Žygį per Lietuvą pradėjo nuo Ukmergės

Timas Petraitis (kairėje) ir Audrius Karečka. Kristinos Darulienės nuotr. Timas Petraitis (kairėje) ir Audrius Karečka. Kristinos Darulienės nuotr.

Vlado Šlaito viešoji biblioteka – Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos partneriai, įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos finansuotą kolegų projektą „Keliaujanti literatūrinė vaistinė – psichologas Jūsų bibliotekoje“.

Vilniečiai jau keletą metų rengia spalvingą „Skaitymo festivalį“, suburiantį Vilnijos regiono bibliotekas. Neatsiejama jo dalis – „Literatūrinė vaistinė“, dalijanti receptus, kuriuose nurodomos knygos visiems gyvenimo atvejams: užpuolus liūdesiui, patyrus išdavystę, įklimpus į priklausomybių liūną, pavargus nuo vienatvės ar priešingai – ieškant ramybės uosto sielai. Šio projekto tikslas ir yra propaguoti pagalbą suteikiančios literatūros skaitymą.

Pasak projekto vadovės, Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos organizatorės Rūtos Skorupskaitės, dabarties visuomenės problemos – stresas, priklausomybės, savižudybės – paskatino šią akciją paversti atskiru kūrybiniu projektu. Jis skirtas padėti žmogui susigaudyti savyje, paskatinti jį drąsiems žingsniams, kuriuos vis atidėlioja. Rengiant receptus, kuriuose – 24 pavadinimų knygos, talkino Lietuvos medicinos biblioteka. Projekto partneriais tapo ir „Sidabrinė linija“, teikianti nemokamą draugystės ir bendravimo telefonu paslaugą senjorams.

Pirmąja stotele komandai, susiruošusiai aplankyti visas Lietuvos viešąsias bibliotekas, tapo Ukmergė – buvome pirmieji, atsiliepę į kolegų kvietimą dalyvauti jų projekte.

Drauge su jo vadove į susitikimą su ukmergiškiais atvyko Timas Petraitis – egzistencinės krypties psichoterapeutas, populiarios knygos „Tikras Timas“ autorius, ir kūrybininkas, dirbantis reklamos srityje Audrius Karečka.

Diskusija prasidėjo nuo klausimo, kas yra biblioteka? Pasak Audriaus, dažnai neįvertiname bibliotekos. Juk neišvykdami iš savo kaimo, miestelio ar miesto, bibliotekoje, kur sukaupti knygų lobiai, kur prieinama visa informacija, galime pasisemti pasaulio išminties. Jis pats gyvena idėjų pasaulyje, kurdamas scenarijus klipams, pavadinimus įvairiems gaminiams. Tai duonos „Jorė“ bei kitų „Gardėsio“ gaminių, „Zigmo žuvies“ ir kitų produktų pavadinimai.

Daug dėmesio diskusijose buvo skirta stresui ir būdams jį įveikti. „Leisk vykti tam, kas vyksta. Nori verkti – verk, daužyk indus, bet neslopink, nes blogiausias būdas – nekovoti, susitaikyti, atsipalaiduoti, išgerti, pamiegoti. Nuo to stresas niekur nedings, jis taps chronišku, o tada be pagalbos iš šalies neišsiversi“, – kalbėjo psichologas Timas.

Tam turėtų pasitarnauti ir literatūrinė vaistinė, nes kiekvienu atveju galima kreiptis į knygą, kur rasi kokį nors atsakymą. Kasdieninė terapija – paimti save „už čiuprynos“, pakelti ir priversti save skaityti.

Renginio dalyviai dalijosi patirtimi, kas padeda įveikti stresą. Vieniems tai – darbas darže, sode ar namų blizginimas, kitiems – miško ramybė ar... noras spardyti sieną. Timas prisipažino, jog yra bėgimo sporto mėgėjas. Kasmet jis su šeima dalyvauja Vasario 16-osios proga rengiamame bėgime Pabaiskas – Ukmergė.

„Čia ne tik nereikia mokėti dalyvio mokesčio kaip kituose miestuose, bet po bėgimo dar laukia baseinas su pirtimi ir pietūs. Padėkokite už tai savo vadovams“, – kalbėjo svečias. Ištvermės ir entuziazmo Timui tik galima pavydėti: per vieną parą jis dviračiu nuriedėjo iš Klaipėdos į Vilnių. O vietoj atpildo dar gavo velnių nuo traukinio palydovės geležinkelio stotyje, kai bandė su savo dviejų ratų bičiuliu grįžti namo į Kauną ir abu „ropštėsi“ į vagoną.

Jei nori tikrai pailsėti, teigė svečias, daryk neprasmingus dalykus: eik nesvarbu kur – į kairę, į dešinę. Nori sekmadienį nieko neveikti, prabimbinėti visą dieną su pižama – ir bimbinėk sau, kiek patinka. Pirmadienį po tokio poilsio nuveiksi trigubai daugiau.

Rasa GRIŠKEVIČIENĖ

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų