Spausdinti šį puslapį

Ragins aukoti A. Smetonos paminklui

Paminklas A. Smetonai bus pastatytas Užulėnyje. Paminklas A. Smetonai bus pastatytas Užulėnyje.

Tradiciniame, prieš šv. Kalėdas Kultūros centre vyksiančiame, labdaros koncerte šiemet nutarta rinkti lėšas pirmojo šalies Prezidento Antano Smetonos paminklo statymui.

Paminklą ketinama pastatyti Prezidento tėviškėje, Taujėnų seniūnijoje, Užulėnyje. Tikimasi, kad tai pavyks padaryti 2019 metais. Tai bus pirmasis paminklas Lietuvoje, pastatytas pirmajam mūsų šalies Prezidentui.

Jam jau parinkta vieta – priešais Prezidento statytos mokyklos pastatą Užulėnyje, kuris dabar priklauso Ukmergės kraštotyros muziejui.

Rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Lolita Gerulskienė ir vyr. specialistas Julius Zareckas pasakojo, kad jau įvyko viešasis pirkimas skulptūros modeliui padaryti. Jį kuria žinomas mūsų šalies skulptorius Antanas Žukauskas.

Pageidauta, kad Prezidentas būtų pavaizduotas stovintis visu ūgiu, nemonumentalus, žmogiškas, koks ir buvo iš tikrųjų.

Jau paskaičiuota, kad bronzinė skulptūra kainuos daugiau kaip 30 000 eurų. Pasak J. Zarecko, nutarta, kad didžioji dalis ar net visi pinigai paminklui būtų suaukoti. „Juk ir pats dvaras pastatytas iš žmonių aukotų lėšų“, – sako jis.

Tiesa, 5 000 eurų paminklui bus prašoma ir iš rajono biudžeto.

Kol kas dar svarstoma, koks bus lėšų aukojimo mechanizmas, juk suma reikalinga nemaža. L. Gerulskienė sako, kad vienas iš būdų, pavyzdžiui, gaminti ir pardavinėti atminimo medalius su įrašu, kad šio medalio savininkas prisideda prie paminklo pirmajam šalies Prezidentui.

Tikimasi renkant aukas įtraukti pasaulio lietuvius.

Kitąmet Vasario 16-ąją, minint šalies šimtmetį, Ukmergėje bus rodomas profesionalų statomas monospektaklis „Lietuvą ir lietuvius mylėjau“, skirtas prezidentui A. Smetonai. Vėliau šis spektaklis keliaus po Lietuvos miestus. Lėšos už bilietus taip pat galėtų būti skirtos paminklui. Turima ir kitokių idėjų užsibrėžtam tikslui pasiekti.

Kalėdinis koncertas „Angelas baltas“ Ukmergės kultūros centre tradiciškai vyks gruodžio 26-ąją, antrą Kalėdų dieną, 14 val.

Jo metu ankstesniais metais dažniausiai lėšos rinktos sunkiai sergantiems Ukmergės vaikams. Praėjusiais metais labdaros akcijai buvo paaukota 3775 eurų suma.

Tačiau – būta metų, kai aukos rinktos ir kitiems tikslams. „Kam tais metais rinkti aukas pasirenka mūsų kolektyvas. Esam rinkę lėšas ir senelių namams, ir Ukrainai paremti. Šiemet nutarėme prisidėti prie šalies 100 metų jubiliejaus ir rinkti aukas A. Smetonos paminklui“, – pasakojo kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė.

Kalėdinis koncertas Ukmergėje taps paminklo, skirto žymiausiam mūsų kraštiečiui, lėšų rinkimo pirmuoju renginiu. Kultūros centro direktorė pasakojo, kad kiekvienas koncerto žiūrovas gaus dovanų magnetuką su A. Smetonos atvaizdu.

Koncerte pasirodys ir mūsų rajono saviveiklininkai, ir svečiai. Jo programa žadama spalvinga, ryški ir šventiška.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)