Į Ukmergę „atvežė“ Nevados dykumą

Viena iš R. Požerskio fotografijų. Viena iš R. Požerskio fotografijų.

Ukmergės kultūros centro dailės galerijoje veikia vieno žymiausių šalies fotografų, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, VDU Menų fakulteto Šiuolaikinių menų katedros profesoriaus Romualdo Požerskio ir jo dukters Monikos Požerskytės paroda „Degantis žmogus“. Joje galima pamatyti nuotraukas apie Nevados dykumoje (JAV) vykstantį alternatyvaus meno festivalį.

Atidarant gausią nuotraukų ir labai spalvingą parodą, žinomas sovietmečiu sukurto fotografijų ciklo „Atlaidai“ autorius pristato ir šmaikščiai pavadintus „amerikietiškus atlaidus“. Tai jau 20 paroda, apkeliavusi ne tik Lietuvos galerijas, bet pabuvojusi ir Lenkijoje bei Čekijoje.

Renginyje R. Požerskis parodė filmuotą medžiagą apie festivalį „Degantis žmogus“, papasakojo apie jo metu Nevados dykumoje tvyrančią atmosferą. Papasakojo apie ten sutiktus žmones, festivalyje dalyvaujančius lietuvius, jų kūrybą ir veiklą.

Į Ukmergę svečias atvyko su dovanomis. Vlado Šlaito viešajai bibliotekai fotografas padovanojo anksčiau išleistų jo nuotraukų albumų.

Atidarymo renginyje apie parodą kalbėjo menotyrininkas, Vytauto Didžiojo universiteto Šiuolaikinių menų katedros vedėjas, docentas daktaras Tomas Pabedinskas. Rajono vicemerė Klavdija Stepanova autoriui įteikė naujausią Deltuvos kultūros almanacho „Eskizai“ numerį ir saldžių ukmergietiškų grybukų.

Kasmetinis festivalis „Degantis žmogus“, paskutinę rugpjūčio savaitę vykstantis Nevados dykumoje, yra pripažintas unikaliausiu ir didžiausiu alternatyvaus meno reiškiniu pasaulyje. Pirmame performanse, kuris vyko 1986 metais San Franciske, dalyvavo ir medinę dviejų su puse metrų aukščio žmogaus skulptūrą kartu sudegino tik 20 žmonių. Ilgainiui skulptūros aukštis ir dalyvių skaičius augo. 2014 metais festivalyje dalyvavo 70 tūkstančių žmonių. Nevadoje, Juodo akmens dykumoje, buvo pristatyti keli tūkstančiai projektų ir sumontuota per tris šimtus skulptūrų.

Arvydas PĖŠINA

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų