Iš kairės: Integralios pagalbos skyriaus vedėja Miglė Kačinskienė, projekto „Integrali pagalba Ukmergės rajone“ vadovė Lina Sukackienė, slaugytoja Rima Larinienė, Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorė Sigita Bakanauskienė. Iš kairės: Integralios pagalbos skyriaus vedėja Miglė Kačinskienė, projekto „Integrali pagalba Ukmergės rajone“ vadovė Lina Sukackienė, slaugytoja Rima Larinienė, Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorė Sigita Bakanauskienė.

 

Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centre jau penkti metai vykdomas projektas „Integrali pagalba Ukmergės rajone“.

Viskas prasidėjo 2013 m. Tada buvo pirmasis projekto vykdymo etapas. Prieš penkerius metus naujiena valstybėje buvo ta, kad vykdydamos projektus socialinių paslaugų įstaigos pradėjo teikti slaugos paslaugas klientų namuose. Slauga – medicinos, o ne socialinių paslaugų tiekėjų paslauga, tad teko įsigyti licencijas šiam darbui.

Penkeri metai – laiko tarpas, kuris išryškino tendencijas ir leidžia prognozuoti šios veiklos ateities perspektyvas. Integralios pagalbos paslaugų prasmė glūdi tame, kad komandoje dirba slaugytojo padėjėjos su socialinių darbuotojų padėjėjomis. Projekte dirbantys darbuotojai savo kvalifikacija atitinka visus reikalavimus ir viską padaro, kad slaugos ir globos paslaugos būtų teikiamos kvalifikuotai vienu metu. Per tuos metus sukaupta patirtis yra neįkainojama.

Socialinė erdvė yra labai jautri, dažnai išbalansuota, išskirtinai  talpi sukrėtimus, ligas ir nelaimes išgyvenantiems žmonėms. Ji iškreipia ne tik aplinkos vaizdą, bet ir keičia žmogų, jo mąstymą ir bendravimą su aplinka. Kiek išminties ir širdies šilumos reikia turėti darbuotojams, kad nors trumpai akimirkai padėtų savo lankomiems klientams pamiršti skausmą ar negalią. Specifika, kai slaugos paslaugos teikiamos namuose, turi kelias puses. Pirma ir svarbiausia yra ta, kad žmogus slaugos paslaugas gauna savo tradicinėje aplinkoje, savo namuose. Jis bendrauja su darbuotojais tik paslaugų teikimo metu. Todėl darbuotojams suteikti dideli pasitikėjimo kreditai, nes jie turi raktus nuo butų, artimųjų telefonų numerius, kurie dažnai gyvena ne tik Ukmergėje.

Nuo antro projekto vykdymo etapo pradžios – 2016 m. gegužės mėn. – iki šių metų kovo mėn. veiklose dalyvavo 41 asmuo ir jų šeimos. Mūsų darbuotojai slaugė sergančius, juos prižiūrėjo, maudė, keitė sauskelnes, kūreno jų namuose krosnis, tvarkė namus, gamino maistą, pas gydytojus išrašinėjo vaistus, maitino, kalbėjosi.

Vienu labai konkrečiu pavyzdžiu noriu iliustruoti mūsų darbo svarbą ir būtinumą. Vyrą pačiame jėgų žydėjime pakirto sunki, nepagydoma liga. Liaudyje vartojamu terminu – paguldė į patalą.

Taip ta šeima tapo mūsų projekto dalyve. Vaikai gyvena ne Ukmergėje. Žmona labai rūpestinga ir atsakinga, bet nebe jos vienos jėgomis rūpintis gulinčiu ligoniu. Abu šeimos nariai yra inteligentai, šviesūs žmonės praeities darbais ir gyvenimo būdu. Tokia priežastis keičia šeimoje viską iš pagrindų. Mėgusi keliauti moteris atsisako savo pomėgio, negali palikti vieno sergančio sutuoktinio, nes mūsų darbuotojai dirba tik darbo dienomis ir darbo valandomis.

Slaugos paslaugas šiai šeimai teikianti slaugytojo padėjėja labai atsakingai dirba savo darbą. Mankština, maudo, bendrauja su klientu. Šeima laukia jos kiekvieną dieną. Ir kai virusas privertė ją pačią gydytis, šeimoje buvo nerimas. Pakeitė kita puiki specialistė, bet šeima labai laukė tos, kurią tiesiog priėmė į savo namus. Ir negali būti tiesiog vadybininku, kad paskirtum specialistą suteikti paslaugą, turi atsižvelgti į vadinamus socialinius klientų ir darbuotojų aspektus, kurie dažnai yra labai svarbūs. Ypač tai liečia ligonius, kurie prikaustyti prie lovų, intelektualūs, apsiskaitę ir turi tik vieną tiesioginį kontaktą su jį slaugančiu žmogumi.

Kita šio darbo pusė – socialinio darbuotojo padėjėjo funkcija. Tai pagalba šeimos ūkyje. Reikia ir maistą pagaminti, ir produktus nupirkti, ir namus sutvarkyti. Tai pasakytina apie tokius klientus, kurie gyvena vieni arba abu šeimoje yra ligoniai.

Projektas labai gyvybingas ir todėl, kad klientai slaugos paslaugą gauna nemokamai. Ji finansuojama projekto lėšomis. Mokamos yra socialinių darbuotojų padėjėjų paslaugos. Dažnokai tenka atsakinėti į replikas, kad užtektų tik slaugytojo padėjėjo paslaugų, kad kita paslauga lyg ir nebūtina.

Atsakymas vienareikšmis – būtina ir socialinio darbuotojo padėjėjo paslauga. Aštuonių slaugytojo padėjėjų rūpestis – žmogus, o šešių socialinio darbuotojo padėjėjų – žmogaus aplinka. Ši paslauga yra kompleksinė ir teikiama dirbant dviems specialistams komandoje.

Jeigu į jūsų namus atėjo liga ar kita didelė bėda – nebūkite vieni. Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro darbuotojai visada pasiruošę jums padėti. Užeikite, skambinkite, rašykite, dalinkitės savo rūpesčiais.

Teirautis: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., (8 340) 63561.

Lina SUKACKIENĖ

Projekto „Integrali pagalba

Ukmergės rajone“ vadovė

Užs. Nr. 175

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų