Išmokoms nebelyjant, bedarbių sumažėjo perpus

Pagal programą įdarbintiems ukmergiškiams numatomi ir aplinkos tvarkymo darbai.  Gedimino Nemunaičio nuotr. Pagal programą įdarbintiems ukmergiškiams numatomi ir aplinkos tvarkymo darbai. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lyginant praėjusių metų ir šių metų sausį bedarbystė mūsų rajone sumažėjo kone perpus.

Tačiau su ekonomikos pokyčiais tai nedaug susiję, tiesiog daliai žmonių nustota mokėti išmokas, tad Užimtumo tarnyboje jie nebesiregistruoja.

Ukmergės Užimtumo tarnybos duomenimis, pernai tokiu metu buvo registruoti 4 168 bedarbiai, o šiemet – 2 282. Tokių pokyčių priežastis ta, kad pernai nemažai žmonių buvo suplūdę į Užimtumo tarnybą dėl pašalpų, o be to, paskelbus karantiną, nemažai veiklų sustojo.

Pasibaigus karantinui, baigėsi darbo paieškos išmokų mokėjimas ne tik ilgalaikiams bedarbiams ar darbus praradusiems asmenims, bet ir naujai bedarbio statusą įgijusiems studentams, abiturientams, ūkininkams. Tuomet sumažėjo ir besikreipiančiųjų dėl išmokų.

Šiemet, sausio 1 d. duomenimis, bedarbių proc. nuo darbingo amžiaus gyventojų Ukmergės rajone sudarė 11,6 proc. (šalyje – 10,2 proc.). Vidutinis metinis bedarbių proc. nuo darbingo amžiaus gyventojų Ukmergės rajone – 15,1 proc. (šalyje – 13 proc.)

Užimtumo tarnybos Ukmergės skyriaus duomenimis, šiuo metu tarp rajono bedarbių 53 proc. – vyrų, asmenų iki 29-erių m. – 14 proc., vyresnių kaip 50-ies m. – 49 proc., neturinčių profesijos – 29 proc., ilgalaikių bedarbių – 25 proc., gyvenančių kaimuose – 46 proc., turinčių negalią – 8 proc.

Viena iš priežasčių, kodėl žmonės nedirba – socialinė atskirtis. Rajono savivaldybė skelbia, kad šiuo metu socialinis darbas vykdomas su 197 šeimomis, kuriose auga 390 vaikų (96 šeimos gyvena kaime) ir su 309 suaugusiais asmenimis. Šie asmenys paprastai būna praradę darbinius įgūdžius bei kvalifikacijas.

Kaimo žmonės neįsidarbina dėl prasto susisiekimo, sveikatos bėdų,  kvalifikacijos stygiaus, šeimos narių slaugos, finansinių įsipareigojimų, žalingų įpročių.

Ukmergės rajono savivaldybėje kasmet tvirtinama Užimtumo didinimo programa. Jos tikslas – ne tik padidinti bedarbių galimybes susirasti nuolatinius darbus, bet ir mažinti piniginės socialinės paramos gavėjų skaičių.

Programos dalyviai – labiausiai pažeidžiamos asmenų grupės: nėščios moterys, asmenys,  auginantys vaikus iki 8-erių metų arba neįgalius vaikus iki 18-os metų, grįžę iš laisvės atėmimo vietų, piniginės socialinės paramos gavėjai; asmenys, priklausomi nuo narkotinių medžiagų, jeigu jie kreipiasi į Užimtumo tarnybą po reabilitacijos programos baigimo; pabėgėliai, turintys tokį statusą... Taip pat programoje dalyvauti gali ir visi asmenys, vyresni kaip 40-ies metų.

Pernai savivaldybės užimtumo didinimo programoje dalyvavo 76 asmenys, vidutiniškai vienas asmuo dirbo 3 mėn. Pernai planuota, kad 10 proc. asmenų pavyks grįžti į darbo rinką ir susirasti nuolatinius darbus. Po dalyvavimo programoje įsidarbino 25 proc. asmenų.

Ši programa finansuojama iš valstybės biudžeto, savivaldybės biudžeto ir darbdavių lėšų. Pernai jai skirta 134,3 tūkst. Eur iš valstybės biudžeto, 22,5 tūkst. Eur – iš savivaldybės lėšų.

Įdarbintiems ukmergiškiams numatomi gyvenviečių pakelių bei teritorijų tvarkymo, smulkaus remonto, aplinkos tvarkymo pagalbiniai darbai, knygų fondų ir archyvų tvarkymo pagalbiniai darbai, pagalbiniai slaugos ir socialinės priežiūros teikimo bei kiti darbai.

Dalyviai atrenkami atsižvelgiant į darbų pobūdį, į tuo metu Užimtumo tarnyboje registruotų asmenų skaičių, jų gyvenamąsias vietas.

Bendra laikinųjų darbų trukmė per metus negali būti ilgesnė kaip 6 mėnesiai. Planuojama, kad iki 10 procentų asmenų, dalyvavusių programoje, pavyks susirasti nuolatinius darbus.

Vadovaujantis patvirtinta šių metų programa, Ukmergės rajone bus laikinai – 6 mėnesių laikotarpiui – įdarbinti 29 asmenys. 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+17 # ADA 2022-02-09 08:56
O kiek isbrauket del savo "geru" darbo reultatu?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
-15 # Ukmerge 2022-02-09 09:17
Super kuo maziau tinginiu tuo Lt geriau.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+16 # ieškantis 2022-02-09 10:17
Nejuokinkit pasaulio, taigi pasiūlo darbą Vilniuje, kai reikia iš Ukmergės ryte 5-6 val išvažiuot, o kaip iš kaimo atsirast iki miesto, jiems nesvarbu. Ir viskas, braukia 6 mėnesiams. Va tau ir geri rodikliai. Parodo, kad gerai dirba. Išvaikyt tą kontorą, jokio darbo ji nesuranda, tik pas ūkininkus "šieno ravėt".
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+11 # bronius 2022-02-10 08:31
pasiziurekit kiek "ukmergei" laikrasti darbo vietu ir kiek bedarbiu..tai ko nesugeba idarbinti? nebutu privalomo m.draudimo,bedarbiais taptu patys darbuotojai :) cia ragu ir kanopu kontora! kiek veltui biudzeto pinigu ant ju iseina.o ir darbus tokius pasiulo..tegu patys ten eina dirbti,vat nors butu pavizdys :) ir dar,kas man turi sumoketi uz kelione,jei pasiulo kur deltuvoi darba,??? nes nuvaziuoji pasiimi parasa kad nereikia,ir vel turi pas juos grizti. o tai kainuoja ir pinigus ir laika,tusciai praleista. gal kas galit patart?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+10 # Ukmerge 2022-02-10 15:13
:-o pivoras pinigus grazino UT del jo ikurtu darbo vietu ?!?!
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+8 # Birute 2022-02-11 09:51
Ir aplamai kyla klausimas, kam ta birza reikalinga. Juk jie net neiesko darbo zmogui. Jie pasiulo eiti pas ukininkus . Bet juk ukininkas nenori moketi atlyginimo. Jie nori kad dirbtu uz pavalgyma. Tai kas cia per pagalba zmogui.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų