Kviečia pasiklausyti gamtos spektaklio garsų

Gamtos mylėtojai kviečiami atvykti pasiklausyti įspūdingo tauriųjų elnių riaumojimo. Gamtos mylėtojai kviečiami atvykti pasiklausyti įspūdingo tauriųjų elnių riaumojimo.

VĮ Valstybinių miškų urėdija ir Aplinkos ministerija gamtos mylėtojus kviečia atvykti į girininkijas pasiklausyti įspūdingo tauriųjų elnių riaumojimo. Pasinaudoti šia proga suskubo ir ukmergiškiai.

Pasak miškininkų, elnių tuoktuvių „dainos“ miškus drebina nuo rugpjūčio iki lapkričio, tačiau intensyviausias rujos metas paprastai būna rugsėjo mėnesį. Šia proga Valstybinių miškų urėdija 14-oje regioninių padalinių, tarp jų – ir Ukmergės, organizuoja nemokamas išvykas į miškus, kurioms vadovaus patyrę miškininkai.

Išvykos vyks Alytaus, Anykščių, Joniškio, Jurbarko, Kaišiadorių, Kauno, Kretingos, Pakruojo, Panevėžio, Rokiškio, Šiaulių, Šilutės, Trakų ir Ukmergės regioninių padalinių girininkijose.

Valstybinių miškų urėdijos miškininkai, prižiūrintys profesionaliosios medžioklės plotus, tauriųjų elnių pasiruošimo ženklus rujai jau stebi nuo rugpjūčio. Prognozuojama, kad ruja piką pasieks rugsėjo 2-oje pusėje. Prieš rują, teigiama, šių Lietuvos miškų karalių, paprastai gyvenančių nedideliais būriais pagal lytį, elgesys labai pasikeičia. Stipriausi patinai išsirenka teritoriją, kurią ima žymėti ragų karūnomis laužydami medelius ir šakas, palikdami stiprų kvapą, kūną stingdančiu riaumojimu grasindami konkurentams ir viliodami pateles.

Nepraleisti unikalios progos ir daugiau sužinoti apie miško gyvenimą ragina Valstybinių miškų urėdijos direktorius Marius Pulkauninkas. Jis primena, kad kreiptis į patyrusius miškininkus ir jų vedamiems organizuotai vykti į mišką yra kur kas saugiau nei savarankiškai, nes Lietuvos miškuose netrukus prasidės medžioklės sezonas, todėl reikėtų būti atsargiems. Be to, dauguma miškininkų turi ilgametę patirtį ir puikiai išmano žvėrių elgseną, todėl gali pasidalyti įdomiomis istorijomis apie gyvąją gamtą.

Išvykų į miškus klausytis elnių riaumojimo grafikas skelbiamas Valstybinių miškų urėdijos ir Aplinkos ministerijos tinklalapiuose. Mūsų rajone vyksiančių išvykų numatytos datos – rugsėjo 18 ir 19 d. Jos vyks Balelių, Taujėnų ir Šešuolių–Širvintų profesionaliosios medžioklės plotuose.

Tiesa, vietų į jas pas mus jau nebėra. Miško apsaugos inžinieriaus Evaldo Aštrausko teigimu, susidomėjusiųjų atsirado tiek daug, jog registraciją nori nenori teko nutraukti. Pasak jo, susidarė apie 30 žmonių grupė. Tačiau nespėjusiesiems dar gali pasisekti – galbūt juos priimtų kaimyninių rajonų miškininkai. Apie tokią galimybę teirautis tel. 8 615 33255 arba el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Bus nurodyti susitikimo laikas ir vieta. Lyjant lietui ekskursijos nevyks. Išvykos rengiamos ankstų rytą arba vėlų vakarą, todėl būtina pasirūpinti šilta apranga ir tinkama neperšlampančia avalyne.

Unikali ekskursija mūsų rajone – jau antroji. Anot E. Aštrausko, pernai joje dalyvavo triskart mažiau žmonių.

UŽ inf.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų