Beglobiams gyvūnams pinigų negaili

Prasidėję šalčiai – tikras vargo metas benamiams keturkojams. Laimei, yra žmonių, kurie jais rūpinasi, negailėdami nei lėšų, nei laiko. Tiesa, viešintis apie tai nori ne visi, nes susiduria su aplinkinių priešiškumu.

Viena tokių ukmergiškių šiuo metu Pivonijos mikrorajone maitina net 20 katinėlių. Moteris sako, kad jų maistui per mėnesį išleidžia per 300 eurų. Gali tiek sau leisti, nes gauna ir senatvės pensiją, ir dar dirba gydymo įstaigoje.

Moteris pasakojo, kad rūpintis beglobiais pradėjo prieš šešerius metus. Ir lig šiol tai daro kasdien. O pradžia buvo atsitiktinė. Netoliese gyveno garbaus amžiaus geraširdė moteriškė, kuri šerdavo kates. Kartą pakalbino ją, pagyrė už tokį kilnų darbą. O ta senolė pasiguodė, kad visai nebeturi jėgų rūpintis beglobiais – buvo dienų, kai visai negalėjo iš namų išeiti dėl sveikatos. Pasiteiravo, ar negalėtų perimti šios pareigos.

Mūsų pašnekovė labai greitai sutiko. Taip „paveldėjo“ tris kačių šeimas trijose skirtingose vietose. Maždaug prieš metus apsiėmė rūpintis ir ketvirta. Taigi dabar maistą neša į keturias vietas, kuriose iš viso paėsti užsuka 20 įvairaus amžiaus kačių ir katinų. Sako tarp jų yra mažų kačiukų, kurių ypač gaila.

Pasakojo, kad jos globotiniai gyvena Vilniaus gatvėje, ties namais Nr. 100 ir 100B, taip pat „prie garažų, prie eglės“.

Pasidomėjus, kuo maitina tokią gausią šeimyną, pasakojo, kad verda didelį puodą makaronų su dešra. Perka pigiausius makaronus ir pigiausią dešrą. Ją sutarkuoja.

Viską išmaišo, dar prideda taukų. Mažus katinėlius palepina ir šlapiu pašaru, nuperka ir sauso maisto.

Labai ekonomiškas sprendimas, moters pasakojimu, – virti katėms kiaulių odas. Tačiau tai – labai daug laiko atimantis darbas, juk visas odeles reikia susmulkinti. Tai daro žirklėmis, o darbuotis tenka bent kelias valandas.

Moteris pasakojo pati namuose laikanti du šunelius ir dvi kates. Visi – buvę benamiai. Labai juos myli, bet daugiau gyvūnų bute priglausti tikrai negalėtų.

Per tokį ilgą rūpinimosi beglobėmis katėmis laiką, ukmergiškė sako patyrusi ir užgauliojimų, ir net jos palikto pašaro vagysčių. Vogė beglobėms paliktą maistą vienas šalia Ukmergės gyvenantis vyras. Sako, atvažiuodavo automobiliu ir susirinkdavo maistą. Kai jį pričiupo, teisinosi, kad maisto reikia, nes augina du didelius šunis.

Moteriai skaudu, jog gyvūnų prieglaudoms lėšų skiria ir savivaldybė, ir gyventojai. Tačiau kai ji paprašė iš mūsų mieste daugiausia paramos sulaukiančios prieglaudos pagalbos, jai buvo atsakyta.

Nors ši istorija jautri ir atspindi moters kilniaširdiškumą, priminsime, kad beglobius gyvūnus būtina ne tik šerti, bet ir sterilizuoti, siekiant stabdyti jų populiaciją. Antraip vietoje 20-ies katinėlių po kelerių metų gali privisti keli šimtai.

Ukmergės rajono savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vyr. specialistė Vilija Pečiulienė sakė, kad Ukmergėje, kaip ir visoje Lietuvoje, jau ne vienus metus įgyvendinama PSP programa. Jos esmė – pagauti beglobę katę ar katinėlį, jį sterilizuoti ir paleisti į tą vietą, iš kurios paimtas.

PSP programos sumanytojai įsitikinę, kad sulaukėjusios katės puikiausiai išgyvena gaudydamos graužikus. Žinoma, papildomai jas pamaitina ir žmonės.

Svarbiausia, įgyvendinant šią programą, – geranoriškas bendradarbiavimas. Gyventojai turėtų pranešti apie valkataujantį gyvūną savivaldybės Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus telefonu (8 340) 60339.

Informacija apie tai būtų perduota bendrovei, su kuria savivaldybė yra sudariusi sutartį dėl paslaugos teikimo. Su žmogumi būtų susisiekta, jam talkinant, gyvūnas pagautas, sterilizuotas, klinikoje palaikytas po operacijos nustatytą terminą ir paleistas į įprastą gyvenamąją aplinką.

Be žmogaus, kuris šeria kates, pagalbos pagauti gyvūną būtų neįmanoma – juk teks jį įvilioti į narvą. Tad atkreipia dėmesį apie bendradarbiavimo svarbą.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # hh 2022-12-18 17:21
ble zmonems padetu...dar dirba gydymo istaigoi...kiek pensininkiu,mokytoju ir siaip nusipelnusiu zmoniu vos gala su galu suduria..,ble...blusetus,ligu nesiotojus valkatuzus maitina...kur gi tas elementarus zmogiskumas? gyvuliai ir yra gyvuliai,,,o zmones...yra zmones...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # O. K. 2022-12-18 17:45
Čia rašo tas,kuris maistą vogė?Pagarba tai moteriai, kuri globoja benamius gyvūnus.O visos gyvūnų prieglaidos yra skirtos tik pinigams vogti.O tau,jei taip jau rūpi žmonės,tai pats jiems ir padėk.Kodėl gi taip visi rėkiat ant skurstančių(kurie beje yra dirbantys), kad reikėjo mokytis,susiraskit normalų darbą ir pan..Tai tegul tais žmonėmis valdžia rūpinasi,nes ne kas kitas,o vagių valdžia prie to ir privedė.Žmonės,kad ir kaip jiems bebūtų sunku,gali kaip nors savimi pasirūpinti,o gyvūnai negali.Bet tau to nesuprast.Ir išvis,iš žmonių galima tikėtis tik blogo.Esu beveik įsitikinęs,kad tai būtent tu vogei gyvūnų maistą(o jei ir ne,esi vis tiek toks pats).Kaip tau dantų niekas neišdaužo už tokius žodžius, ar tu kitiems į akis to nesakai?Tu esi išgama,širdingasis,gailestingasis žmonių mylėtojau.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # O. K. 2022-12-18 17:51
Prisipažink,juk tai tu vogei gyvūnėlių maistą? Prisipažink,vis tiek gi niekas nežinos kas tu toks.Gal tu ir nustebsi,bet aš numanau kas tu esi toks.Viskas atitinka pagal adresą,labai jau netoli gyveni. Gal žinoma ir klystu,bet...
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # hh 2022-12-18 20:52
tau gydytis reikia,aiskeregy :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: gerai kad tokios ligos neuzkreciamos :lol:
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų