Spausdinti šį puslapį

Laiko brandos egzaminus

Brandos egzaminų sesijoje šis pirmadienis – lietuvių kalbos ir literatūros egzamino, kuris privalomas visiems Lietuvos abiturientams, diena.

Tą pačią dieną mokiniai laikė ir mokyklinį, ir valstybinį lietuvių kalbos ir literatūros egzaminus. Valstybinis vyko Užupio ir „Šilo“ pagrindinėse mokyklose, laikančiųjų – 213.

Pasak savivaldybės Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialisto Arūno Augustino, laikyti mokyklinį egzaminą buvo užsiregistravęs 201 kandidatas. Tačiau jų, specialisto teigimu, liko mažiau dėl neišlaikytų įskaitų, mokymosi dalykų neigiamų įvertinimų, kitų priežasčių. Dėl to egzamino laikyti neleidžiama.

Tiek valstybiniame, tiek mokykliniame egzaminuose reikėjo parašyti rašinį. Brandos egzaminui buvo pateiktos dvi samprotavimo rašinio ir dvi literatūrinio rašinio temos. Tad buvo galima rinktis vieną iš 4 temų. Per egzaminą leidžiama naudotis norminamaisiais lietuvių kalbos žodynais ir dvikalbiais žodynais.

Lietuvių kalbos ir literatūros valstybinį brandos egzaminą laikyti šalyje registravosi 18 759 kandidatai, mokyklinį – 12 643.

Valstybinio egzamino vertinimas prasidės birželio 12 d. Kandidatų darbus dvi savaites vertins beveik keturi šimtai vertintojų. Šio egzamino rezultatai bus paskelbti liepos 3 d. Mokyklinio brandos egzamino kandidatų darbai turi būti įvertinti per devynias darbo dienas.

Mūsų rajono abiturientai jau laikė valstybinius anglų, rusų kalbų brandos egzaminus, praėjusį šeštadienį – geografijos. Trečiadienį bus laikoma fizika, birželio 9 d. – matematika, 12 d. – istorija, 14 d. – chemija, 16 d. – informacinės technologijos.

Kad gautų brandos atestatą, privaloma išlaikyti lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą ir dar vieno dalyko brandos egzaminą ar brandos darbą, išskyrus tuos atvejus, kai nuo pasirinkto brandos egzamino mokyklos vadovo įsakymu mokinys yra atleistas.

Sesijos metu abiturientams tenka atsižvelgti į daugelį įvairių nurodymų. Vienas jų – pasitikrinti rašiklius prieš egzaminą. Nacionalinis egzaminų centras atkreipia dėmesį, kad per egzaminą atsakymų lape reikia rašyti tik tamsiai mėlynai rašančiu rašikliu. Tai būtina sąlyga, jei kandidatai nori matyti kokybišką savo darbo skenuotą kopiją elektroninėje egzaminų rezultatų skelbimo sistemoje. Rekomenduojama egzamino metu į atsakymų lapą rašyti tamsiai mėlynai rašančiu tušinuku, o ne parkeriu.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susiję įrašai (pagal žymę)