Didesnėms kainoms pritarta – paslaugos brangs

Praėjusią savaitę vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje tarp keliolikos svarstytų klausimų nemažai buvo susijusių su kylančiomis kainomis.

Patvirtinus sprendimus, kainų pokytį pajus daugiabučių namų, kuriuos administruoja Ukmergės butų ūkis, gyventojai. Šios įstaigos paslaugos brangs.

Posėdžio pradžioje Ukmergės kultūros centro direktorė Rasa Graužinienė savivaldybės tarybai pristatė organizuojamą akciją „Baltas angelas“, ragindama visus prisidėti.

Piliečių tribūnoje pasisakė ukmergiškis Vytautas Česnaitis. Jis kalbėjo apie mūsų kraštiečio prezidento Antano Smetonos pagerbimą 2024 metais, kai bus minimos 150-osios jo gimimo metinės. Siūlė inicijuoti, kad Seimas tuos metus paskelbtų prezidento A. Smetonos vardo metais, numatytų renginių programą ir lėšų jai įgyvendinti. Taip pat siūlė atstatyti Užulėnio kaime pokariu sudegusią ar sudegintą prezidento gimtąją sodybą.

Kita V. Česnaičio išsakyta nuomonė – dėl kario skulptūros Pašilės karių kapinėse. Sprendimas ją iškelti priimtas, bet numatyta, kad skulptūra bus perduota „Miško broliams“. Vadinasi, ji nebus sunaikinta. Siūlė savivaldybės tarybai grįžti prie šio klausimo ir priimti sprendimą, nukėlus skulptūrą, ją sunaikinti. Taip esą šis palikimas nebekurstytų žmonių aistrų ir susipriešinimo.

Patikslintas biudžetas

Posėdyje patikslintas rajono biudžetas. Įvertinus savivaldybės įstaigų vadovų prašymus, nutarta skirti papildomų lėšų rajono biudžete patvirtintoms programoms įgyvendinti iki metų pabaigos bei kompensacijoms už šildymą, komunalines paslaugas.

Dėl užsitęsusio projektavimo šiemet nebus atlikti rangos darbai Vytauto g. skvere, nebus pradėti darbai Jaunimo ir Miškų gatvėse, tad šias lėšas nutarta skirti kitoms būtinoms reikmėms finansuoti, pirmiausia – Pakalnės g., Antakalnio g., Deltuvos g., Darbininkų g. projektams parengti.

Išaugo lėšų poreikis būtinam savivaldybės pastatų ir statinių remontui. Nors šiam tikslui biudžete jau buvo skirta 200 tūkst. Eur, dabar papildomai skirta 51,6 tūkst. Eur avarinių pralaidų remontui, pėsčiųjų takui įrengti prie vaikų dienos centro Tulpiakiemyje, trinkelių dangos remontui prie Ukmergės ligoninės ir kitoms reikmėms.

Papildomai lėšų nutarta skirti lietaus kanalizacijos tinklams įrengti tarp A. Baranausko ir Šviesos gatvių.

Deltuvos seniūnijai sutaupius lėšų, bus parengtas miestelio kapinių plėtros techninis projektas. Pabaisko seniūnijai sutaupius 7 tūkst. Eur, nutarta papildomai skirti lėšų iš biudžeto ir už 12 tūkst. Eur leisti įsigyti traktorių, kuris bus naudojamas viešųjų erdvių priežiūrai.

Siesikų seniūnija iš sutaupytų lėšų atliks apšvietimo įrengimo darbus Topolių gatvės atkarpoje.

Šiųmečiame rajono biudžete nuostoliams dėl keleivinio transporto paslaugų teikimo visuomenei padengti UAB Ukmergės  autobusų parkui buvo numatyta 850 tūkst. Eur. Kadangi keleivių mažėja, nutarta perskirstyti dalį kompensacijoms už lengvatinį pensininkų ir neįgaliųjų bei moksleivių vežimą numatytų asignavimų, juos skiriant nuostoliams padengti.

Darbo grupė

Pakeistas sprendimas „Dėl švietimo įstaigų tinklo pertvarkos darbo grupės sudarymo“. Į ją įrašytas rajono mokyklų vadovų asociacijos pirmininkas, Antano Smetonos gimnazijos direktorius Adolfas Girdžiūna.

Pabrango maistas

Atsižvelgiant į mokyklų vadovų prašymus, pailgintos dienos grupes lankančių mokinių maitinimo kaina didinama perpus – iki 1,12 Eur. Naujo sprendimo prireikė dėl kylančių maisto produktų kainų.

Rajono savivaldybės tarybos 2017 m. sprendime buvo nustatyta 0,58 Eur vieno vaiko vienos dienos maitinimo kaina. Nepasiturinčių šeimų vaikų maitinimui lėšos skiriamos iš rajono biudžeto. Ši nuostata paliekama. Sprendimas įsigalios nuo sausio 9 d., pasibaigus mokinių atostogoms.

Ukmergės globos centre

Kadangi vis daugiau vaikų auga globėjų šeimose, iškilo poreikis mažinti Ukmergės globos centro didžiausią leistiną pareigybių skaičių. Jis mažinamas nuo 67 buvusių iki 49,05 pareigybės. Pareigybių skaičius tvirtintas dar 2012 m. ir nuo tada nekeistas.

Bendruomeniniuose vaikų globos namuose patvirtina trumpalaikės ir ilgalaikės socialinės globos institucijoje kaina – 2 570 eurų už vienam vaikui teikiamas paslaugas per mėnesį. Šiuo metu ji – 2 005 Eur. Kainą sudaro: pastovioji dalis, mokama veiklai užtikrinti, skaičiuojama atsižvelgiant į planinį vaikų skaičių (2 144 eurai), ir kintamoji kainos dalis (426 eurai), mokama pagal faktinį paslaugas gaunančių vaikų skaičių.

Planinis socialinės globos paslaugas gaunančių vaikų skaičius – 40, iš jų 5 apgyvendinti iki 2007 m. ir jų išlaikymas finansuojamas iš valstybės biudžeto lėšų.

Paslaugų kaina didėja dėl augančių atlyginimų, šildymo ir elektros kainų, pabrangusių maisto, avalynės, aprangos, higienos prekių.

Taip pat patvirtinti Ukmergės globos centro mitybos, medikamentų, asmens higienos priemonių, patalynės, aprangos ir avalynės išlaidų finansiniai normatyvai. Jie įsigalios nuo sausio.

Mitybos normatyvas: iki 3 metų vaikams – 7,22 Eur (buvo 5,40),  4–6 metų – 6,71 Eur (buvo 5,11), 7–14 metų – 8,93 Eur (buvo 6,61), 15 ir vyresniems – 9,80 Eur (buvo 7,16). Vienam vaikui medikamentų išlaidos per mėnesį – 3,78 Eur, patalynės, aprangos ir avalynės – 33,63 Eur, asmens higienos priemonių – 4,96 Eur.

Investicijos

Suderintos UAB „Ukmergės šiluma“ 2020–2022 m. faktiškai atliktos ir 2023–2024 m. investicijos. Su rajono savivaldybės taryba suderintos investicijos galės būti teikiamos derinti Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai. Neigiamos pasekmės neprognozuojamos.

Paslaugų kainos didės

Nuo sausio brangsta Ukmergės butų ūkio paslaugos. Posėdyje patvirtinta didesnė daugiabučių namų bendrosios nuosavybės administravimo paslaugos kaina.

Patvirtinta ir gerokai didesnė teritorijų priežiūros paslaugos kaina. Mieste bus 0,152 Eur/kv. m (dabar – 0,085), kaime – 0,174 Eur/kv. m (dabar – 0,098). Brangs laiptinių valymas. Mieste jis kainuos 1,03 Eur/kv. m (dabar – 0,570), užmiestyje – 1,19 Eur/kv. m (dabar – 0,65).

Patvirtinta Ukmergės butų ūkio teikiamos vėliavos iškėlimo ir nukėlimo valstybinių švenčių dienomis paslaugos kaina. Ryte iškelti, o vakare nukelti vėliavą kainuos 10 Eur.

Skelbiama, kad didinti kainas reikia atsižvelgiant į kylantį darbo užmokestį, pakilusias elektros, degalų kainas bei kitas išlaidas.

Atsakydamas į socialdemokrato Kazio Grybausko klausimą dėl paslaugų kėlimo pagrįstumo Butų ūkio direktorius Raimondas Baltaduonis pažymėjo, kad argumentai aiškūs, nuo bendrovės nepriklausomi. Vienas iš jų – kylantys atlyginimai. Komitetuose siūlymui pritarta.

Nutarta didinti ir daugiabučių namų paskolos administravimo paslaugos kainą. Vienam butui dabar ji – 1,90 Eur, o bus 2,31 Eur, atnaujinamų daugiabučių gyvenamųjų namų paskolos administravimo įsiskolinimo administravimo kaina butui šiuo metu 2 Eur, o bus 2,45 Eur.

Socialdemokratas Arūnas Dudėnas teiravosi dėl brangiai kainuojančių pranešimų apie mokesčius išnešiojimo. Direktorius R. Baltaduonis sakė, kad gyventojai pageidauja gauti popierinius mokėjimų pranešimus. Renovuojamų namų gyventojams išnešiojami ir atskiri pranešimai apie paskolų administravimą.

Politikams pritarus, didėja ir savivaldybės gyvenamųjų patalpų nuomos administravimo mėnesinis mokestis iki 0,20 Eur/kv. m (šiuo metu – 0,15 Eur/kv. m) be PVM.

Sąrašas

2020 m. buvo patvirtintas savivaldybės būsto nuomininkams parduodamų savivaldybės būstų ir pagalbinio ūkio paskirties pastatų sąrašas. Jame įrašyti būstai gali būti parduodami, kai būstas nuomojamas ne socialinio būsto nuomos sąlygomis ir juose nuomininkai yra išgyvenę ne trumpiau kaip 5-erius metus.

Iš sąrašo keli būstai išbraukti. Vienas iš jų jau parduotas nuomininkui, kelių būstų nuomininkai prarado teisę juos įsigyti, nes keitė nuomos sąlygas, ir būstus toliau nuomojasi socialinio būsto nuomos sąlygomis. Vienas būstas išbrauktas, nes nuomininkė mirė, o būstas buvo pripažintas nereikalingu savivaldybės funkcijoms įgyvendinti ir parduotas aukcione.

Parama Ukrainai

Rajono meras Rolandas Janickas informavo, kad, Vyriausybei jau patvirtinus kitų metų biudžetą, mūsų rajono biudžetas kitąmet bus tvirtinamas anksčiau – ne vasario mėnesį kaip įprastai, o sausio. Taigi pagrindines jo kryptis teks susidėlioti iki Kalėdų.

Pateikė informaciją dėl paramos Ukrainai. Sakė, kad su mūsų miestų partnerių vadovais ryšį palaiko nuolatos. Situacija ten įtempta dėl vis nutrūkstančio elektros, dujų, vandens tiekimo.

Dabar ieškoma, kur nupirkti ukrainiečiams reikalingų generatorių. Tariamasi su kolegomis Latvijoje dėl bendros paramos siuntimo. Pasidžiaugė bendrovės „Aljuva“ iniciatyva iš metalinių ratlankių gaminti krosneles. Metalinių ratlankių laukiama ir iš gyventojų.

Meras dėkojo bendrovėms ir gyventojams, nenuilstamai renkantiems paramą karo siaubiamai Ukrainai. Linkėjo visiems būti aktyviems ir neabejingiems bei perdavė nuoširdžią ukrainiečių padėką.

Angelė Jokubynienė (Darbo partijos frakcija) priminė apie akciją, kurios metu bendruomenių nariai gamina šildančias apkasų žvakes. Sakė, kad rankų yra, bet labai trūksta žaliavos. Prašė rajono vadovų pasirūpinti vietomis, į kurias ukmergiškiai galėtų sunešti žvakėms gaminti reikalingas skardines, vašką, parafiną. Pažymėjo, kad šis darbas labai prasmingas. Patys išbandė – tokios žvakės gerai dega ir šildo.

Problema liko

Valdas Mikalajūnas (frakcija „Tavo Ukmergė“) kvietė grįžti prie  Ukmergės problemų. Prieš tris mėnesius jis buvo iškėlęs klausimą dėl panaikintos pėsčiųjų perėjos ties Statikais. Bet jokio atsakymo nesulaukė. O saugu ten tikrai nėra.

Meras R. Janickas sakė, kad savivaldybė buvo „pastatyta prieš faktą“, kai Lietuvos automobilių kelių direkcija nederino projektų dėl perėjų panaikinimo, motyvuodama pėsčiųjų saugumu.

Administracijos direktorius Darius Varnas patikino, kad savivaldybė sureagavo iš karto. Atsakydama Direkcija dėstė, kad ten, kur yra regiono užmiesčio keliai, perėjų nelieka. „Jų toks požiūris. Teisės aktais atsimušė. Dabar turi žmogus pats saugotis. Parašėm, kad mums taip netinka, nes padaryta už akių. Vėl siuntėm užklausimą. Koks bus atsakymas, nežinia“, – sakė direktorius.

V.Mikalajūnas atkreipė dėmesį, kad situacija Statikuose išskirtinė – tai – ne užmiestis, o miestas. Perėja ten tiesiog negalėjo būti panaikinta.

Tos pačios frakcijos narys Valdas Kersnauskas antrino, kad Statikai yra miesto ribose. Lygiai taip pat kaip, pavyzdžiui, Kauno gatvė, taip pat esanti Direkcijos žinioje. Taip pat priminė, kad buvo kalbėta, jog kovoti su Direkcija galėtų padėti Savivaldybių asociacija.

Meras patikino, kad toliau vyksta derinimai. Kiekviename pasitarime su ministerijomis pažymima, kad visi pokyčiai turi būti derinami su savivalda. Taip pat pasakojo, kad su panašia situacija susidurta ir Taujėnuose, kuriuose jis pats gyvena.

Žiedas šio miestelio pagrindinėje gatvėje buvo suprojektuotas taip, kad sunkvežimiai visai negalėtų išsisukti. Pasiteiravus rangovų, jie esą tai patvirtino, tačiau patikino, kad toks projektas. Meras sako, kad iš karto buvo imtasi iniciatyvos, susisiekta su Direkcija. Projektas buvo pakoreguotas, o posūkis sunkiasvorei technikai tapo įmanomas.

Meras sako, kad nutiko taip atsitiktinai, kai pamatė, kad vykdomi darbai. „Tiesiog pagavom už rankos.“

Baigiantis diskusijai V. Mikalajūnas pasisiūlė, jei jau perėja panaikinta savavališkai, tiesiog nueiti ir ją nudažyti. „Aš nueisiu ir nudažysiu, jei jie neteisėtai padarė“,  – sakė jis.

Rajono vadovai pažadėjo, kad kitame savivaldybės tarybos posėdyje bus pateikti visi paaiškinimai pagal turimą Direkcijos atliktų panašių darbų sąrašą.

K.Grybauskas priminė dar vieną su keliais susijusį klausimą – savivaldybės pernykštį prašymą keisti kelių kategorijas. Nuo to priklauso kelių priežiūra, o ypač tai tampa aktualu žiemos metu. Pasak administracijos direktoriaus D. Varno, šiuo klausimu kol kas nėra jokių pokyčių.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+6 # Xe 2022-12-06 14:29
Ukmerges butu ukis su savivaldybes pagalba isgujo konkurentus,tapo monopolija ir iskart ikainius dvigubai didina.

Nors pamuilinkit ukmergiskiams pries dulkindami.

Argumentai: Kyla atlyginimai,brangsta elektra ir kuras,bei Palmyros horoskope zvaigzdes taip issideste - todel reikia didinti paslaugu ikainius...

Visiems zmonems brangsta elektra,kuras,maistas...ir negana to dar ir mokescius dvigubai kelia. Skirtumas tik tas,kad zmonems atlyginimai ir pensijos dvigubai nekyla - dvigubai kyla tik kainos ir mokesciai!

Tiesiog naglai naudojasi susidariusia situacija,kad nuluptu ukmergiskiams gyviems skura - o kodel gi ne,kai kitu alternatyvu nebeliko. Kiek pasakyta - tiek visi mokes.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų