Tarp daugiausia turto deklaravusių žmonių – ir ukmergiškiai

Valstybinės mokesčių inspekcijos interneto svetainėje šią savaitę paskelbti metinių gyventojų (šeimų) turto deklaracijų duomenys už 2022 metus. Tarp 200-ų daugiausia turto deklaravusių šalies gyventojų – ir ukmergiškių pavardės.

Valstybinė mokesčių inspekcija skelbia, kad dėl užimamų pareigų turto deklaracijas už 2022 metus turėjo pateikti apie 1 tūkst. Ukmergės rajono savivaldybės gyventojų. Iš jų daugiau nei 90 proc. tai padarė laiku.

Iš viso dėl užimamų pareigų už 2022 metus turto deklaracijas turėjo pateikti apie 102 tūkstančius gyventojų. Šiuo metu skelbiama 47 tūkst. viešų turto deklaracijų išrašų.

Atskirai pateikiamas 200-ų daugiausia turto deklaravusių Lietuvos gyventojų sąrašas.

Milijonieriumi nesijaučia

45-oje jo vietoje – Ukmergės rajono savivaldybės tarybos Darbo partijos frakcijos narys Ramūnas Nanartavičius. Jo deklaruotas turtas – 1 mln. 832 103 Eur.

Šiame pateiktame sąraše 173-ioje vietoje – R. Nanartavičiaus sutuoktinė Daiva Nanartavičienė, kuri turtą privalėjo deklaruoti dėl sutuoktinio užimamų pareigų. Sutuoktinės turto vertė – 809 tūkst. 11 Eur.

Per metus šeimos turtas padidėjo.

Rajono savivaldybės tarybos narys R. Nanartavičius yra ūkininkas, žemės ūkio bendrovės „Ekonauda“ vadovas.

Pakalbintas politikas sakė, kad visas jo šeimos verslas susijęs su žemės ūkiu. Deklaruotas turtas per metus padidėjo, nes, pasak politiko, praėjusieji metai Lietuvos žemdirbiams buvo naudingi, tad uždirbti buvo galima.

R.Nanartavičius turtą deklaruoja pastaruosius penkerius metus, kai tapo savivaldybės tarybos nariu. „Kažkokiu milijonieriumi nesijaučiu ir milijono po pagalve tikrai nelaikau“, – juokavo ukmergiškis. Žemės sklypus pasakojo pradėjęs supirkti prieš 20 metų. Žemės kaina nuolat kyla, o deklaruojant turtą į tai atsižvelgiama.

Pasak jo, smagu, kai gyvenime kažką nuveiki, sukuri darbo vietų, moki mokesčius valstybei. Tačiau prisipažįsta, kad viešinami duomenys džiugiai nenuteikia, nes aplinkui yra visokių žmonių ir visokių vertintojų.

Šeimai priklauso karjeras

39-oje vietoje tarp turtingiausių Lietuvos žmonių, kurie privalėjo deklaruoti turtą, – ukmergiškė Rita Gimžauskienė. Jos deklaracijoje turto – už 2 mln. 2 000 Eur.

Moteris pasakojo, kad šeimai priklauso uždarosios akcinės bendrovės „Kurklių karjeras“, esančios Anykščių rajone, akcijos.

Deklaruoti turėjo dėl to, kad moters sutuoktinis užima pareigas, dėl kurių privalu deklaruoti turtą.

Kelis darbus dirbanti moteris pasakojo tikra milijoniere nesijaučianti. Karjero savininke, sakė, prieš daug metų tapo tėvelio dėka. Juokavo, kad neatsikąsi nei karjero, nei joje esančios technikos.

Dėl to, kad deklaruotas turtas viešinamas, taip pat nesijaučia smagiai, nes aplinkui daug piktų žmonių.

Turtą privalo deklaruoti

Šiemet šalies gyventojai gali susipažinti su 47 tūkst. viešai skelbiamų turto deklaracijų išrašų.

Skelbiami duomenys skirstomi pagal turto grupes (gyvenamųjų namų, žemės sklypų, akcijų vertė, kredito įstaigose turimos piniginės lėšos ir pan.), juos galima palyginti pagal skirtingus laikotarpius, pasirinkti rodyti ir sutuoktinio už atitinkamus laikotarpius pateiktų turto deklaracijų duomenis.

Valstybinė mokesčių inspekcija skelbia, kad turtą Lietuvoje ir užsienyje deklaruoti privalo Seimo paskirti biudžetinių institucijų ir įstaigų vadovai bei pareigūnai, valstybės politikai ir tarnautojai, valstybės ar savivaldybių įstaigų, įskaitant aukštųjų mokyklų, akcinių, uždarųjų akcinių bendrovių ir padalinių (jei akcininkė ar steigėja yra valstybė ar savivaldybė) vadovai ir jų pavaduotojai, nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių vadovai. Taip pat teisėjai, notarai, prokurorai, antstoliai ir kiti įstatyme išvardyti asmenys bei jų šeimų nariai.

Viešai skelbiami valstybės tarnautojų ir kitų asmenų turto duomenys yra skirti viešumui ir skaidrumui užtikrinti bei bendrai visuomenės savikontrolei.

Kai kurių pareigybių, tokių kaip profesinės karo tarnybos karininkai, žvalgybos pareigūnai, prokurorai bei kiti, duomenys neskelbiami. Svarbu pažymėti, kad, jei gyventojas ar jo sutuoktinis nėra pateikęs (nors privalėjo) turto deklaracijos, išrašai bus paskelbti tik ją pateikus.

***

Turtingiausių Lietuvos politikų bei valstybės tarnautojų ir jų šeimų narių viršūnėje šiemet – užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio sutuoktinė Austėja Landsbergienė, kuriai priklauso privačių mokyklų ir darželių tinklai – jos turtas įvertintas 17,7 mln. eurų.

***

Antroje vietoje – verslininkas, Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Vidmantas Dambrauskas, kurio turtas siekia 17,5 mln. eurų. Jis valdo konteinerių pervežimu ir krovimu Klaipėdos uoste užsiimančios įmonės „Fertikonta“ akcijas bei yra buvęs Birių krovinių terminalo generaliniu direktoriumi.

***

Pagal 2022 metais deklaruotą turtą ir pinigines lėšas trečioje vietoje atsiduria europarlamentaras Viktoras Uspaskichas, kurio turtas įvertintas 7 mln. eurų.

***

Ketvirtoje vietoje – Valstybės kontrolėje dirbančios Sigitos Rojutės sutuoktinis Gintaras Balčiūnas, deklaravęs beveik 6,3 mln. eurų.

***

Penktoje turtingiausių viešųjų asmenų sąraše – Tauragės rajono savivaldybės tarybos narys Darius Stankus, kurio turtas siekia 5,4 mln. eurų.

***

Septintoje ir aštuntoje vietoje – Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos nariai Aidas Kaveckis, kurio turtas pernai siekė apie 5 mln. eurų, ir Arūnas Tuma (beveik 4,9 mln. eurų).  A. Kaveckiui priklauso įmonė „Grūdoteka“, taip pat jis yra „Friedricho pasažo“ vadovas. A.Tuma yra „Kamineros grupės“ valdybos pirmininkas.

***

Devintoje – Seimo narys Valdemaras Valkiūnas  su beveik 4,9 mln. eurų.

***

Dešimtoje turtingiausių viešųjų asmenų sąrašo vietoje – buvęs Radviliškio rajono savivaldybės tarybos narys Vytautas Krikščiūnas, kurio turto vertė siekia 4,3 mln. eurų.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

0 # Nu jo 2023-08-21 15:14
Kurkliu karjero pajamos 2022 metais beveik 3 milionai euru o stai pelnas is tu 3 milijonu tik 6344 eurai. Juokinga ar ne?
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
0 # Nu jo 2023-08-21 15:17
Palyginus su Nanartaviciaus Ekonauda kurios pajamos 706 tukstanciai euru grynasis pelnas sudaro 63670 eur. Kaip ir nekyla klausimu jokiu
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų