Sekdami elnius meškos nesutiko

Praėjusią savaitę rajone buvo surengta unikali ekskursija: gamtos mylėtojai pakviesti pasiklausyti tauriųjų elnių riaumojimo.

Miško apsaugos inžinierius Evaldas Aštrauskas pasakojo, kad tokios neįprastos išvykos suorganizuotos Šešuolių ir Krikštėnų girininkijų miškuose. Ekskursijos, trukusios dvi dienas – antradienį ir trečiadienį, vykdavo vakarais, 19–21 val., kol dar, anot miškininko, nevisai tamsu.

Abu vakarus dalyvavo dvi skirtingos žmonių grupės, iš viso, pasak jo, – 23 žmonės. „Įspūdžiai geri, visiems labai patiko. Ką reiškia vien miško aplinka... Ir tyloje pabuvome, ir tai, ko tikėjomės, išgirdome. Elniai neriaumoja ištisai, bet kai jau bliauna, skamba visa giria. Džiugu, kad ir mums teko tai patirti“, – pasakojo jis.

Teigia, kad ekskursijų dalyviams teko ne tik išgirsti miško karaliais vadinamus didingus gyvūnus, bet ir pamatyti. Susidomėjusiesiems, turėjusiems klausimų, ekskursijas, vykusias keliolikoje šalies girininkijų, vedę miškininkai ir profesionalūs medžiotojai taip pat papasakojo apie miško gyvenimą.

Pasak miškininkų, elnių tuoktuvių „dainos“ miškus drebina nuo rugpjūčio iki lapkričio, tačiau intensyviausias rujos metas paprastai būna rugsėjį. „Dabar – pats pikas“, – tikino E. Aštrauskas, pasakodamas apie būtent šiuo metu šalyje rengiamas tokias išvykas.

Prieš rują, teigiama, šių Lietuvos miškų karalių, paprastai gyvenančių nedideliais būriais pagal lytį, elgesys labai pasikeičia. Stipriausi patinai išsirenka teritoriją, kurią ima žymėti ragų karūnomis laužydami medelius ir šakas, palikdami stiprų kvapą, kūną stingdančiu riaumojimu grasindami konkurentams ir viliodami pateles.

Pasiklausyti įspūdingo tauriųjų elnių riaumojimo jau nebe pirmus metus pakvietė VĮ Valstybinių miškų urėdija ir Aplinkos ministerija. Unikali ekskursija mūsų rajone – antroji. Anot E. Aštrausko, pernai joje dalyvavo triskart mažiau žmonių.

Miškininkas sako, jog šis nuotykis praėjo sklandžiai, netikėtų situacijų, kad gyvūnai išgąsdintų miško svečius, nebuvo. Jis šypsosi – neteko sutikti ir meškos, kuri neseniai pastebėta mūsų krašto miškuose.

„Taip, ji iš tiesų pas mus vaikšto. Buvo pastebėta apie Užulėnį, Taujėnus, medžiotojai matė ir Širvintų rajone. Šis gyvūnas – ne mūsiškis, o atklydęs. Lietuvoje jie negyvena. Meškoms reikia didžiulių girių, jos gyvena dideliuose masyvuose. Greičiausiai iš Baltarusijos ar Latvijos čia užklydo“, – pasakojo pašnekovas.

Griežtai draudžiama "Ukmergės žinių" paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse be sutikimo. Gavus leidimą būtina įdėti aktyvią "Ukmergės žinių" nuorodą ir nurodyti kaip šaltinį.
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Pridėti komentarą

ukzinios.lt pasilieka teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, įstatymus pažeidžiančius, reklaminius, skatinančius smurtą komentarus. Už komentarus atsako juos parašę skaitytojai. Kurstant smurtą, rasinę, tautinę, religinę bei kitokio pobūdžio neapykantą ar kitaip pažeidžiant LR įstatymus, galite sulaukti atitinkamų tarnybų dėmesio.


Kainoteka

Optima 13 Picerijos salės nuoma

Draugai

Ukmerges kulturos puslapiai

gpm 2011 n 135

Lietuvos valstybe

ukvm

vilkmerge

UKC logo 115x63

Apkeliauk

Tauragės laikraštis

KuoSkiriasi.lt

baidariu aukstaitija

Interneto dienraštis Bernardinai

Vilkmerge

lrytas

delfi

logo srtrf-300x170

Į viršų