtent šią sumą?

Deja, pašnekovas įsitikinęs, kad kiti projektai arba neatitinka reikalavimų, arba prašomų lėšų dydis tiesiog neadekvatus paraiškose nurodytiems tikslams.

Ministerijai ir komisijai

Anot Kultūros ir turizmo skyriaus vyr. specialistės V. Širmenės, laukiama kito susirinkimo. Jis turėtų įvykti kuo greičiau, teigė ji, mat privaloma įsisavinti paskirstytas lėšas. Tačiau kaip viskas baigsis, dar neaišku, nes seniūnaičių sueigos pirmininkas žada imtis kitokių veiksmų.

„Pasirašytą sueigos protokolą šiomis dienomis pateiksiu seniūnijai, kurioje jis turi būti saugomas. Protokole bus užfiksuota, kas vyko posėdyje, kas trukdė, – antradienį kalbėjo E. Zeziulevičius. – Savo ruožtu dar teiksiu skundą socialinės apsaugos ir darbo ministrui bei Vyriausiajai administracinių ginčų komisijai, kad atsakytų į klausimus, nes jei nustatomi sueigos pažeidimai, jie turi būti nagrinėjami.“

Pasikarščiavo?

Kalbinti kai kurie kiti vykusios sueigos dalyviai apgailestauja iš tikrųjų net ir nelabai suprantantys būtent tokios jos baigties. Mano, kad nesusipratimus dėl galimų pažeidimų buvo galima išspręsti posėdžio metu, nesikarščiuojant ir nerodant asmeninių emocijų, kurių, neslepiama, netrūko abiem pusėms.

Tuo metu kitų seniūnijų paraiškos, sakė V. Širmenė, jau įvertintos, jokių nesklandumų čia nebuvo. Pateikti protokolai, pagal kuriuos bus ruošiamas savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas skirti lėšas organizacijoms.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+6 # Švaistūnai 2017-09-25 10:15
Kada mūsų rajono valdžia pradės dirbti? Dabar tik ir važinėja į visokius renginius, susirinkimus, keliones( ir ne po vieną). Neturite tikriausiai darbo? Jei turėtumėte kas veikti, visokioms gastrolėms nebūtų tiesiog laiko. Perkate naujas mašinas, keliaujate po užsienius ir visa tai už mūsų mokesčių mokėtojų pinigus.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų