Mirtis dažniau atsėlina žiemą

Gedimino Nemunaičio nuotr. Žiema – ne tik niūrus, bet ir gyvybei pavojingas metas. Gedimino Nemunaičio nuotr. Žiema – ne tik niūrus, bet ir gyvybei pavojingas metas.

Nors sakoma, kad mirtis laiko nesirenka, tai – ne visai tiesa.  Niūrusis spalis ir trys kalendorinės žiemos mėnesiai pasiglemžia daugiausiai gyvybių. Mažiausiai mirčių užregistruojama birželį ir rugsėjį.

Ypač liūdna mirčių statistikoje šių metų pradžia – vasario viduryje Ukmergėje jau buvo užregistruota gerokai daugiau kaip 100 mirčių, kai tuo tarpu ankstesniais metais tokiu metu šis skaičius buvo keliasdešimčia mažesnis. 

Pasak rajono savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotojos Reginos Jackūnienės, panaši mirčių statistika kartojasi ne vienerius metus.

Pernai daugiausia mirčių užregistruota spalį – 79. Sausio mėnesį mirė 71, vasario – 70, gruodžio – 69 ukmergiškiai. Panaši statistika ir 2014-aisiais, ir 2013-aisiais metais. Mažiausiai žmonių Ukmergėje pernai mirė birželį – 43 ir rugsėjį – 44.

Per metus Teisės ir civilinės metrikacijos skyriuje įrašytas 721 mirties įrašas. Tarp jų įtraukti į apskaitą 8 ukmergiškių, mirusių užsienio valstybėse, duomenys. Du žmonės mirė Jungtinėje Karalystėje, 2 – Rusijoje, po vieną – Norvegijoje, Estijoje, Danijoje, Italijoje.

Tarp seniūnijų daugiausiai žmonių laidota Deltuvos seniūnijoje – 49, Vidiškių – 47, Pivonijos – 43. Mažiausiai per metus – 16 mirė Lyduokių seniūnijoje.

Vyriausias pernai Anapilin iškeliavęs rajono gyventojas buvo sulaukęs 100-o, o jauniausias suaugęs žmogus – vos 19-os metų. Deja, užregistruotos dviejų kūdikių netektys. Mirė 359 vyrai ir 332 moterys.

Dažniausiai besikartojančios mirties priežastys – širdies bei kraujagyslių ligos ir piktybiniai navikai.

Pasak rajono savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjo pavaduotojos Reginos Jackūnienės, per pastaruosius metus Ukmergėje mirčių registruojama per 300 daugiau nei gimimų.

Praėjusiais metais Ukmergėje įregistruotas 401 gimęs kūdikis, bet net ketvirtadalis iš jų gyvena užsienyje.

Ypač bauginančiai mirčių ir gimimų santykio aspektu atrodo šių metų pradžios statistika. Praėjusios savaitės duomenimis, registruoti 33 gimimai ir 106 mirtys.

Pasak R. Jackūnienės, jų skyriuje sukaupti duomenys byloja, kurie metai per pastaruosius tris dešimtmečius buvo patys mirtingiausi. Tokiais galima vadinti 1992-uosius ir 1995-uosius, kuomet per metus Anapilin išėjo beveik 900 ukmergiškių.

Liūdina tai, kad 1980 metais, kuomet Ukmergės rajone gyveno keliasdešimčia tūkstančių gyventojų daugiau, mirčių registruota tiek pat, kiek ir šiemet.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų