Žemės savininkams – kompensacijos už stulpus

Mokamos kompensacijos už elektros stulpus. Mokamos kompensacijos už elektros stulpus.

Žemės savininkai, kurių sklypuose yra įrengti elektros stulpai ar kita elektros tinklų operatorių naudojama įranga, gali gauti vienkartines kompensacijas. Šia galimybe naudojasi ir ukmergiškiai.

Vienkartinėmis kompensacijomis atlyginami nuostoliai, kuriuos žemės savininkai patyrė praradę galimybę naudoti žemės sklypą ar jo dalį pagal paskirtį dėl to, kad juose buvo įrengti elektros stulpai, kiti energetikos objektai.

Pasak ESO ryšių su visuomene projektų vadovo Tomo Kavaliausko, per šiuos metus iš mūsų rajono buvo sulaukta pageidavimų dėl nuostolių atlyginimo. Nuo 2018 m. liepos, kai Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo patvirtino kompensacijų skaičiavimo ir mokėjimo metodiką, iki šių metų rugsėjo gauta daugiau nei pusė tūkstančio prašymų kompensacijai už Ukmergėje esančius žemės sklypus gauti.

„60 proc. prašymų patenkinti, t. y. paskaičiuotos kompensacijos. Bendra išmokėtų kompensacijų suma viršija 10,5 tūkst. eurų, – pasakojo T. Kavaliauskas. – 16 proc. prašymų atmesti, nes teikti ne dėl įstatyminio servituto – sklypuose nėra įrengtų elektros tinklų.“

Jo teigimu, 24 proc. prašymų nagrinėjimas buvo sustabdytas, nes informacija perduota matininkams ar Nacionalinei žemės tarnybai, kad būtų registruotos specialiosios žemės naudojimo sąlygos arba patikslintas elektros linijų apsaugos zonos plotas.

Kompensacijų mokėjimai vykdomi kiekvieno mėnesio paskutinę darbo dieną. Artimiausias mokėjimas numatytas rugsėjo 30 d.

„Nėra nustatytas baigtinis terminas, iki kada gyventojai gali teikti prašymus dėl kompensacijų arba kada jos bus baigtos mokėti“, – sakė pašnekovas.

Primenama, kad kompensacijos už praeitį mokamos tik už tuos apribojimus, kurie atsirado dėl iki 2004 m. liepos 9 d. įrengtų elektros tinklų, kaip tai numatyta LR elektros energetikos įstatyme. Tiksliau – kompensuojama tik už pagal įstatymą nustatytus servitutus.

ESO taip pat primena, kad kiekvienas, svarstantis, ar teikti paraišką gauti kompensaciją, gali pasinaudoti eso.lt esančia skaičiuokle. Ji bent preliminariai leis įvertinti, ar žemės savininkui verta teikti paraišką.

Prašymą dėl kompensacijos už įstatymu nustatytą servitutą klientas gali teikti prisijungęs el. priemonėmis prie ESO savitarnos arba siųsti paštu: Aguonų g. 24, Vilnius, LT-03212.

„Įvertinusi Registrų centro pateiktus sklypų duomenis, 2017 m. vykdyto masinio vertinimo metu identifikuotas vidutines sklypų kainas Lietuvoje, Energetikos ministerija skaičiuoja, kad kompensacijoms gali prireikti apie 43 mln. eurų“, – pridūrė T. Kavaliauskas.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų