Prasidėjusi žiema – išbandymas kelininkams

Miesto gatves barsto „Ukmergės versmės“ technika. Gedimino Nemunaičio nuotr. Miesto gatves barsto „Ukmergės versmės“ technika. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Prasidėjus žiemai pasipylė ir žmonių skundų dėl slidžių gatvių.

Antradienį į redakciją paskambinusi moteris pasakojo, kad nebarstyta buvo Krekšlių gatvė. Nepatenkinti slidžia danga buvo ir kai kurių kitų Krekšlių rajono gatvių gyventojai.

Pasak UAB „Ukmergės versmė“ direktoriaus servisui Gintaro Zaikausko, Krekšlių gatvė priklauso III grupės gatvių grupei. O jos nuolat nėra barstomos. Barstomos tik jų įkalnės, pavojingos sankryžos.

Minėjo, kad visos miesto gatvės suskirstytos į grupes pagal reikalaujamus priežiūros lygius.

I grupei priklauso Vytauto gatvė iki „Lukoil“ degalinės, Deltuvos, Kauno, Ramygalos gatvė iki aplinkkelio. Taip pat šioje grupėje Kęstučio aikštė, S. Daukanto, V. Kudirkos, Klaipėdos, Linų, Nuotekų, Pašilės, Žiedo gatvės.

Dar tris pagrindines gatves – Antakalnio, Gedimino ir Vilniaus prižiūri ne „Ukmergės versmė“. Jomis rūpinasi VĮ „Kelių priežiūra“ Vilniaus padalinio Ukmergės kelių tarnyba.

II grupei, kurias barsto ir valo „Ukmergės versmė“ priklauso didžioji dauguma Ukmergės gatvių, tokių kaip Aguonų, Birutės, Jurginų, Kaštonų, Matininkų.

III grupėje – nedidelės gatvelės, kuriose eismas labai neintensyvus. Yra dar ir IV grupė gatvių, kuriai priklauso skersgatviukai ar kelis namus turinčios gatvelės.

Pasak G. Zaikausko, kelininkų darbas labiausiai priklauso nuo meteorologinių oro sąlygų. Jei naktį pradeda snigti ar būna lijundra, plikledis, kelininkai darbą pradeda nuo 3–4 valandos ryto.

Pagal eiliškumą keliai pradedami barstyti arba valyti nuo I grupės gatvių.

O, pavyzdžiui, net prisnigus iki 5 centimetrų sniego III grupės gatvės nevalomos. Arba tai daroma suderinus su miesto seniūnija, kuriai patikėta Ukmergės gatvių priežiūra.

G. Zaikauskas sako, kad tokia situacija, žinoma, – dėl fiksuoto darbams skirtų lėšų kiekio. Galima būtų barstyti ir mažiausias gatvelės, tačiau tuomet iki pavasario skirtų lėšų gatvių priežiūrai neužtektų.

Pasakojo, kad šią savaitę gatvės pradėtos barstyti nuo pirmadienio. Gana sudėtingos ir nenuspėjamos situacijos būta naktį į trečiadienį. Apie trečią nakties termometrai rodė 2 laipsnius šilumos, tad barstyti gatves druskos tirpalu dar nebuvo jokios prasmės. Tačiau apie 6 valandą ryto pradėjo šalti. Tuomet gatvės skubiai pradėtos laistyti druskos tirpalu. Tik jau buvo vėlu – iki intensyvaus eismo pradžios nespėta.

„Teoriškai galėjome pradėti laistyti, kol dar nešąla. Bet jei nepašaltų, būtų tiesiog be reikalo eikvojamos lėšos. Jei prognozės būna netikslios, tokius dalykus nuspėti labai sunku“, – sako pašnekovas.

Pasak jo, Ukmergės gatves nuo slidumo tokiu kaip dabar metu gelbsti natrio chloridas, liaudiškai – druskos tirpalas. Tirpalą lieti patogiau nei berti druską. Tačiau kai oro temperatūra nukris iki minus 5–8 laipsnių ant gatvių bus pilamas žvyro ir druskos mišinys – vien druska tuomet neefektyvi.

Paskaičiuota, kad kuo daugiau sniego ir žemesnė temperatūra, tuo daugiau reikia druskos. Be to, yra ir dar vienas pastebėjimas. Druskos reikia mažiau ten, kur intensyvus eismas. Mažose gatvelėse papilta druska ledą tirpdo silpniau.

„Visų gatvių priežiūros darbų planavimas yra tiesiogiai susijęs su orų prognoze artimiausiai parai ar kelioms paroms. Išstudijavus kelias orų prognozes ir atsižvelgiant į esamą situaciją kiekvienu atveju pasirenkamas optimaliausias lėšų ir gatvių būklės atžvilgiu priežiūros variantas“, – sakė G. Zaikauskas.

Taip pat jis patikino, kad atsižvelgiant į situaciją, pasitarus su miesto seniūne, trečiadienį nutarta barstyti ir III grupei priklausančias Ukmergės gatves.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

+3 # Gyventojas 2017-12-09 11:24
Gerb. Gintarai
Nebejuokink del barstymo, ypac 3 kategorijos. Nejau paciam negeda
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų