Ketinama tvarkyti Siesarties slėnį

Baidarių pramoga nuolat populiarėja. Baidarių pramoga nuolat populiarėja.

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba, bendradarbiaudama su Ukmergės rajono savivaldybe, rengia „Siesarties kraštovaizdžio draustinio tvarkymo ir pritaikymo lankymui projektą“. Planuojama sutvarkyti Siesarties slėnį ir pritaikyti lankymui gamtos ir kultūros paveldo vertybes.

Savivaldybėje lankėsi ir parengtus projekto pasiūlymus pristatė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos projekto „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (I)“ specialistė Agnė Tamošiūnė ir bendrovės „Inžinerinis projektavimas“ inžinierė Rūta Akučaitė.

Pasak jų, Siesarties kraštovaizdžio draustinis įsteigtas siekiant išsaugoti šios upės slėnio kraštovaizdį su raiškiomis erozinėmis formomis, užtikrinti gyvūnų ir augalų rūšių bei gamtinių buveinių išsaugojimą. Draustinio gamtos ir kultūros paveldo vertybės geriausiai matomos, pasiekiamos iš vandens, todėl minėtame projekte daugiausia dėmesio bus skiriama joms tvarkyti, eksponuoti ir pritaikyti lankymui.

Numatoma pritaikyti lankymui Felinkos ąžuolą, Antatilčių II piliakalnį, sutvarkyti jų aplinką. Numatyti kraštovaizdžio formavimo kirtimai, atversiantys Siesarties upės vingius, taip pat planuojama įrengti infrastruktūrą lankytojams, suprojektuoti keliaujančiųjų vandeniu įlipimo ir išlipimo vietas su įrengtais informaciniais ženklais. Vandens lygio matuokliai atkreiptų lankytojų dėmesį į upės specifiką, nes Siesarties upėje žymūs vandens lygio svyravimai. Numatoma suprojektuoti poilsio vietą, demontuoti senojo malūno užtvankos liekanas.

Projektą numatoma įgyvendinti dar šiemet ES struktūrinių fondų lėšomis. Numatomas investicijų dydis sieks iki 200 tūkst. eurų.

Į Šventąją įtekančią Siesarties upę yra pamėgę baidarininkai. Šio sporto entuziastas, žygių gamtoje organizatorius Kastytis Kvietkauskas sako, kad sumanymas tvarkyti pakrantę labai puikus ir mūsų rajono upėse dar nematytas.

Jei jį pavyktų įgyvendinti, plaukikai atkarpoje nuo Valų iki Žemaitkiemio tilto turėtų net keturias vietas išsilaipinti, būtų įrengti keli tualetai, aiškios nuorodos, kur verta išsilaipinti.

Tikimasi, kad gavus leidimus ir visus suderinimus realūs darbai prasidės šių metų pabaigoje arba kitąmet.

Nors suskaičiuoti, kiek baidarių per sezoną praplaukia Siesartimi gana sudėtinga, K. Kvietkauskas mano, kad jų galėtų būti apie 3 000.

Baidarių pramoga nuolat populiarėja. Tai viena tų vasaros pramogų, kurios tinka visai šeimai – ne tik jaunimui, bet ir vaikams ar vyresniems žmonėms.

Baidarių sezonas kasmet prasideda vasaros pradžioje, tačiau bebaimiai ir aštrių pojūčių mėgėjai jį mielai išbando ir žiemą.

Pavasariop upės trasą baidarių nuomotojai kasmet pravalo nuo išvartų, tiesa, kai kuriuos medžius specialiai palikdami kaip kliūtį.

Šiemet plaukdami baidarininkai gali tikėtis aptikti neįprastą radinį – K. Kvietkauskas pasakojo, kad viena jo baidarė žiemos plaukimo metu palindo po ledu ir jos surasti ligi šiol nepavyko.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų