Surengtos geriausių melžėjų varžytuvės

Varžytuvių dalyvės, rėmėjai ir organizatoriai. Varžytuvių dalyvės, rėmėjai ir organizatoriai.

Ankstyvą rugpjūčio 22-osios rytą į rūkais apgaubtą Artūro Čepo ūkį Lelikonių kaime rinkosi respublikinio švietėjiško renginio „Geriausi melžėjai 2017“ dalyvės. Iš 10-ies ketinusių dalyvauti, atvyko 6 dalyvės.

Ištraukusios burtus moterys pradėjo varžytuves. Melžimo aikštelėje reikėjo aparatais pamelžti po dvi karves ir testu patikrinti jas dėl mastito.

Komisija įvertino pamelžto pieno švarumą. Po šių rungčių Tolučių-Bajorų bendruomenės namuose tęsėsi švietėjiškas renginys „Geriausi melžėjai“. Visus gautus 20 testų sėkmingai išsprendė Zofija Griškevičienė, Vaida Latožienė ir Rasa Keburienė.

Toliau konkurso dalyvės demonstravo sanitarinį pasirengimą. Paskutinė rungtis – melžtuvo sanitarinis apdorojimas.

Varžytuves laimėjo Zofija Griškevičienė. Šių varžybų nugalėtoja ji tampa jau trečius metus. Pivonijos seniūnijoje Alionių kaime esančiame Z. Griškevičienės ūkyje – 25 karvės.

Palyginus su praėjusiais metais, rezultatus žymiai pagerino Aušra Burneikienė ir Rasa Keburienė.

Po 4-erių metų, jau kaip savo ūkio atstovė dalyvavo Vaida Lukšaitė, kuri užėmė antrą vietą.

Nugalėtojos apdovanotos dovanų čekiais, diplomais, medaliais

Džiaugiuosi, kad varžytuvėse dalyvavo Aldona Petniūnienė, kurios ūkyje – daugiau kaip 100 melžiamų karvių. Iš viso rajone tokie yra 4 ūkiai.

Tikrai ne kiekvieno ūkio atstovė nori ir išdrįsta dalyvauti varžytuvėse. Juk tai – ne vien pačios varžybos. Prieš jas būna mokymai. Sprendžiama net 100, o ne 20 testo klausimų, kaip kad varžytuvių metu.

Žinios šiuolaikinei melžėjai būtinos. Ji turi žinoti melžtuvo veikimo principą, suprasti, kam reikalingi konstrukciniai elementai, melžimo metu jausti gyvulio reakciją. Mechanizuoto melžimo efektyvumas pienininkystės ūkiuose  priklauso nuo karvių priežiūros, laikymo sąlygų, melžimo įrengimų tipo, jų eksploatacijos, priežiūros, darbuotojų kvalifikacijos ir meistriškumo.

Noriu priminti, kad įgyvendinant Europos Sąjungos Reglamentą (EB)Nr. 853/2004, nuo spalio 1 d. pieno kokybės rodiklių vertinimui, apskaičiuojant geometrinį vidurkį, nebus taikomos viršutinės ribos.

Reikalavimai griežtėja. Ūkininkams labai svarbu tinkamai pasiruošti melžimui, pagal reikalavimus plauti melžimo aparatus, šaldytuvą ir laiku atšaldyti pieną, kad patirtų mažiau nuostolių.

Danutė UŽKURĖLYTĖ

Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji gydytoja-inspektorė

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų