Pačiam apsiskaičiuoti, kiek gaus pensijos – sudėtinga

Mūsų laikraščio skaitytoja Marijona paprašė išaiškinti, kaip skaičiuojamos valstybės kasmet didinamos senatvės pensijos – kiek eurų pridedama prie jau gaunamų.

Seniau, kai pensijas didindavo procentais, moteris žinojo formulę, žinojo, kiek pinigų bus pridėta, o dabar sako nesuprantanti, kaip yra skaičiuojama.

Per televiziją girdėjo, kad bus pridėti 65 eurai, kad pensijos sieks 575 eurus. Tačiau negali tuo patikėti. Sakė pati nuo liepos mėnesio gaunanti 15 eurų didesnę pensiją. Norėtų žinoti, kokia yra skaičiavimo formulė. Svarstė, ar 65 eurų suma bus pridėta visiems, nepaisant gaunamos pensijos dydžio.

Pati gyvendama kaime, žino, kad daugumos kaimuose gyvenančių žmonių pensijos yra labai mažos, vos per 300 eurų, žmonės gyvena ant skurdo ribos, tad net pridėjus 65 eurus, jos tikrai niekaip nesieks žadamos sumos. „Gal kalbėjo apie tuos, kas gauna didesnes pensijas“, – sudvejojo moteris.

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Komunikacijos skyriaus patarėja Malgožata Kozič informavo, kad, apskaičiuojant pensijos dydį, vertinamos keturios sudedamosios – per visą gyvenimą žmogaus sukauptas stažas, apskaitos vienetai, bazinės pensijos rodiklis ir apskaitos vieneto vertė konkrečiais metais.

Pasak patarėjos, tikslus pensijos padidėjimas bus žinomas atlikus indeksavimą kitų metų sausio pradžioje. Pačiam gyventojui skaičiuoti būtų sudėtinga. Tačiau savo pensijos dydį galima sužinoti prisijungus prie asmeninės paskyros www.sodra.lt/gyventojui arba paskambinus telefonu (8 5) 250 0883.

M.Kozič paaiškino, kad kiek-vieno gavėjo senatvės pensija susideda iš bendrosios ir individualiosios dalies. Abi šios dalys svarbios.

Jei žmogus yra įgijęs stažą nuo minimalaus iki būtinojo (tai yra turi bent 15 metų stažo ar daugiau), jis gauna bendrąją pensijos dalį, kuri yra lygi vienos bazinės pensijos dydžiui. Nuo kitų metų bazinės pensijos dydis bus 246,21 euro. Jei žmogus turi didesnį nei būtinąjį stažą, jo bendroji pensijos dalis bus atitinkamai didesnė.

Individualioji pensijos dalis priklauso nuo turimų apskaitos vienetų skaičiaus, tai yra nuo to, kiek socialinio draudimo įmokų žmogus sumokėjo per visą gyvenimą. Kuo daugiau apskaitos vienetų, tuo individualioji dalis didesnė.

Pensijų apskaitos vieneto vertė 2023 metais bus 5,70 euro. Pavyzdžiui, žmogus yra sukaupęs 28 apskaitos vienetus. Individualioji dalis bus apskaičiuojama dauginant apskaitos vienetų skaičių iš jų vertės: 28x5,70=159,60 euro.

„Taigi, kiekvieno gavėjo pensija skaičiuojama individualiai ir padidėjimas taip pat bus individualus. Du žmonės, gaunantys tokio pat dydžio pensiją ir sukaupę tiek pat metų stažo, gali sulaukti skirtingo pensijų padidėjimo dėl to, kad turi sukaupę skirtingą kiekį apskaitos taškų, tai yra jų darbo užmokestis buvo skirtingas ir jie per visą gyvenimą mokėjo skirtingo dydžio įmokas. Todėl dažniausiai nurodomas vidutinis pensijos padidėjimas“, – sakė M. Kozič.

Patarėjos duomenimis, nuo 2023 metų vidutinis vidutinės pensijos augimas sieks 60 eurų. Tai reiškia, kad žmogus, kuris šiemet gavo vidutinę pensiją – 482 eurus, nuo Naujųjų metų gaus 542 eurus.

 Žmonių, turinčių būtinąjį stažą, vidutinė pensija augs 65 eurais. Tiems, kurių pensija dabar siekia 510 eurų, ji padidės iki 575 eurų. Jei žmogaus pensija šiemet didesnė ar mažesnė už nurodytus pavyzdžius, augimas taip pat gali skirtis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Aha 2022-12-21 11:47
Ubagams pensijas kelia maziausiai,mano motina turi 42 metu staza,kos pensija siekia 300€ su trupuciu,motinos kaimynas visa gyvenima gere,dirbo nelegaliai,nemokejo mokesciu,turi vos 16 metu staza - ir pensija gauna beveik 500€. Nesuprasi kaip ta pensija ir pagal ka apskaiviuoja.

Viena aisku,kad is valstybes socios senatves nereikia tiketis,ka pats per gyvenima sukaupsi - is to senatveje ir gyvensi. Tikrai nenoreciau senatves uz 300-500€/men,juolab kai kas savaite kainos visur tik kyla.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų