Darbo biržoje laukiama didelių permainų

Ukmergės darbo biržoje rugsėjo 1 d. buvo įregistruoti 2 366 darbo ieškantys asmenys. Gedimino Nemunaičio nuotr. Ukmergės darbo biržoje rugsėjo 1 d. buvo įregistruoti 2 366 darbo ieškantys asmenys. Gedimino Nemunaičio nuotr.

Lietuvos darbo biržos sistema reorganizuojama. Keičiama jos struktūra, pasikeitimų bus ir organizuojant darbą bei teikiant paslaugas. Taip pat mažinamas darbuotojų skaičius. Kokių naujovių sulauks Ukmergės darbo birža?

Jau nuo spalio 1 dienos teritorinės darbo biržos bus reorganizuotos jungimo būdu. Lietuvos darbo birža kartu su dešimtimi jų tampa vienu juridiniu vienetu – Užimtumo tarnyba. Ši tarnyba paslaugas darbo ieškantiesiems ir darbdaviams teiks visoje Lietuvoje.

Komunikacijos skyriaus vyr. specialistės Tomos Lipskytės teigimu, Užimtumo tarnybą sudarys 7 departamentai. Tai – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio klientų aptarnavimo departamentai, taip pat Darbo rinkos ir užimtumo politikos įgyvendinimo departamentas bei Finansų, teisės ir pirkimų departamentas.

Teigiama, kad įstaigą keistis skatina šiandieniniai visuomenės poreikiai ir darbo rinkos iššūkiai. Siekiama didinti tiesiogiai su klientais regionuose dirbančių specialistų skaičių – dirbančių tiek su darbo ieškančiais asmenimis, tiek su darbdaviais. Didesnis klientus aptarnaujančių konsultantų skaičius leis sumažinti vienam darbuotojui tenkantį vidutinį mėnesio darbo su klientais krūvį iki 30 proc. (nuo 405 iki 275 klientų) ir teikti individualesnes paslaugas.

Dalį darbo laiko konsultantai skirs pasirengimui suplanuotiems susitikimams, alternatyvių užimtumo galimybių paieškai, kandidato analizei ir darbo pasiūlymų rinkimui.

Atsiranda specialistai, dirbantys tik su tam tikromis darbo ieškančių asmenų grupėmis, pavyzdžiui, neįgaliaisiais, kariais ir pareigūnais, jaunimu. Pradedamos teikti perkvalifikavimo paslaugos dirbantiems asmenims, kuriamos naujos užimtumo rėmimo priemonės.

Pasak Lietuvos darbo biržos vadovės Ligitos Valalytės, norima, kad Užimtumo tarnyboje apsilankęs klientas iš karto gautų jam reikalingą paslaugą. „Būtų išsiaiškinama konkreti žmogaus situacija, jo įsidarbinimo galimybės ir lūkesčiai, teikiamos aktualios konsultacijos ir ieškomas tvariausias užimtumo sprendimas. Visi integravimo į darbo rinką procesai turėtų būti orientuoti į greitą įdarbinimą, o ne biurokratines procedūras“, – teigia ji.

Kiekvienas darbdavys turės nuolatinį konsultantą, asmeninį vadybininką, kuris padės darbuotojų paieškos procese, organizuos profesionalias atrankas, spręs individualias konkretaus darbdavio situacijas. Labiau susitelkiama į bendradarbiavimą su asocijuotomis verslo struktūromis, nevyriausybinėmis organizacijomis, savivaldybėmis.

Pereinamuoju laikotarpiu įstaigos klientams paslaugos bus teikiamos įprasta tvarka.

Optimizuojamos įstaigų bendrosios viešojo administravimo funkcijos, tokios kaip finansai, personalo, turto valdymas, viešieji pirkimai, IT priežiūra. „Mažinamas vadovaujančių ir administracines funkcijas vykdančių darbuotojų skaičius. Visos sistemos etatų skaičius mažinamas 10 proc. – nuo 1 434 iki 1 290 pareigybių“, – teigia Komunikacijos skyriaus vyr. specialistė T. Lipskytė.

Anot jos, buvo atlikta analizė ir perskirstyti žmogiškieji ištekliai. Tai padaryta, siekiant suvienodinti darbuotojų darbo krūvius visoje Lietuvoje ir atsižvelgiant į kiekvienoje savivaldybėje darbo ieškančių asmenų skaičių.

„Remiantis numatytais šalies ir Ukmergės darbo biržos darbuotojų vidutiniais darbo krūviais, Ukmergės skyriuje tiesiogiai dirbančių su darbo ieškančiais asmenimis specialistų skaičius po pertvarkos nesikeičia“, – teigia ji.

Šiuo metu Vilniaus teritorinės darbo biržos Ukmergės skyriuje dirba 15 specialistų. 14 tiesiogiai dirba su darbo ieškančiais asmenimis bei darbdaviais ir 1 – skyriaus vedėjas.

Ukmergės skyriuje, vedėjos Editos Mončinskienės teigimu, esminių pokyčių nenumatyta. „Mūsų skyriaus pertvarka nelabai liečia – kaip dirbom, taip ir dirbsim. Naujų pareigybių, specialybių pas mus nebus. Kai naujovės įsibėgės, gal, laikui bėgant, kas nors ir keisis“, – sakė ji.

Mūsų darbo biržoje rugsėjo 1 d. buvo įregistruoti 2 366 darbo ieškantys asmenys. Iš jų 1 910 turi bedarbio statusą. Jie nuo likusių, aiškino vedėja, skiriasi tuo, kad pastarieji, ieškantys darbo, jau užsiima kokia nors veikla: dirba puse etato, yra žemės ūkio valdos valdytojai.

E. Mončinskienė taip pat pasakojo, kad rajone yra apie 700 darbdavių: „Šis skaičius nėra pastovus, nes įsikuria naujų įmonių, kitos bankrutuoja, išsiregistruoja.“

Gyventojams primenama, kad paskambinę trumpuoju informaciniu numeriu 1883 gali sužinoti informaciją darbo rinkos klausimais. Užsiregistruoti Užimtumo tarnyboje galima ir internetu.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Jonines

Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų