Praėjusią savaitę „Ukmergės žiniose“ rašėme apie daugiabučių namų administravimo tvarką.

Informavome, kad mūsų rajone daugiabučių namų administravimo paslaugas teikia dvi bendrovės – Ukmergės butų ūkis ir „Mano būstas Ukmergė“.

Straipsnyje be kita ko pranešėme, kad rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu daugiabučio namo, esančio Deltuvos seniūnijos Jakutiškių kaime, bendrosios nuosavybės administratoriumi paskirta UAB „Mano būstas Ukmergė“, pasiūliusi mažesnę kainą.

Tačiau situacija pasikeitė – spalio 18 d. savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu šiai bendrovei pavesta perduoti anksčiau priskirtų daugiabučių namų administravimo dokumentus Ukmergės butų ūkiui.

Tai – daugiabučiai, esantys Deltuvos seniūnijos Dainavos, Statikų, Jakutiškių kaimuose bei Pivonijos seniūnijos  Antakalnio III, Krikštėnų, Verškainių, Pakertušės, Gailiūnų, Obelių, Vileikių ir Žeimių kaimuose. Iš viso – 18 namų, turinčių nuo 4-ių iki 18-os butų.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas sakė, kad įmonė „Mano būstas Ukmergė“ pati atsisakė priskirtų daugiabučių administravimo. Tai patvirtino ir bendrovės „Mano būstas“ Komunikacijos grupės vadovas Paulius Ugianskis. Jo teigimu, bandydami įnešti naujovių jie susidūrė su savivaldybės abejingumu ir trukdymu sveikai konkuruoti rinkoje.

Dėl to priėmė strateginį sprendimą iš Ukmergės trauktis.

Savivaldybės valdoma bendrovė Ukmergės butų ūkis naujuoju namų administratoriumi paskirta 5-erių metų laikotarpiui iki 2027 metų spalio. Jos direktorius Raimondas Baltaduonis informavo, kad dėl administravimo fakto įregistravimo jau kreipėsi į Registrų centrą.

Pasak direktoriaus, priskirtų daugiabučių namų administravimas kartais kelią problemų. Kai kurie daugiabučiai kaimuose taip „nugyventi“, kad yra kone avarinės būklės. Viskas gerai, kai priskirtas daugiabutis mokus, tačiau pasitaiko, kad iš aštuonių namo butų apgyvendinti tik du. Kiti stovi tušti, neprižiūrimi, kartais – išdaužytais langais. Administratorius turi aiškintis, kas yra savininkai, siųsti jiems pranešimus, kad privalo pasirūpinti savo turtu. „Rūpintis privalu ne tik tomis keturiomis sienomis, kurios priklauso butui, bet ir bendruoju namo turtu – pamatais, vamzdynu, nuotekų stovais ir kt. Gyventojų pareiga užtikrinti lėšų kaupimą, kad, susiklosčius avarinei situacijai, jų pakaktų remontui“, – kalbėjo R. Baltaduonis.

Atkreipia dėmesį, kad kai kurių namų gyventojai lėšų kaupia tik tiek, kiek numato civilinis kodeksas. „Sąskaitoje turi sukaupę iki šimto eurų ir reikalauja stogo remonto.“

Vis dėlto UAB Ukmergės butų ūkis atsisakyti priskirtų probleminių daugiabučių negali, nes bendrovės akcininkas – savivaldybė, kuri yra atsakinga už statinių priežiūrą, o bendrovė yra viešosios paslaugos teikėja.

Direktorius aiškino, kad administratorius negali investuoti į daugiabutį. Jis yra pagalbininkas prižiūrint bendrą turtą. Organizuoja susirinkimus, turi atestuotus specialistus, kurie rengia namo priežiūros planus, vykdo techninę priežiūrą, patikrinimus. Įvertinę bendrojo turto būklę, surašo aktus, pasiūlo sprendimus. Jei namai „labai nugyventi“, siūlo rinktis renovaciją, kurios metu gali būti išspręsta daug problemų.

Administravimo paslauga yra mokama. Mokestis priklauso nuo daugiabučio ploto. Išskiriamos keturios kategorijos – iki 1 tūkst. kv. m, iki 2 tūkst., iki 3 tūkst. ir daugiau nei 3 tūkst. kv. m. Kuo plotas mažesnis, tuo mokestis didesnis. Jis apskaičiuojamas pagal Vyriausybės nustatytą metodiką ir yra mažesnis nei Vyriausybės nustatytas galimas maksimalus mokestis.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Komentarai  

+5 # Ona 2022-11-03 07:57
bginskas su raigalu yra! Ane varnai? su savo mokesciais, kuriu ne reglamentuoja joks teises aktas Lietuvos.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+4 # Ona 2022-11-03 07:58
baginskas su raugalu. Twix.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+1 # ona 2022-11-03 09:05
1. Būsto administravimas
2. Techninė priežiūra
3. Šildymo sistemų priežiūra
4. Elektros priežiūra!
5. Gyventojų kaupiamos lėšos
6. Papildomos kaupiamos lėšos - einamosioms išlaidoms
7. Buhalterinė apskaita!
8. Teritorijos priežiūra, (eur/butui)!( net ž. sklypas nesuformuotas, nėra kadastrinės bylos ir t.t.)
9. Elektros energija (bendroms reikmėms)- renkama bendrijos

Kas nori? ir dar grasina, gąsdina.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+20 # Xe 2022-11-03 11:05
Matyt neisipaišė į Ukmergės švogerių biznį - tai "išėdė".

Varno kredo: Kas ne su mumis - tie po mumis.
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata
+22 # Jonis 2022-11-03 13:19
Nu ką Būtų ūkis vėl bus be konkurencijos, už kiek norės už tiek administruos. Su kotedžų sratyba ŠŪDAS gavosi, o daugiabutis niekus nepabėgs numelž iki dugno
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų