Nutraukti nuomos sutartis prašo ir patys

Kai kurie kantriai ir ilgai laukia socialinio būsto… Gedimino Nemunaičio nuotr. Kai kurie kantriai ir ilgai laukia socialinio būsto… Gedimino Nemunaičio nuotr.

Savo gyvenamosios vietos neturintys asmenys, šeimos turi galimybę nuomotis rajono savivaldybei priklausantį būstą. Ukmergės rajono savivaldybės duomenimis, tokios paramos pageidaujančiųjų per pastaruosius penkerius metus sumažėjo trigubai.

Teisę į paramą išsinuomoti tokį būstą turi jaunos, daugiavaikės šeimos, ligoniai, beglobiai gyventojai.

Pasak savivaldybės Turto valdymo ir apskaitos skyriaus Turto ir įmonių valdymo poskyrio vedėjos Daivos Gladkauskienės, šiuo metu savivaldybės būsto fonde yra per 400 būstų. Iš jų daugiausia – 243 – nuomojami socialinio būsto nuomos sąlygomis, 131 – savivaldybės būsto sąlygomis.

Taip pat – 6 tarnybiniai būstai, 13 nuomojama pagal valstybės garantiją, 7 – avariniai arba netinkami gyventi ir 3 – laisvi. Daugiau kaip 300 tokių būstų yra Ukmergės mieste, beveik 30 – Taujėnų, per 20 – Siesikų seniūnijose. Po keletą – Deltuvos, Pivonijos, Vidiškių, kitose seniūnijose.

Savivaldybei nuosavybės teise priklausančių būstų nuomos sąlygas ir tvarką reglamentuoja Ukmergės rajono savivaldybės būsto ir socialinio būsto nuomos sąlygų ir tvarkos aprašas.

Vadovaujantis šiuo dokumentu, savivaldybės būstas – savivaldybei nuosavybės teise priklausantis būstas, įtrauktas į savivaldybės tarybos patvirtintą savivaldybės būsto fondo sąrašą.

Socialinis būstas – į savivaldybės tarybos patvirtintą savivaldybės socialinio būsto fondo sąrašą įtraukto savivaldybės būsto fondo dalis.

Prie socialinio būsto nepriskiriami bendrabučiai, nakvynės namai, tarnybinės gyvenamosios patalpos, gydymo ar globos (rūpybos) įstaigos gyvenamosios patalpos, savivaldybės būstai, kurie nuomojami ne socialinio būsto nuomos sąlygomis.

Vedėja pasakojo, kad pernai buvo išnuomoti 43 socialiniai būstai: 17 mieste ir 26 kaimiškose vietovėse. Pratęstos nuomos sutartys su 103 nuomininkų šeimomis, 4 šeimos perkeltos į kitas gyvenamas patalpas.

Taip pat pernai nutrauktos nuomos sutartys su 46 šeimomis. Daugiausia tokių atvejų – 30, anot D. Gladkauskienės, – gavus šeimų prašymus nutraukti sutartis. Kiti atvejai – jei nuomininkų pajamų, turto deklaracijose nurodyti duomenys viršija nustatytus atitinkamus metinius pajamų, turto dydžius; nepateikus Metinės šeimos turto deklaracijos už praėjusius kalendorinius metus; nuomininkams mirus.

Turto ir įmonių valdymo poskyrio vedėja pateikė ir kitų duomenų apie socialinių būstų gyventojus. Laikotarpiu nuo 2012 m. iki šių metų birželio 1 d. asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti, sąrašuose sumažėjo nuo 303 šeimų iki 105 šeimų. Iš viso asmenų, kuriems išnuomotas socialinis būstas, yra 128.

Tarp šeimų (asmenų), turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti, – jaunos šeimos, šeimos, auginančios tris ar daugiau vaikų (įvaikių), likusieji be tėvų globos, neįgalieji ir asmenys, sergantys lėtinių ligų sunkiomis formomis, socialinio būsto nuomininkai, turintys teisę į būsto sąlygų pagerinimą. Tuo tarpu būsto šiuo metu laukia ir jaunos šeimos, ir likusieji be tėvų globos, neįgalieji, sunkiomis ligomis sergantieji, auginantieji tris ir daugiau vaikų.

Nuo 2015 m. LR valstybės paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymu nustatyta galimybė šeimoms ir asmenims pasinaudoti nauja paramos forma – būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacija. Tačiau šeimų, pageidaujančių pasinaudoti šia paramos forma, pernai Ukmergės rajone nebuvo, o šiemet pasinaudojo tik viena šeima.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų