Lopšelyje-darželyje „Saulutė“ penktadienį buvo sulaukta maisto tikrintojų. Gedimino Nemunaičio nuotr. Lopšelyje-darželyje „Saulutė“ penktadienį buvo sulaukta maisto tikrintojų. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Šalies ugdymo įstaigose besilankančių maisto tikrintojų sulaukta ir mūsų rajone. Į keletą įstaigų penktadienį specialistai atvyko iš anksto apie tai nieko nepranešę.

Pirmiausia jie apsilankė lopšelyje-darželyje „Saulutė“. Jo direktorė Gvida Rinkevičienė neslėpė: apie galimą svečių vizitą nežinojo, tad jis buvo netikėtas. Tačiau, šypsojosi ji, dėl nieko nesibaiminama: virtuvės ir grupių darbuotojai laikosi visų reikalavimų, paisoma maisto kokybės, higienos, dirbama atsakingai.

Svečių sulaukta priešpiet. Buvo apžiūrėtos įstaigos patalpos – virtuvė, valgykla, eita į pačių mažiausiųjų – 1,5–2 metų vaikų – grupes, kuriose jiems ir patiekiamas maistas. Susipažinta su valgiaraščiu, pasvertos porcijos.

Po patikros virtuvėje Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyr. specialistė Vita Šturmienė sakė neturinti priekaištų. Tiesa, viską patikrinti ypač išsamiai, anot jos, nebuvo daug laiko. „Paprastai tikrinam žymiai plačiau, peržiūrim dokumentus. Čia turėjau valandą susidaryti vaizdą“, – sakė specialistė.

Pasakojo, kad svėrė žuvies paplotėlius, kurie „Saulutėje“ tądien buvo paruošti pietums, gilinosi į valgiaraštį. Buvo tikrinama tiekiamų patiekalų temperatūra. Pastabų dėl viso to, taip pat ir dėl patalpų, inventoriaus, įrangos viešnia neturėjo: „Kokių nors neatitikimų nerasta, vaikams duodama užtektinai salotų, jiems buvo paruošti nuplauti obuoliukai.“

Su žuvies paplotėliais vaikai taip pat valgė bulvių košę ir burokėlių salotas su šviežiais obuoliais, perlinių kruopų sriubą. Tikrinimo metu atkreiptas dėmesys, kad joje – ypač daug morkų.

V. Šturmienė sakė pastebėjusi tik vieną nedidelį nesusipratimą: tai, kad grupėse pakabintas valgiaraštis nebūtinai visiškai sutampa su tuo, kas duodama vaikams. „Tėvai paskaito vieną informaciją, o vaikas apie tai, ką valgė, papasakoja kitaip. Kartais dėl to kyla konfliktų, todėl geriau, kad viskas būtų tikslu“, – patarė ji.

Valgis „Saulutėje“ gaminamas vietoje. „Atsiklausiam tėvelių, ką vaikai valgo, vaikai patys piešia, ką mėgsta. Ir auklėtojos juk mato, kuriam kas pagal skonį. Kai kurių patiekalų atsisakėm, pavyzdžiui, brokolių ir sūrio paplotėlių. Tai geras, brangus patiekalas, bet vaikams turbūt brokoliai nelabai patinka“, – sakė direktorė G. Rinkevičienė.

Ruošiami žuvies, mėsos patiekalai, o į kotletus, tikino ji, „jokių bulkų nededama“ – tik avižinių dribsnių.

Taip pat atvyko Švietimo ir mokslo ministerijos Regioninės politikos analizės skyriaus vyr. specialistė Ramutė Zungailienė ir Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vyr. specialistė Ieva Gudanavičienė. Tikrintojos apsilankė ir šalia šio darželio esančioje specialiojoje „Ryto“ mokykloje.

Kita tikrintojų komanda tądien viešėjo Rečionių universaliame daugiafunkciame centre.

Šiose ugdymo įstaigose didesnių pažeidimų ar neatitikimų nustatytoms normoms tikrintojai nerado.

Kodėl pasirinko būtent šias įstaigas? „Jokios atrankos nėra. Mums svarbi jūsų savivaldybė, o žiūrėjome pagal tai, kad būtų kuo įvairesnis mokyklų tipas“, – teigė R. Zungailienė. Ji prasitarė, kad gali bet kada atvykti jas patikrinti ir vėl.

Specialistė pasakojo, kad tikrinant šalies ugdymo įstaigas susiduriama su neatitikimais, susijusiais su tiekiamo maisto temperatūra, vaikams duodama per mažai daržovių, vaisių. Pateikė varškės apkepo pavyzdį: „Duodamas toks apkepas, porcija atrodo didelė, jis išpūstas, tačiau ten – ne varškė, o manai.“ Taip, anot jos, negali būti.

Neseniai darželiuose ir mokyklose prasidėjusius maisto tikrinimus atlieka Sveikatos apsaugos, Švietimo ir mokslo ministerijų ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos ekspertai.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų