Iš tėvų surinktų lėšų nepakanka

Ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikus ugdančioms Ukmergės rajono įstaigoms nepakanka tėvų surinktų lėšų produktų išlaidoms padengti, ugdymo bei higienos prekėms įsigyti, tad mokestį siūloma didinti.

Rajono savivaldybės tarybai siūloma patvirtinti naują Mokesčio už ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų išlaikymo paslaugas Ukmergės rajono savivaldybės ugdymo įstaigose dydžio nustatymo tvarkos aprašą.

Jame būtų nustatytas mokesčio dydis už ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų maitinimo paslaugą.

Pasak rajono savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vedėjo Vaidoto Kalino, paskaičiuota, kad patvirtinus naują dokumentą mokestis už vieną darželinuką, lankiusį visas mėnesio dienas, padidėtų 11 eurų.

Mokesčio už ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų išlaikymo paslaugas rajono ugdymo įstaigose dydžio nustatymo tvarkos aprašą pastarąjį kartą mūsų rajono politikai tvirtino 2015 m.

Statistikos duomenimis, per tą laiką maisto produktų, kanceliarinių prekių kainos išaugo apie 15–20 proc., brango ir paslaugos. Be to, pasikeitė vaikų maitinimo reikalavimai. 

Sveikatos apsaugos ministro įsakymu nurodomi nauji reikalavimai valgiaraščiams sudaryti bei maisto gamybos technologijoms.

Tarybos svarstymui teikiamame projekte rašoma, kad pagal dabar galiojančias kainas, pavyzdžiui, vaikų lopšelio-darželio „Nykštukas“, kurį lanko 164 vaikai, tėvai per mėnesį sumoka apie 860 eurų abonementinio mokesčio ir apie 880 eurų gamybos išlaidų mokesčio.

Priėmus šį sprendimą ir padidinus abonementinį mokestį būtų surinkta apie 1 240 eurų. Gamybos išlaidoms padengti – apie 1 300 eurų.

Už surinktas lėšas ugdymo įstaigos galėtų atsinaujinti nedidelę reikalingą šiuolaikišką virtuvės įrangą, padengti didesnę dalį elektros, vandens bei kitų ūkio išlaidų.

Iki šiol mokesčio nemokėjo tėvai, kurių vaikas per dieną grupėje būdavo mažiau nei 4 val. Jei taryba pritars, nuo 2020 m. sausio abonementinis mokestis bus privalomas visiems.

Apraše – papildomos lengvatos tėvams, kurių vaikams pripažintas neįgalumas, ir tėvams, kurie mokosi ugdymo įstaigų dieniniuose skyriuose. Šios šeimos mokės 50 proc. maitinimo mokesčio sumos.

Šis sprendimo projektas aptartas Ukmergės rajono ugdymo įstaigų vadovų pasitarime, rajono švietimo taryboje, visų ugdymo įstaigų mokyklų tarybose, aptartas su ugdytinių tėvais.

Rajono savivaldybės tarybos posėdyje jis bus svarstomas šį trečiadienį.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas V. Kalinas sako, kad mokestis, kurį moka darželinukų tėvai, šalies savivaldybėse yra nevienodo dydžio. Ukmergėje 4–6 metų vaikų tėvai moka 3,08 euro už dieną kainą. Toks mokestis – maždaug vidutinis Lietuvoje. 

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

+3 # anonimas 2019-11-27 09:09
pašalpiniams neduokit teisės mokėti tik tik abonentinį mokestį ir situacija pasikeis. daugelis darželių turi pilna vaikų kurie yra iš socialiai remtinų šeimų ir jei tai sudaro didžiąją dalį tai paskui prasideda kalbos, kad reik mokestį kelt nes darželis neturi lėšų kažką įsigyti..tualetinį popierių muilą priemones vaikams perka tėvai, karnavalai šventės tėvai pinigus duoda. mokam tokius pinigus už darželį o maistas toks kurį retas vaikas dar pilnai ir nesuvalgo...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-1 # Kam 2019-11-27 14:20
Pasalpiniam darzelis ivestu tvarka kad darzelis tik dirbanciu vaikams nesumokejai menesio imokos braukt is sarasu o dabar bardakas reketas is visu pusiu.!!!!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+2 # Biznis 2019-11-27 14:44
Seimas 10eurų kelia, tai mūsų vietiniai 11 paims papildomai iš mūsų
.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų