Į nakvynės namus priimami tik sveiki

Gedimino Nemunaičio nuotr. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Jaunimo gatvėje gyvenanti ponia Teresė pasidžiaugė, kad Ukmergėje atsirado nakvynės namai benamiams. Dabar, anot jos, jų daugiabučio namo gyventojai nebeturi problemų.

Moteris pasakojo, kad seniau jų laiptinėje buvo apsigyvenęs savo pastogės neturintis asocialus asmuo. Čia miegodavo, triukšmaudavo, šlapindavosi. Gyventojai kentė kelias žiemas.

Buvo kalbama, kad „kaimynas“ serga tuberkulioze, todėl žmonės baiminosi ir dėl savo sveikatos.

Policijos komisariato patalpose įkūrus nakvynės namus asmuo „išsikraustė“ į juos. Visiems, pasakojo skaitytoja, labai palengvėjo. Tačiau ji susirūpinusi nakvynės namų darbuotojų sveikata.

„Tas žmogus juk serga, dabar būna ten. Ar gali būti apgyvendintas tokioje įstaigoje, kai kelia grėsmę kitiems? Ir nakvynės namuose turbūt yra daugiau sergančių benamių. Kas apsaugos darbuotojus?“ – klausė ji.

Nakvynės namai – Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro teikiama paslauga. Jo direktorės Sigitos Bakanauskienės teigimu, visiems šių namų lankytojams būtina turėti medikų pažymas apie sveikatos būklę. Sergantys benamiai, anot jos, nepatektų į įstaigą.

„Nakvynės namuose gyventi negali, jei nepasitikrinę sveikatos, – sakė direktorė. – Mums turi pateikti medicinines pažymas su šeimos gydytojo, plaučių gydytojo, psichiatro įrašais. Apie tai asmeniui, norinčiam čia apsistoti, būna paaiškinama.“

Pasak jos, ši tvarka aiški anaiptol ne visiems atėjusiems: „Jei patys nesugeba susitvarkyti pažymų, padeda mūsų įstaigoje dirbanti socialinė darbuotoja, nuveda pas gydytojus.“

Pagal galiojančią tvarką asmuo kiekvieną dieną gyventi nakvynės namuose gali iki pusės metų. Čia būnama nuo pavakarės iki ryto. Nuolatinių gyventojų šiuo metu yra dvylika, daugiausia vienu metu yra buvę keturiolika. Užklupus dideliems šalčiams benamių antplūdžio, teigia S. Bakanauskienė, nebūta.

Ji tikina, kad visi lankytojai yra sveiki: „Tačiau ne visi prieš ateidami čia buvo apsilankę gydymo įstaigoje. Tokių, kuriems reikėjo padėti, – vos ne pusė. Paaiškėjo, kad nė vienas neserga.“

Nakvynės namuose žmonės ne tik gali šiltai pernakvoti, bet ir naudojasi kitomis paslaugomis. „Atsineša pačių pirktų produktų, gaminasi valgyti. Skalbtis jiems padeda mūsų dezinfektorė, yra džiovyklė – gali greitai išsidžiovinti drabužius“, – pasakojo pašnekovė.

Neslepia, kad incidentų, konfliktų tarp čia laikinai apsigyvenusiųjų ir kone šeima tapusiųjų kyla. Pavojingų situacijų, sakė ji, nėra buvę, tačiau darbuotojams ramu, kad čia pat, už sienos, yra policija. Mat jos pagalbos kartais prireikia.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Komentarai  

+5 # Rits 2018-03-07 10:46
Mieli zmones,yra toks posakis:neatsizadek terbos,lazdos ir kalejimo ....
Atsakyti | Atsakyti cituojant | Citata

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų