Mokesčių nesumoka ir dėl užmaršumo, ir dėl bankrotų

Gedimino Nemunaičio nuotr. Vienus didžiausių mokesčių gyventojai sumoka už žemę. Gedimino Nemunaičio nuotr. Vienus didžiausių mokesčių gyventojai sumoka už žemę.

Į mūsų rajono savivaldybės biudžetą „subyra“ pinigai, gauti ne vien surinkus įvairius mokesčius iš gyventojų. Kokių jų daugiausia sumoka ukmergiškiai ir kam skiriamos biudžeto lėšos?

Iš viso šių metų rajono savivaldybės biudžete patvirtinta 34 mln. 426 tūkst. 120 Eur pajamų. Tačiau, pasak Strateginio planavimo ir biudžeto skyriaus vedėjos Vidos Butkevičienės, šiemet planuojama gauti 37 mln. 904 tūkst. 540 Eur.

Iki liepos 31 dienos buvo surinkta 22 mln. 932 tūkst. 400 Eur pajamų.

Rajono gyventojų mokamų mokesčių iki liepos 31 d. gauta 10 mln. 851 tūkst. 600 Eur. Planuojama per šiuos metus surinkti 19 mln. 171 tūkst. Eur.

Daugiausia, anot vedėjos, surenkama gyventojų pajamų mokesčio. Iki rugpjūčio jau buvo gauta 10 mln. 195 tūkst. 900 Eur, iš viso šiemet planuojama surinkti 18 mln. 141 tūkst. Eur.

„Tada – su žeme, jos nuoma susiję mokesčiai, jie renkami rudenį. Gyventojai už tai susimoka pareigingai. Taip pat iš didesnių – nekilnojamojo turto mokestis, jį šiemet rinkti irgi sekasi gerai“, – pasakojo V. Butkevičienė.

Viena iš biudžeto pajamų grupių yra rinkliavos. Valstybės rinkliavų, surinktų iki liepos 31 d., suma – 25 tūkst. 400 Eur, vietinių rinkliavų – 760 tūkst. 300 Eur.

Iš pastarųjų už komunalinių atliekų surinkimą jau gauta 755 tūkst. 800 Eur pajamų, o šių metų planuose – gauti 1 mln. 159 tūkst. Eur.

Atskiros eilutės rajono savivaldybės 2019 m. biudžeto pajamų plane skirtos turto mokesčiams, tarp kurių – žemės mokestis (surinkta 53 tūkst. 400 Eur), nekilnojamojo turto mokestis (539 tūkst. 700 Eur) ir paveldimo turto mokestis (12 tūkst. 600 Eur).

Renkamas ir mokestis už aplinkos teršimą – iki rugpjūčio gauta 50 tūkst. Eur.

Kitos biudžeto pajamos: nuomos mokestis už valstybinę žemę (gauta 51 tūkst. 400 Eur), mokestis už valstybinius gamtos išteklius (24 tūkst. 500 Eur), mokestis už medžiojamų gyvūnų išteklių naudojimą (25 tūkst. 300 Eur), pajamos už savivaldybės patalpų nuomą (10 tūkst. Eur).

Taip pat – pajamos iš baudų, konfiskacijos ir delspinigiai. Šių pajamų jau gauta 10 tūkst. 700 Eur, nors planuota per metus apskritai surinkti tik tūkstantį eurų.

  1. Butkevičienė taip pat pateikė informaciją apie iš savivaldybės biudžetinių įstaigų gautas pajamas. Iš jų – pajamos už paslaugas (gauta 131 tūkst. 600 Eur), įmokos už vaikų išlaikymą švietimo įstaigose (345 tūkst. 600 Eur), pajamos už patalpų nuomą (17 tūkst. 400 Eur).

Išskiriami ir sandoriai su materialiuoju ir nematerialiuoju turtu, iš jų – žemės realizavimo pajamos bei pastatų ir statinių realizavimo pajamos.

Iki liepos 31 d. gauta 1 mln. 403 tūkst. 300 Eur Europos Sąjungos ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšų.

Patvirtinta, kokios rajono savivaldybės biudžetui skirtos specialiosios tikslinės dotacijos. Planuojama gauti 225 tūkst. Eur Valstybės investicijų programai (VIP) finansuoti. Ugdymo reikmėms finansuoti jau gauta 5 mln. 747 tūkst. 700 Eur, iš Kelių priežiūros ir plėtros programos – 597 tūkst. 900 Eur.

Strateginio planavimo ir biudžeto skyriaus vedėja pasakojo, jog kasmet susidaro nepriemokų – laiku neįmokėtų mokesčių. Priežastys, teigė ji, – įvairios. Gali būti ir bankrotai, tarp jų – asmeniniai. „Pernai žemės mokesčio nepriemoka buvo 36 tūkst. 900 Eur, nekilnojamojo turto mokesčio – 12 tūkst. 900 Eur“, – sakė pašnekovė.

Ji pastebi, kad seniau skolos būdavo didesnės: „Būna – skolininkams reikia priminti apie skolas, nes iš tiesų žmonės pamiršta. Arba pamato patys, kai deklaruoja pajamas.“

Jei žmogus laiku nesumokėjo mokesčių, yra mokami delspinigiai. Šiemet už septynis mėnesius jau gauta daugiau nei 8 000 Eur delspinigių už laiku nesumokėtus mokesčius. Tiek, anot V. Butkevičienės, Valstybinė mokesčių inspekcija priskaičiavo ir pervedė savivaldybės biudžetui.

Kur nukeliauja mokesčių mokėtojų pinigai? Daugiausia, sako vedėja, šių lėšų skiriama švietimui ir socialinei apsaugai. Pavyzdžiui, švietimui buvo skirta daugiau nei 40 proc. biudžeto lėšų.  

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų