Pasaulinę sėkmę pelniusioje nuotraukoje – Laumėnų vaikai

Ši vilniečio Tado Kazakevičiaus fotografija, kurioje – mažieji laumėniškiai, pasauliniame konkurse įvertinta kaip viena geriausių. Tado Kazakevičiaus nuotr. Ši vilniečio Tado Kazakevičiaus fotografija, kurioje – mažieji laumėniškiai, pasauliniame konkurse įvertinta kaip viena geriausių. Tado Kazakevičiaus nuotr.

Tarp pasaulinio fotografijų konkurso geriausių dalyvių darbų pateko fotografija, kurioje – mūsų krašto atspindžiai. Vilniečiui fotografui Tadui Kazakevičiui tokią sėkmę atnešė nuotrauka, daryta Želvos seniūnijoje, Laumėnų kaime.

Didžiausius pasaulyje fotografijos apdovanojimus organizuoja Pasaulinė fotografijos organizacija (angl. WPO) kartu su kompanija „Sony“. T. Kazakevičius – vienintelis fotografas iš Lietuvos, kurio daryta nuotrauka pateko į konkurso „Sony World Photography Awards“ dešimtuką.

2017-ųjų „Sony“ pasauliniams fotografijų apdovanojimams iš viso pateikta daugiau kaip 227 tūkst. nuotraukų iš 183 valstybių. T. Kazakevičius tapo vieninteliu Lietuvos atstovu, kurio nuotrauka pateko tarp dešimties portretinės kategorijos finalininkų. Konkurso dalyviai iš viso varžosi keturiose atskirose srityse – Profesionalų, Atvirajame, Jaunimo ir Studentų konkursuose. Atrinkdami finalininkų nuotraukas, vertinimo komisijos nariai ieškojo išsiskiriančio kadro, kuris geriausiai atspindėtų šiuolaikinės fotografijos tendencijas.

32 metų T. Kazakevičius gimė Šiauliuose, dabar gyvena Vilniuje. Baigė architektūros studijas, dirba reklamos ir grafino dizaino srityje. Penkerius metus gyveno Jungtinėje Karalystėje. Jis vadinamas lietuviškos dokumentinės fotografijos atstovu. Ne vieno reikšmingo fotografijų konkurso laureatas, įvairių parodų autorius.

„Tai portretinė vaikų, kurių vardai Ugnė, Dovydas ir Egidijus, fotografija, kurioje jie pozuoja kartu su jų mylimu šuneliu Meškiu vieną saulėtą vasaros popietę savo gimtojo namo kieme. Nuotrauka buvo padaryta Laumėnų kaime, Ukmergės rajone, 2016-ųjų liepos 16 dieną. Ši nuotrauka yra iš mano fotografijų ciklo „Tai, ko nebebus“, kuriame fiksuoju nykstančią Lietuvos provinciją. Esu labai laimingas, kad viena iš mano mėgstamiausių fotografijų buvo atrinkta tarp šio konkurso finalininkų“, – apie savo nuotrauką sako autorius.

Fotografą, jo viešnagę kaime puikiai prisimena ir patys laumėniškiai. Jie irgi labai džiaugiasi konkursanto sėkme bei tuo, jog iš nuotraukos, patekusios į pasaulinio lygio apdovanojimus, žvelgia Laumėnų mažieji – sesutė su savo dviem broliukais. Beje, šioje šeimoje auga ir daugiau vaikų.

T. Kazakevičius varžysis dėl pagrindinio Atvirojo konkurso prizo ir naujausios „Sony“ skaitmeninės įrangos. Šios kategorijos nugalėtojai paaiškės kovo 28 d. Iš atskirų kategorijų laimėtojų bus išrinktas vienas Atvirojo konkurso metų fotografas, kuris bus paskelbtas balandžio 20 d. Jam atiteks 5 tūkst. JAV dolerių prizas.

Lietuvio darbas taip pat bus eksponuojamas kartu su kitais į finalą patekusiais ar tarp geriausiųjų atrinktais kadrais specialioje „Sony“ apdovanojimų ir Martino Parro parodoje Londone. Ji vyks balandžio 21 – gegužės 7 dienomis.

Ketvirtus metus T. Kazakevičiaus kuriama serija „Tai, ko nebebus“ neseniai buvo įvertinta ir prestižinio „Lensculture“ tinklalapio konkurse „LensCulture Exposure Awards 2017“, skelbia portalas DELFI.

„Serija „Tai, ko nebebus“ įamžina Tado gimtinės Lietuvos kaimo bendruomenes ir sodybas. Tai kaimai, kurie prarado daug „jauno kraujo“, suvilioto šiandieninio modernaus miesto gyvenimo patogumų. Tačiau nuotraukose visiškai nesijaučia jokio sielvarto, liūdesio ar skurdo. Su pagarba įamžinti gyventojai, gyvuliai ir pastatai, kuriuose įsikūrusios šios bendruomenės, bei atsiskleidžia arti išnykimo besantys gyvenimo ritmai“, – komentuoja viena iš komisijos narių.

Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šimtmečio proga Lietuvos spaudos fotografų klubas rengia T. Kazakevičiaus parodą ir albumą „Tai, ko nebebus“.

Fotografas yra vienas iš internetinės fotodokumentikos platformos/žurnalo latitude55.lt įkūrėjų. Čia skelbiami geriausi Lietuvos fotodokumentikos kūrėjų darbai, padedama jauniesiems fotografijų kūrėjams gilintis į dokumentinio žanro sritį.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų