Elektros grobstytojams išmonės nestinga

Nuotr. Elektros grobstytojai negalvoja ne tik apie keliamus nuostolius, bet ir pavojų sveikatai ar net gyvybei. Autorės nuotr. Nuotr. Elektros grobstytojai negalvoja ne tik apie keliamus nuostolius, bet ir pavojų sveikatai ar net gyvybei. Autorės nuotr.

Šildymosi ar kitais tikslais elektrą naudojantys gyventojai ne visada tai daro legaliai. Dėl elektros energijos vagysčių padaryti nuostoliai siekia tūkstančius eurų.

Neteisėti prisijungimai prie elektros ar dujų tinklų ir vagystės – problema, kuri, teigiama, ypač paaštrėja atšalus orams. Kai kurie iš tokių atvejų ne tik atneša rimtų nuostolių, bet ir kelia grėsmę grobstytojų ir niekuo dėtų gyventojų sveikatai bei gyvybei.

Taip, apžvelgusi didžiausias pastarųjų metų vagystes, tvirtina AB „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO).

Bendrovės teigimu, atvejų, kai fiziniai asmenys ar įmonės nusprendžia energiją grobstyti, būna įvairiausių – nuo noro nemokėti už būsto šildymą iki nelegalios veiklos. Kai kurios vagystės būna vykdomos ilgą laiką ir pridaro didelių nuostolių, kuriuos neretai tenka išsireikalauti teismuose. ESO skaičiuoja, kad žala dėl didžiausių pastarųjų metų elektros grobstymo atvejų siekia kone 300 tūkst. eurų.

„Tikrieji nuostoliai kartais būna dar didesni, nes prisideda ekspertizių, teismų išlaidos. Dažnas nedrįsta pripažinti pažeidimo arba nesutinka atlyginti priskaičiuotų nuostolių, tad teisybės ieškoti tenka teismuose“, – sako ESO Apskaitų valdymo departamento direktorius Ovidijus Martinonis.

Jis pabrėžia, kad daugiausia neteisėtų prisijungimų pastebi įmonės specialistai, tačiau labai svarbi ir visuomenės pagalba – nulinė tolerancija vagystėms, kurios gali vykti kiekvieno iš mūsų kaimynystėje.

ESO atstovė ryšiams su visuomene Akvilė Adomaitytė informavo apie su nelegalia veikla susijusią mūsų rajono situaciją.

„Per pastaruosius dvejus metus Ukmergės rajone užfiksavome 10 elektros energijos vagysčių. Stambiausios iš jų padaryta žala viršijo 1000 eurų“, – sakė ji. Anot bendrovės atstovės, čia dažniausi vagysčių atvejai – nelegalūs prisijungimai prie elektros tinklų prieš apskaitos prietaisus.

Kitoje ESO pateiktoje statistikoje – tūkstantinius nuostolius atspindintys skaičiai. 59,5 tūkst. Eur – toks finansiškai didžiausias pernai metų grobstymo atvejis, užfiksuotas įmonėje Šalčininkų rajone. ESO inžinieriai, analizuodami elektros energijos balansą, pastebėjo nemažą dingstančios energijos kiekį. Neplanuotas patikrinimas atskleidė, kad įmonė elektros apskaitos prietaisą paveikdavo išoriniais techniniais įrenginiais, kuriuos per planuotus patikrinimus nuimdavo, ir taip grobstė energiją net kelerius metus.

2016 m. buvo aptikta, kad Prienų rajono gyventojas sugebėjo prisijungti prie elektros tinklo po žeme. Grobstomą energiją naudojo šildyti būstą, pirtį. Pridaryta nuostolių, kurių vertė – 49,4 tūkst. Eur.

Vievyje 2015 m. pastebėtas didelis energijos suvartojimo neatitikimas. Išaiškėjo, kad gyventojas, norėdamas apšildyti didelio ploto būstą ir nemokėti už šildymą, prie tinklo prisijungė prieš apskaitos prietaisus. Toks sprendimas – techniškai netvarkingas ir pavojingas. Įmonei buvo padaryta 49,5 tūkst. Eur žala.

Išskirtinis atvejis – kaimyniniame – Jonavos rajone. Jis 2016 m. buvo išaiškintas tik su policijos pareigūnų pagalba. Energiją grobstė įmonė, įsirengusi kanapių auginimo cechą. Kanapėms auginti reikalinga energija buvo grobstoma prisijungus prie tinklo prieš apskaitos prietaisą. Nuostoliai – 32,7 tūkst. Eur.

Gyventojai raginami nelikti abejingi ir pranešti apie įtartinus atvejus. Tą, pasak A. Adomaitytės, galima padaryti ir anonimine pasitikėjimo linija užpildant formą www.eso.lt/pasitikejimolinija.

Taip pat galima pranešti elektroniniu paštu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba trumpuoju telefono numeriu 1802. „Informacija apie įtariamus nusikaltimus gali padėti ne tik sustabdyti grobstymo atvejus, bet ir išgelbėti gyvybių“, – teigia ji.

Pernai šalyje iš viso užfiksuoti 199 elektros ir dujų grobstymo atvejai. 60 iš jų padėjo išaiškinti pilietiški gyventojai.

 

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų